BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00

Juraj Simek – Sveitsin vaarallisin ase

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Suomi kohtaa nuorten MM-turnauksessa lauantaina Sveitsin. Kummassakin Sveitsin aiemmassa ottelussa joukkueen parhaaksi pelaajaksi on valittu numero 9, oikea laitahyökkääjä Juraj Simek.

Kuten nimestä voi ounastella, Juraj Simek ei ole syntyperäinen sveitsiläinen. Juraj on syntynyt Slovakiassa, mutta hän muutti isänsä mukana Sveitsiin tämän saatua sieltä töitä ja edustaa nykyisin siis Sveitsiä.

Viime kaudella Simek pelasi Klotenin junioreissa 42 peliä ja teki näissä 21 maalia ja 63 pistettä. Myös rangaistuksia kertyi yllättävän paljon, sillä Simek kulutti jäähypenkkiä peräti 196 minuutin verran. Simek edusti Sveitsiä jo vuosi sitten nuorten MM-kisoissa Vancouverissa. Canucksin kykyjenetsijät huomasivat nuorukaisen ja varasivat hänet
kesän tilaisuuden kuudennella kierroksella.

Täksi kaudeksi Simek siirtyi pelaamaan Kanadan juniorisarjaan WHL:n Brandon Wheat Kingsiin. Hän on pärjännyt fyysisesti vaativassa sarjassa yllättävän hyvin ja kunnostautunut erityisesti maalintekijänä (32 peliä,
22 maalia). Simekin seuratoveri Codey Burki keikkuu liigan pistepörssissä kärkipaikoilla, mutta häneltä sveitsiläinen ei ole saanut vetoapua.

- Pelasimme alkuun samassa ketjussa, mutta meidän yhteistyömme ei toiminut kunnolla. Nykyisin pelaamme tasakentällisin eri ketjuissa, mutta ylivoimalla olemme yhtä aikaa kentällä, selostaa Simek tilannettaan Brandonissa.

Aivan ongelmitta siirtyminen uuteen ympäristöön ei sujunut.

- Ruoka, Simek vastaa naureskellen kysyttäessä suurinta siirtymisen aiheuttamaa vaivaa.

- Pelimatkat ovat pitkiä, monta peliä lyhyen ajan sisään -
neljä peliä viiteen päivään – siksi olinkin alussa väsynyt. Kyllä, suurin ongelma on se, että pelejä on niin paljon, vakavoitunut Simek pohdiskelee kysymystä.

- Mutta alun jälkeen pelit ja sopeutuminen ovat sujuneet hyvin, sympaattisen tuntuinen Simek jatkaa rauhallisesti.

Osasyy Simekin alkuväsymykseen oli varmasti hänen osallistumisensa Vancouver Canucksin tulokas- ja harjoitusleireille.

- Leirit menivät todella hyvin. Pääsin tulokasleiriltä varsinaiselle leirille ja pelaamaan kahdessa harjoituskauden ottelussa. Mutta sitten loukkaannuin.

- Leirillä oli minulle pari ennestään tuttua kaveria, kuten Michael Grabner (Vancouverin ensimmäisen kierroksen varaus). Hän on Itävallasta ja helpotti, kun paikalla oli joku ennestäänkin tuttu kaveri.

Koska Simek onnistui hyvin harjoitusleirillä ja pelaa WHL:ssä, Vancouver Canucks on pitänyt tiiviisti yhteyttä sveitsiläiseen.

- Canucksin väkeä käy paljon Brandonin peleissä ja (pelaajien kehittämisestä vastaava johtaja) Stan Smyl käy usein juttelemassa. Hän kyselee kuulumisia ja antaa pikku neuvoja pelaamisesta. Hän on tulossa tänne kisoihin ja tulee varmaan keskustelemaan kanssani, Simek kertoo ja palauttaa haastattelijan nykytilanteeseen.

- Oletko jo kuullut että Suomi voitti Tshekin 6-2, haastattelijan vieressä seisova toimittaja kysyy Simekiltä.

- Joo, olin yllättynyt kun Suomi nujersi Tshekin niin selvästi. Kaikki on vielä auki tässä lohkossa. Yritämme voittaa Suomen lauantaina ja uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet siihen. Olemme jo tähän mennessä nähneet, että kaikki on mahdollista tässä turnauksessa, arvioi Simek
ympäripyöreästi tasaisen lohkon tilannetta.

- Henkilökohtaiset tavoitteet turnauksessa? Pelata parasta mahdollista peliäni ja todistaa kaikille, että osaan todellakin pelata. Tehdä paljon pisteitä ja auttaa joukkuettani selviämään mahdollisimman pitkälle, toteaa
sveitsiläisten paras hyökkääjä määrätietoisesti.

Luisteluvoimainen maalintekijä

Ennen viime kesän varaustilaisuutta puolueeton skouttausorganisaatio Red Line kuvaili Simekiä seuraavasti:

"Taitava kiekonkäsittelijä, jolla on nopeat suunnanmuutokset. Pystyy käsittelemään kiekkoa ahtaassakin tilassa. Erinomainen rannelaukaus, nopea ja voimakas luistelija. Pelaa intensiivisesti ja intohimoisesti - mutta
vain hyökkäyspäässä. Hyvät yksilölliset taidot, mutta täytyy opetella käyttämään ketjukavereitaan paremmin ja luopumaan kiekosta useammin. Pitää opetella tekemään töitä puolustuspäässä paljon enemmän."

MM-turnauksessa nähtyjen otteluiden perusteella Red Linen arvio on hyvin paikkansapitävä. Simekin ensimmäiset luistimenpotkut ovat teräviä, ja kiekko pysyy mukana kovassakin vauhdissa. Hän nauttii kiekon kuljettamisesta ja
ajaa mielellään vauhdilla sisään hyökkäysalueelle ja kohti maalia.

Venäjä-ottelussa ongelmana oli, että Simekin harhautukset eivät juurikaan purreet pakkeihin, vaan yleensä tilanne pysähtyi seisovaksi kiekkokamppailuksi siniviivan seutuville. Pari puolittaista maalipaikkaa Simek onnistui yksittäisillä syöksyillään luomaan, mutta parhaimmat paikat syntyivät kun hän malttoi luopua kiekosta ja syöttää sen hetkeksi sentterilleen Steve Kellenbergerille. Tämä piti kiekkoa hetken ja sen jälkeen haki maalille syöksynyttä Simekia.

Kiekottomana Simek ajaa hyökkäyspäässä vauhdilla maalille. Puolustuspäässä hän nukahtelee välillä, mutta jonkinlaista kehitystä on tapahtunut, sillä venäläisiä vastaan hän pari kertaa takakarvasi kiekon omalle joukkueelleen.

Simek itse pitää suurimpana heikkoutenaan fyysistä peliä. Seisovassa kamppailutilanteessa hän vaikuttaakin yllättävän heikolta ja kiekon suojaamisessa on paljon parantamisen varaa. Taklata hän osaa ainakin yhtä hyvin kuin enemmistö suomalaishyökkääjistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle