Jukureiden alakerran tukipilarit nauttivat kasvaneesta vastuusta

LIIGA / Haastattelu
Piipposen ja Hyvärisen pelaamisen kulmakiviä on keskinäinen kommunikaatio.
Kuva © Tero Liikanen
Vaikka Mikkelin Jukureiden alkukausi ei ole ollut kaikista helpoin, on ryhmästä astunut esille myös isoja tasonnostajia. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa puolustajaparina luutivat Samuli Piipponen ja Ville Hyvärinen.

Jukureiden kausi alkoi viidellä peräkkäisellä tappiolla, mutta viime kierroksilla joukkue on napsinut pari voittoakin ja suunta on ollut ylöspäin. Samuli Piipponen toteaa, että tuloksia tärkeämpää on ollut joukkueen pelillisen suorituksen parantuminen.

− Siinä on kyllä iso ero, kun vertaa tämän hetken peliä viiden ensimmäisen pelin peliesityksiin. Pisteiden valossa tietysti on näkynyt, että olemme muutaman voiton saaneet ja pisteen tappiopelistäkin, että siinä mielessä parempaan suuntaan menemme. Enemmän kuitenkin pelillisesti olemme menneet eteenpäin niistä ensimmäisistä peleistä. Nyt kun vielä tuloksellisesti parannamme, niin hyvä tästä tulee, Piipponen summasi.

Alkukauden tappiopeleissäkin mikkeliläisryhmän esityksiin mahtui hyviäkin hetkiä, mutta ne eivät kantaneet voittoihin asti. Erityisesti ongelmia oli omassa päässä, sillä joukkueen verkkoon tehtiin ensimmäisissä viidessä ottelussa 19 maalia. Viimeisimmissä viidessä ottelussa vastaava lukema on kuusi.

− Tällä hetkellä Liigassa on niin pienet marginaalit, että pienetkin heikot hetket saattavat ratkaista pelin. Meillä ehkä sitten alkukaudesta kävi niin. Nyt on joukkueen puolesta sitten yritetty sisäistää se, että peli kestää sen 60 minuuttia ja tarvittaessa viisi minuuttia päälle, Piipponen kertoi.

− Kyllähän meille viiteen ensimmäiseen peliin tehtiin aivan liikaa omaan päätyyn maaleja. Siitä se pelaaminen kuitenkin lähtee, että kun puolustaa hyvin, niin useimmiten myös hyökkää hyvin. Sitä yritettiin kopissa painottaa ja siihen on selvä parannus saatu, Piipposen puolustajapari Ville Hyvärinen lisäsi.

Syytä mikkeliläisryhmän parantuneisiin otteisiin voidaan hakea myös palaverista, jonka joukkue kävi JYPille hävityn kamppailun jälkeen. Sen palaverin jälkeisistä neljästä ottelusta Jukurit saalisti seitsemän pistettä.

− Rehdisti vain keskustelimme siitä, mitä pelin voittaminen vaatii ja mitä asioita meidän pitää korjata, Hyvärinen tiivisti palaverin sisällön.

− Varsinkin se, että jokainen yksilönä pureutui omaan tekemiseen ja tutki sitä, onko kaikki pelissä. Vaikka tämä joukkuelaji on, niin yksilöistä tämä koostuu ja kun yksilöt vetävät yhtä köyttä, niin yleensä silloin siitä hyvä tulee, täydensi Piipponen.

Kaksikko pohti myös, että alkukauden tappiot eivät olleet pelkästään huono asia joukkueelle.

− Ainahan vastoinkäymiset kasvattavat. Siinä kuitenkin on väkisin hitsauduttava vielä vähän enemmän yhteen silloin kun on vaikeaa ja tultava yhdessä sinne auringon puolelle pimeästä. Siinä joukkue on varmasti kasvanut myös samalla, Hyvärinen analysoi.

Tutusta pakkiparista turvaa 

Piipponen ja Hyvärinen ovat muodostaneet alkukaudesta yhden Jukureiden puolustajapareista ja esiintyneet vahvasti illasta toiseen. Kaksikko on saanut runsaasti vastuuta, sillä Hyvärinen on pelannut keskimäärin reilut 16 minuuttia ottelussa ja Piipponen liki 19 minuuttia. Erityisesti Hyvärisen kohdalla vastuu on kasvanut huimasti: viime kaudella puolustajan keskimääräinen jääaika jäi alle kahdeksan minuutin.

− Totta kai se helpottaa, että saa pelata tällä hetkellä enemmän kuin viime kaudella. Missään vaiheessa ei kuitenkaan saa olla tyytyväinen, vaan pitää pystyä pitämään se taso ja haluta aina enemmän, Hyvärinen linjasi.

− Tasaisuuteen pyritään niin yksilöinä kuin pakkiparina. Nyt olemme perustason saavuttaneet, sitten vaan tasoa ylemmäs tietysti ja parempaa kohti, yhtyi Piipponen puolustajaparinsa sanoihin.

Molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että tutun pakkiparin kanssa pelaaminen myös auttaa pelin kehittämisessä ja suoritusten parantamisessa.

− Pystymme sopimaan asioita ja rupeamme ymmärtämään, missä toinen menee ja mitä ajattelee tietyissä tilanteissa. Pelin lukeminen helpottuu koko ajan, kun oppii lisää toisesta, Hyvärinen totesi.

Puolustajat korostavat puheen merkitystä kentällä ja sen ulkopuolella, jotta homma toimisi mahdollisimman hyvin.

− Samuli on tasainen suorittaja, hyvä puolustamaan ja vahva alivoimapelaaja. Hän tykkää johtaa peliä jäällä puheella ja käydä aitiossa niitä tilanteita läpi, eli hän on tosi hyvä kommunikoimaan, kuvaili Hyvärinen puolustajapariaan.

− Samoja piirteitä löytyy "Hyssystäkin". Kommunikaation nostaisin meidän yhteiseksi vahvuudeksi. Sitä kautta ymmärrämme toisiamme ja tiedämme, mitä jäällä teemme. Puolustuspelaaminen on lisäksi Villellä tosi korkealla tasolla. Siinä on sellainen tukipilari, johon voi luottaa ja siitä nostaa omaa peliäkin ylöspäin, Piipponen kehaisi.

Vahvoiksi oman pään pelaajiksi profiloituneet pelurit eivät ole jukuripaidassa juurikaan tehoilla juhlineet ja kummaltakin puuttuu vielä ensimmäinen liigaosuma Jukureiden riveissä. Tässä kohtaa Hyvärinen sysää paineet Piipposen suuntaan.

− Minulla on vissiin 2,5 vuotta edellisestä maalista, että taitaa mennä tuonne Samulin puolelle se, kumpi ensin tekee. Toivotaan nyt kuitenkin, ettei ihan kolmea vuotta näkisi tuo edellinen maali. Sen verran pitää yrittää kunnostautua silläkin puolella, Hyvärinen veisteli.

− Toivotaan molemmille onnistumisia. Kuten sanoin, että kun se puolustuspää on siellä tukipilarina taustalla, niin hyviä asioita voi tapahtua hyökkäyspäässäkin, päätti Piipponen.

» Lähetä palautetta toimitukselle