Juolevi työstää puolustamistaan − Salo: "Canucks näkee Suomen kehittävän nuoria"

LIIGA / Haastattelu
Vancouver Canucks varasi Olli Juolevin ykköskierroksella kesän 2016 NHL-varaustilaisuudessa. Kauden 2017−18 Juolevi pelaa TPS:ssä.
Kuva © Getty Images
Olli Juolevi aikoo pelata NHL:ssä kaudella 2018−19. Ponnahduslautana taalaliigaan toimii TPS. Jatkoaika tapasi Juolevin sekä turkulaisseuran valmennustiimiin kuuluvan entisen NHL-puolustajan Sami Salon ja kysyi, miten Juolevista tehdään NHL-pelaaja.

Puolustajalupaus Olli Juolevi, 19, pelaa kuluvan kiekkokauden Turun Palloseurassa. Vancouver Canucks varasi Juolevin kesän 2016 varaustilaisuudessa ensimmäisen kierroksen viidentenä pelaajana.

− NHL:ssä pelaaminen vuoden päästä on tavoitteeni. NHL:ssä pitää olla tosi kova. Sarja on pitkä ja siellä pitää pystyä joka ilta vääntämään isojen äijien kanssa. Puolustuspeliä minun pitää pystyä kehittämään, se on ihan selvää. Olen onneksi nuori ja aikaa on vielä, miettii Juolevi.

Kaksi edellistä kautta hän pelasi Pohjois-Amerikassa OHL-junioriliigassa London Knightsin riveissä. Juolevi teki 115:ssa OHL:n runkosarjapelissä tehopisteet 19+65.

− Se oli mahtava paikka ja tykkäsin todella paljon pelata siellä. Ne [vuodet Londonissa] auttoivat minua eteenpäin.

Juolevi ei pystynyt harjoitusotteluissa vakuuttamaan Canucks-johtoa siitä, että NHL olisi suomalaispuolustajalle oikea sarja jo tällä kaudella. Niinpä mies suuntasi Turun Palloseuraan, jonka valmennustiimiin kuuluu yhdeksän kautta Vancouver Canucksissa puolustajana pelannut Sami Salo.

− Pitää aina ajatella itseään, että miten pääsee eteenpäin, eikä jää siihen samaan junnaamaan. Katse oli Eurooppaan ja Tepsi osoitti kiinnostusta, Juolevi kertoo.

Juolevi näkee omien vahvuuksiensa olevan ennen muuta hyökkäyspään osaamisessa.

− Kiekollinen peli, avauspelaaminen ja syöttäminen ovat vahvuuksiani. Luistelu on myös yksi vahvuuteni, hän listaa.

"Kiekollinen peli, avauspelaaminen, syöttäminen ja luistelu ovat vahvuuksiani."

Sami Salo pelasi ensimmäiset NHL-pelinsä kaudella 1998−99 Ottawa Senatorsissa. Salon näkemyksen mukaan vaatimukset nuorta, NHL-paikkaa kärkkyvää puolustajaa kohtaan ovat 20:ssa vuodessa muuttuneet hieman, mutta eivät merkittävällä tavalla.

− Jämäkkyyttä tietenkin vaaditaan. Kovuutta edellytetään maalin edessä ja kulmissa. Kaikki puolustajat osaavat nykyisin puolustaa ja luistella hyvin. Joukkueet vaativat pakkeja nousemaan mukaan hyökkäyksiin. Ei pelkästään riitä, että hyökätään kolmella hyökkääjällä, vaan vaaditaan se neljäs pelaaja aina sinne.

− En usko, että vaatimukset ovat hirveästi muuttuneet minun ajoistani. Totta kai peli on muuttunut nopeammaksi, eikä se ole enää niin vahvasti repimistä ja raatamista kuin ennen, kun on tullut sääntömuutoksia. Peli on kehittynyt vuosien varrella paljon, mutta vaatimustaso ei ole juurikaan muuttunut, Salo sanoo.

Tie kohti NHL-ammattilaisuutta ei ole tasainen ja sileä. Hyppäys SM-Liigasta ja junioripeleistä NHL:ään on iso. Pelaaja on silloin Salon kokemuksen mukan suurennuslasin alla vuorokauden ympäri.

− Suurin kehityskohde varmaan kaikilla nuorilla pelaajilla on se, että oppii olemaan ammattilainen ja oppii, mitä se vaatii jokapäiväisessä tekemisessä. Pitää löytää itsestään paras vaihde, vaikka jalka painaisi tai olisi muuta mielessä. Se on varmasti monille suurin kompastuskivi.

"TPS on tehnyt hyviä juttuja viime vuosina, on hienoa päästä tänne kehittymään"

Juolevi teki Salon kanssa töitä kesällä, kun Salo oli mukana Vancouverin nuorten lupausten leirillä. Leirillä treenattiin Juolevin mukaan paljon yleisiä puolustuspelin asioita, kuten henkilökohtaista taitoa, liikkumista viivassa ja laukomista. Asiat ovat niin sanotusti peruskauraa, mutta Juolevin mukaan Salo pystyy kokemuksensa turvin tuomaan harjoitteluun tarvittavan lisän.

Aikanaan 878 NHL:n runkosarjaottelua pelanneen Salon mukaan yksin hänen työnsä TPS:n valmennustiimissä ei ratkaissut sitä, että Juolevi päätyi juuri Turkuun.

− Varmaan minulla jonkinlainen rooli siinä oli, mutta ei se nyt loppupeileissä niin merkityksellinen ollut. Varmaan se osakseen auttoi.

− Ollista on juteltu monesti Canucksin GM Jim Benningin, seuran presidentti Trevor Lindenin ja pelaajakehityksestä vastaavan Ryan Johnsonin kanssa. Kyllä he näkevät, että suomalainen jääkiekko kehittää nuoria pelaajia saavuttamaan unelmiaan, Salo jatkaa.

Sami Salo pelasi Vancouver Canucksissa yhdeksän kautta. Canucksin johtotehtävissä toimivat Trevor Linden ja Ryan Johnson ovat Salon entisiä pelikavereita.
Kuva © Getty Images

Juolevin mukaan Sami Saloa arvostetaan edelleen erittäin paljon Vancouverissa ja Salo on iso nimi siellä. Juolevi uskoo Canucksin laskeneen hänet varsin luottavaisin mielin Salon käsiin. Myös Juolevi allekirjoittaa Salon näkemyksen siitä, että Liigaan on hyvä tulla kehittymään.

− Vancouverin mielestä siirto TPS:ään oli hyvä ratkaisu tähän kohtaan. Mielestäni Tepsi on tehnyt hyviä juttuja täällä viime vuosina. On hienoa päästä tänne vuodeksi kehittymään.

TPS:n riveissä kiekkoilee myös toinen Vancouverin varaama suomalaisnuorukainen, tämän kesän varaustilaisuudessa numerolla 181 varattu laitahyökkääjä Petrus Palmu, 20.

− Palmun suhteen he ovat vähän kyselleet, että miten on mennyt. Ei sen enempää. Me annamme rehellisen palautteen, mikä pelaajan päivän ja viime viikkojen kunto on, taustoittaa Salo.

− Yritämme tietysti auttaa niin Ollia, Petrusta, Tarmoa Reunasta kuin Patrik Virtaa saavuttamaan unelmansa, sanoo Salo viitaten turkulaisten nuoriin, NHL:ään varattuihin pelaajiin.

Salo muistuttaa, että NHL-kaukaloihin päästäkseen pelaajalla pitää olla halu ja polte kehittyä. Valmentajat ovat yksi puoli kolikosta, toinen on pelaajan osuutta.

Konkaripelaajat näyttävät nuoremmilleen esimerkkiä

Oman pelaaajauransa myötä Salo tietää, että konkaripelaajat ja valmentajina toimivat entiset pelaajat ovat nuorille lupauksille iso apu.

"Joukkueen konkaripuolustajat antavat hyviä vinkkejä ja pitävät yllä vaatimustasoa."

− Yritän auttaa Ollia ja muita meidän nuoria pelaajia. Kerron heille omia näkemyksiäni siitä, mitä olen vuosien varrella oppinut erilaisissa tilanteissa.

Turkulaisseurassa pelaa kolme pitkän jääkiekkouran tehnyttä konkaria: Tomi Kallio, Éric Perrin ja Henrik Tallinder. Juolevin mukaan vanhempia pelaajia kannattaa seurata, olivat he sitten puolustajia tai hyökkääjiä. On olemassa jokin syy, miksi he ovat niin pitkään pelanneet.

− He ovat hyviä johtajia ja kannattaa aina opiskella, mitä he ovat tehneet oikein, että ovat pelanneet niin hyvin.

TPS:llä on Juolevin lainasopimuksen myötä riveissään kahdeksan puolustajaa. Salon mukaan Juolevin pelaaminen Suomessa merkitsee paljon sekä Liigalle että Tepsille. Salo uskoo Juolevin nostavan kotimaisen pääsarjan imagoa ja toivoo lupaavan puolustajan tekevän omalla panoksellaan Palloseuran joukkueesta entistäkin laadukkaamman.

− Meillä on hyvä sekoitus vanhempaa kokemusta ja nuoria, nälkäisiä poikia. Tallinder, Ilkka Heikkinen ja Jani Forsström pitävät omalla esimerkillään ja kommunikoinillaan puolustajat sekä hyökkääjät kurissa. Lisäksi konkaripuolustajat antavat hyviä vinkkejä ja pitävät yllä vaatimustasoa, Salo kertoo.

Salo ei vielä ennen Juolevin ensimmäisiä harjoituksia TPS:n joukkueen kanssa suostunut spekuloimaan, minkälaista roolia Juoleville tarjotaan ja kuka hänen parinaan tulee pelaamaan. Aiempina kausina TPS on käyttänyt Henrik Tallinderia nuorten puolustajiensa mentorina, mikä on kantanut hedelmää pitkään ruotsalaisveteraanin pakkiparina pelanneen Elmeri Erosen kohdalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle