Juhani Tamminen ja kova leikki

MESTIS / Haastattelu
Juhani Tamminen on kiistelty ja kiitelty kiekkopersoona. Viime kauden kesken Ässien toimitusjohtajana jättänyt Tamminen alkaa olla tiukassa paikassa. Viime onnistumisesta kiekkorintamalla alkaa olla aikaa ja prinsiipit ovat kuluneet. Vaasassa ja Sportissa on Tammisen paikka näyttää, että legendaarisen Tamin ote pitää edelleen. Tammisen onnistumista toivoo lähes jokainen vaasalainen ja epäonnistumista puoli Suomea.

Juhani Tamminen on ensi kaudella Sportin päävalmentaja ja toimitusjohtaja. Miksi tuplarooli?

- Jos lahjakkuuteni oikein käytän, niin se lähtee semmoisesta kombinaatiosta, jossa vähintään toimin päävalmentajana, ja tämä tehtävä täyttää mielestäni kaikki ambitiot, koska tässä on haasteellisuutta ja oikeanhenkiset ihmiset ympärillä.

Ketään ei varmasti yllätä se, että paikallinen media on Tammisen tulon myötä kuin rakastunut jääkiekkoon. Paikallisen jalkapallon ja ruotsinkielisen porvarikulttuurin varjossa vuosia elänyt Sport on nousemassa parrasvaloihin. Kovaa Sport on toki yrittänyt aiemminkin ja saavuttanut jonkinlaista tulosta, mutta Tammisen saapuminen oli viimeinen niitti.

- Täällä mielestäni jalkapallo ja muu kulttuuritoiminta on vielä ollut tämän toiminnan edellä, mutta nyt vaaka on kääntymässä. Se on helvetin hieno juttu. Nyt meillä on miljoonan dollarin tilaisuus, eri asia on se, pystymmekö sen käyttämään.

Juhani Tamminen on aina ollut kova puhumaan. Liigapyrkimyksissä ja sitä reunustavissa mediakarkeloissa Sport onkin jäänyt täysin NHL-kasvattiensa johdolla iltapäivälehdistön eteen marssineen KalPan jalkoihin. Tamminen on muuttanut omalta osaltaan tätä tilannetta. Tamminen on edelleen, kuluneine prinsiippeineen, haluttua kommentointiseuraa.

Kriteerit

Ensi kaudella Mestiksen voittanut seura voi hakea liigapaikkaa, jos se täyttää tietyt liigan asettamat kriteerit. Paljon keskustelua aikaan saaneista kriteereistä Juhani Tammisella on selkeä mielipide.

- Kriteerit ovat semmoiset, että nykyisistä liigajoukkueista ne täyttävät ehkä kahdeksan kolmestatoista. Se on ensimmäinen kannanotto siihen.

Vuosia rottia vilisseessä jääladossa riutunut Sport sai vihdoin uuden hallin kaudelle 1997-1998. Nopeasti kuitenkin selvisi, että tuo halli on maan kalleimpia, ja siitä muodostuikin Sportille murheenkryyni.

Suurelta osaltaan Sportin ja hallia hallinnoivan kuntayhtymän erimielisyydet juontuvat Sportin vanhan johdon ajoilta. Nykyinen osakeyhtiön johto on jatkuvasti tiukan paikan edessä kalliin hallin takia. Kaiken lisäksi Vaasa Arena ei kaikilta osiltaan täytä liigan asettamia kriteerejä, vaikka komea ja toimiva onkin. Esimerkiksi katsomokapasiteettia hieman uupuu ja mediatilat ovat olemattomat. Tamminen kuitenkin uskoo, että jos piikkipaikka Mestiksessä saavutetaan, on areena helppo laittaa liigaa varten kuntoon.

- Olosuhteet, hyvässä yhteistyössä kuntayhtymän kanssa, on pienellä fiksauksella kunnossa. Meillä on nyt, kun tuonne päätyyn laitetaan väliportaat, 4800 paikkaa ja tuon takaseinän puhkaiseminen on kuulemma piece of cake, kun meillä on meidän ryhmässä tätä rakennustalenttia. Tämä on tänä päivänä jo yksi Suomen hienoimmista pikkuhalleista ja pienellä fiksauksella ollaan samassa kategoriassa Suomen hienoimpien pikkuhallien kanssa, jotka ovat mun mielestä Hämeenlinnan ja Lahden hallit. Seinä auki niin täällä on 5800 paikkaa. Vielä laitetaan screenit tänne halliin ja jätetään laskuista pois Suomen super-areenat, Hartwall-areena, Salonojan areena ja Turun halli niin me ollaan kilpailukykyisiä.

Juhani Tamminen muistetaan TuTon ja lopulta Kärpätkin liigaan nostaneena valmentajana. Päävalmentaja ja toimitusjohtaja uskovat, että Sportin tiukimmat tavoitteet ovat nimenomaan kaukalon puolella. Tamminen ei elä sarjan kovuuden tiimoilta pilvilinnoissa.

- Näiden kriteerien täyttämisessä meidän ylivoimaisesti vaikein tehtävä tulee olemaan Mestiksen voitto. Minä olen ollut neljä kertaa siinä leikissä mukana ja kolme kertaa onnistunut. Se on kova leikki. Koska nämä Jukurit, kun ne menee pelaamaan Continental cupeja ja antaa joukkueille turpaan, niin ne ovat kovia joukkueita. KalPa erittäin kova joukkue, TuTo me ollaan nähty, erittäin kova joukkue, KooKoo erittäin hyvä joukkue, Hokki erittäin hyvä joukkue ja saat nähdä kun niillä on peli meitä vastaan, niin siellä on kahdeksan Kärppä-pelaajaa. Se on asia, joka mua ei yllätä ollenkaan.

Sport oli vielä muutama kausi sitten konkurssin kynnyksellä, mutta vaikeudet alkavat olla voitettu kanta. Seuralla on kuitenkin historian taakka kannettavanaan, ja se nakertaa uskottavuutta. Asiaa ei ainakaan helpota se, että viime kausi ei ollut taloudellisesti menestys.

- Viime kausi meni pakkaselle, se on fakta, mutta tilanne on kuitenkin täysin hallinnassa. Siitä kertoo esimerkiksi se, että meillä on ollut täällä viisi peliä ja yleisöä yli 10 000. Yhteistyösopimuspuolella tilanne on se, että meillä Juhan (Saari) kanssa tavoitteena 600 000 euroa ja se me saavutetaan.

Uskoa lisäävät kausikorttien hurjat myyntiluvut. Viime kaudella myytyjä kortteja oli 300 kappaletta, kun tällä kaudelle kortteja oli myyty pari viikkoa sitten, ennen varsinaista sesonkia, yli 700.

Laaja rinki

Sport lähtee kauteen sarjan laajimmalla materiaalilla. Sportin viime kauden vahvuudesta on poistunut kahdeksan yli puolet runkosarjaotteluista pelannutta ja tilalle on tullut 11. Samaan aikaan Tamminen on nostanut edustusjoukkueen rinkiin kuusi juniori-ikäistä pelaajaa. Tamminen perustelee laajaa rinkiä seuraavasti.

- Tämän päivän vaatimukset ovat niin kovat. Tämän pelitavan nimi on 60 minuutin paine. Se on todella rankka niin henkisesti kuin fyysisesti. Jotta me pystytään sitä illasta toiseen tekemään, taustana on se, että me pystytään harjoittelemaan laadukkaasti. Sinä et voi harjoitella laadukkaasti, ellei sinulla ole joka harjoituksissa hiukan yli neljän kentän top-fit jätkiä, puhumattakaan pelaamisesta. Jos sinä katsot paikallisen firman historiaa, niin tämä on ollut enemmän sairastupa kuin kova kiekkojoukkue.

Tamminen on jo harjoitusotteluissa peluuttanut joukkuetta mahdollisimman ehyillä ketjuilla. Jo alkuvaiheessa noiden ketjujen ulkopuolelle jäänyt Miikka Jäske ja Sport purkivatkin sopimuksen kauden kynnyksellä. Osa Sport-faneista pitääkin Tammisen linjaa mielikuvituksettomana, mutta ketjujen yhteen hioutumisella on tärkeä merkityksensä.

- Me ollaan pelattu aika paljon ja sen tarkoitus on ollut löytää toimivat viisikot, roolittaa joukkue, hankkia itseluottamusta, ja minun päässä on aika pitkälle se neljä kenttää millä me aloitetaan.

Sport lähtee kauteen 405 000 euron pelaajabudjetilla. Tamminen on rakentanut joukkueensa talouden ehdoilla. Toimitusjohtaja Tamminen on evännyt valmentaja Tammiselta ainakin yhden pelaajan.

- No kun minulla on tämä tuplarooli, niin ei voi oikein olla sellaista tilannetta, että joku jäisi saamatta, koska meidän toimintaperiaate on sovittu niin, että ensin rahat ja sitten pelaajat. Meille tarjottiin tuossa justiin yhtä maailmanluokan laituria, mutta tilanne oli se, että meillä ei ollut rahaa siihen, niin ei otettu.

60 minuutin paine

Tammisen Kärppä-ajalta tuttu pelityyli on ensi kaudella myös Sportin pelikonsepti. Harjoitusotteluissa se on ajoittain toiminut ihailtavasti, mutta siinä on myös sudenkuoppansa. Liikaa innostuessa karvaajat on helppo pelata ulos. Tamminen valottaa pelityyliä seuraavasti.

- Siinä on kaksi vaihetta. Aktiivinen karvaus ja sitten kun vastustaja pääsee rauhassa rakentelemaan ja seisoo takalisto takalaidoituksessa niin ei meillä ole tarvetta sinne iskeä. Silloin alkaa meidän normaali ohjauspeli.

- Iso viitekynnys on kuitenkin tuo 60 minuutin paine, joka tarkoittaa koko pelin kestävää henkistä ja fyysistä painetta. Ja sitä, että me määrätään pelin tempo. Se pelin tempo on tappanut kaikki nämä divarijengit, se on tappanut nämä liigajengit. Ainoa joka siihen pystyi vastaamaan oli TPS. Paras esimerkki olisi se JYP-voitto, joka oli meiltä loistavaa kiekkoa. Niillä ei ollut mitään mahdollisuuksia.

Juhani Tamminen näkee Sportin laajan materiaalin ehdottomasti joukkueen vahvuutena. Kehitettävää on silti vielä paljon ja heikkouksiakin ilmenee varmasti kauden mittaan.

- Näkisin, että meidän suurin vahvuus on se, että meillä on neljä kenttää hyvin valmistettuja pelaajia. Meidän pelitempo on varmasti tämän sarjan eliittiä. Yksi asia meidän on vielä osoitettava todeksi ja se on pelikuri.

- Pitkä sarja kertoo heikkoudet. Vielä en osaa sanoa niitä. Me ollaan jo päästy muutamista idioottijäähyistä eroon. Ne on tuommoisia pelikulttuuriasioita. Muun muassa Kajaanin turnaus meinattiin ryssiä siihen. Ne on sitten niitä asioita, joita nähdään kauden mittaan. Olemme kyllä hämmästyttävällä nopeudelle oppineet tiettyjä asioita. Kehittämistä on toki vielä paljon. Haluan kehittymistä pelinopeuteen, viimeistelyyn ja huomaan, että täällä on vielä hieman divisioonakulttuuri, kun me luodaan paljon paikkoja, mutta ei pystytä päättämään niitä vielä parhaalla mahdollisella tavalla. Haetaan liian vaikeaa ratkaisua.

Tamminen nimeää ensi kauden pahimmiksi vastustajiksi tuttuja nimiä. Äänessä on kuitenkin ripaus sitä paljon puhuttu pohjanmaalaista uhmakkuutta.

- Me ei olla kaikkia kohdattu, mutta kaikki jotka ollaan, on ollut kovia. KalPa, kaksi matsia, täällä 2-2 ja Turussa 1-0. Hokki teki minuun vaikutuksen, Hermes on loistava ylivoimajoukkue. KooKoo, erittäin harmoninen myös neljän ketjun konsepti. Jokipojat on erittäin nälkäinen nousija. TuTo iso jää ja ne taitavat jätkät nauttii siitä tilasta kotona. Jukureita ei kohdattu. Erot ovat pieniä, mutta käännän sen niin päin, että saa olla saatanan kova joukkue, joka Sportin voittaa. Ne pelaa miljoonan dollarin pelin ja sitten ojennetaan käsi, onnitellaan voitosta ja lähdetään tekemään duunia, että se ei onnistu toista kertaa.

”Me ei jätetä teitä kylmäksi”

Tammisen tulo Vaasaan on nostattanut Vaasan melkoisen kiekkobuumin. Toistaiseksi Tammisen ja Sportin aika on ollut kuin kahden rakastavaisen alkutaival. Kauanko se jatkuu, jäänee nähtäväksi. Sportin etsikkoaika koko kaupungin ja maakunnan tuen voittamiseksi on alkukaudella. Löytyykö hurmos, joka kantaa Sportin aina liigaan saakka vai toistuuko viime vuosien alisuorittaminen? Tamminen luottaa ainakin siihen, että Vaasa Arenalla kotijoukkue saa kaiken mahdollisen tuen.

- Mä oon pettynyt joka kerta, kun meidän yleisökeskiarvo ei ala vähintään kolmosella.

- Seuran virallinen tavoite on 1700 per peli, mutta mä asetan oman henkilökohtaisen kolmeen tuhanteen. Teen kaikkeni, että meidän tuote on siinä kunnossa, että kansa haluaa tulla katsomaan ei pelkästään Vaasasta vaan koko Pohjanmaalta.

- Tulkaa hallille ja huutakaa meidät voittoon. Me ei jätetä teitä kylmäksi. Tämä on kaksisuuntainen katu ja mitä enemmän meitä kannustaa, sen parempaa peliä näkee. Meidän tehtävä on taas taata se, että ne ihmiset jotka hallille tulee, ei joudu lähtemään täältä pois pettyneinä. Jos tämä joukkue häviää, niin se häviää helvetin hyvälle joukkueelle kuitenkin niin, että se on antanut kaikkensa.

Sport - Voittajasuosikki vai haastaja?


» Lähetä palautetta toimitukselle