JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Junttilan osuma määräsi ottelusarjan suuntaa

LIIGA / Haastattelu
Kärppien ja Pelicansin välisen puolivälieräsarjan avausottelu oli Lahdessa päättynyt isäntäjoukkueen murskavoittoon. Lauantaina Oulussa Kärpät aloitti ottelun Pelicansiin verrattuna selvästi paremmin ja oululaiset pääsivätkin ottelussa 3-1-johtoon. Pelicans tuli vielä tasoihin, mutta lopulta ratkaisijana oli Julius Junttila, joka nousi varjoista ottelun sankariksi.

Oulussa Kärppien ja Pelicansin välisen puolivälieräsarjan toisessa ottelussa edettiin jatkoajalle, kun Pelicans oli noussut kahden maalin takaa tasoihin Kärppien johdettua ottelua vielä kolmannessa erässä lukemin 3-1. Jatkoerää oli ehditty pelata 16 minuuttia, kun Kärppien 20-vuotias laitahyökkääjä Julius Junttila pääsi iskemään tarkalla rannelaukauksella kiekon ohi Pelicansin maalivahdin Joonas Kuuselan.

Junttila ehti nopeassa hyökkäyksessä hakemaan hyvän kohteen Kuuselan maalilta ja veto upposi lopulta lahtelaismaalivahdin kainalosta verkon perukoille.

– Tiesin siinä vaiheessa, kun leikkasin keskelle, että hyvä paikka tulee. Sitten kun nostin katsetta jäästä, niin näin, että maalivahti oli aika syvällä ja yläpesät olivat auki. Ei veto ollut varmaan edes kovin kova, mutta sinne se upposi, kommentoi voittomaalintekijä omaa osumaansa.

Maalitilanteessa Junttila leikkasi nopeasti hyökkäysalueen keskelle ja Pelicansin maalivahti Kuusela ei päässyt parhaaseen mahdolliseen torjuntavalmiuteen, mikä edesauttoi osuman syntymistä.

– Se tilanne tuli vähän yllättäen ja kaverin maalivahti ei ehkä kerennyt sitten niin hyvin vastaan kuin normaalisti olisi tullut, taustoitti Junttila maalitilannetta.

Maalin merkitys olikin Kärpille erittäin iso. Mikäli ottelu olisi kääntynyt toisinpäin, olisi takamatka kasvanut erittäin haasteelliseksi ja vaikeaksi. Nyt ottelusarjan jatko on aivan toinen Junttilan oman uran tärkeimmän osuman myötä.

– Kyllä se maali ainakin miesten peleissä oli tärkein ehdottomasti. Olisi ollut paha tilanne, jos voitot olisivat olleet 2-0 Pelicansille ja olisimme siitä sitten lähteneet Lahteen pelaamaan. Onneksi saimme voiton ja pystyimme tasoittamaan sarjan.

Junttila nousi ratkaisijapelaajaksi puskista. Varsinaisella peliajalla vähemmille minuuteille jäänyt laitahyökkääjä sai kovasti vastuuta Kärppien päävalmentajalta Hannu Aravirralta. Syy oli selvä, sillä Junttilalla vauhtia ja jaksamista piisasi myös jatkoerän puolella.

– Ainakin itselläni oli virtaa. En ollut hirveästi pelannut, mutta en tiedä muista pelaajista. Oli aika tahmea se jatkoajan alku meiltä. Itse vedin sitten käytännössä joka toista vaihtoa alun jälkeen. Ehkä Aravirta näki, että itselläni on virtaa ja päätti antaa sitten peliaikaa.


Junttilan osumalla Kärpät onnistui tasoittamaan sarjan voitot.

Maalivahdin muuttuminen tietoon viime hetkillä

Pelicansin osalta muutoksia nähtiin jo alkulämmittelyssä, kun torstaina lahtelaisille sarjan avausvoiton torjunut Niko Hovinen ei ollutkaan kokoonpanotiedoista poiketen Pelicansin maalilla, vaan tilalle asteli 21-vuotias kakkosmaalivahti Joonas Kuusela. Kärppien puolelle tieto tuli vasta juuri ennen ottelun alkua.

– Kyllä me alkuverryttelyssä katsoimme, että Hovinen ei ole siellä ja valmennusjohtokin muistutti. Vähän erityylinen maalivahti Kuusela on ja sille kannattaa ampua koko ajan. Sitä painotettiin ja siihen me pyrimmekin, tuumasi Junttila tilanteesta.

Junttilan ketjukaverina jatkoajalla pelannut Pekka Saarenheimo kommentoi myös vastustajan viime hetkillä muuttunutta maalivahtitilannetta.

– Alkulämmittelyssä itsekin huomasin. Vähän erityylinen pelaajahan Kuusela on. Vähän pienikokoisempi, tulee enemmän vastaan eikä ole niin kokenut maalivahti. Niiden syiden kauttahan kiekkoa piti toimittaa paljon maalille, Saarenheimo totesi.

Itse ottelussa Kärpät oli parhaimmillaan kahden maalin karkumatkalla, mutta Pelicans onnistui nousemaan Tero Koskirannan ja Ryan Laschin osumilla tasoihin. Junttilan mukaan joukkueen itseluottamus ei horjunut johtoaseman menetyksestä huolimatta.

– Onhan se harmittavaa, että 3-1 johdetaan ja kaveri pääsee rinnalle, mutta me uskoimme siinä tasatilanteessakin siihen, että kyllä me tämän homman hoidamme ennemmin tai myöhemmin.

Jatkoerän alussa Kärpät oli pahasti purjeessa hyvin liikkuneen ja kiekkoa hallinneen Pelicansin kanssa. Päävalmentaja Aravirta ottikin aikalisän, joka muutti kenttätapahtumien kulkua. Kärpät sai otetta pelistä, mikä johti lopulta voitto-osuman syntymiseen. Viesti aikalisällä olikin selvä.

– Se, että uskalletaan pitää kiekkoa, että ei vain roiskita sitä aina Pelicansille. Sehän sitä peliä hallitsee, jolla kiekko on.

Jatkoajalla tullut voitto oli Kärpille itseluottamuksen kannalta todella tärkeä.

– Oli varmasti. Olisi ihan eri tilanne, jos sarja olisi 2-0, kun se nyt on 1-1. Oli tosi tärkeä voitto joukkueen itseluottamukselle ja muutenkin sarjan kannalta.

Sarja jatkuu maanantaina Lahdessa, minne Kärpät lähtee tavoittelemaan puolivälieristä jatkoonpääsyä varten tarvittavaa vierasvoittoa. Junttilan mukaan lauantain voitosta pyritään ottamaan mukaan parhaimmat asiat ja tavoite on parantaa otteita entisestään.

– Nyt meillä oli hyvä taisteluhenki ja saimme enemmän painetta sinne Pelicansin päätyyn. Pyritään parantamaan ainakin siihen edelliseen Lahden peliin verrattuna. Otetaan täältä hyvät asiat mukaan ja lähdetään sinne pelaamaan hyvää peliä.

» Lähetä palautetta toimitukselle