Juhani Tamminen finaaleista: "Ässät on yllättänyt minut positiivisesti"

LIIGA / Haastattelu
Juhani Tamminen nauttii finaalien tunnelmasta.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Aurinkokuningas Juhani Tamminen kunnioitti läsnäolollaan Tampereen finaalihuumaa. Mitä neuvoja Tamminen antaisi Jukka Rautakorvelle? Mikä on finaalisarjan lopullisen ratkaisun takana?

Juhani Tammista ei tunneta suurena osana tamperelaista kiekkohistoriaa. Tilanne on päinvastoin kuitenkin aivan toinen.

- Tää on kokeneella kiekkomiehelle hieno tilanne, tässä tullaan suoraan ytimeen. Maajoukkue treenasi tästä parin sadan metrin päässä niinsanotussa "motellissa". Tampere oli sen ajan jääkiekon mekka, kaikki maajoukkuetoiminta oli täällä vuodesta -69 vuoteen -81. Hienoja muistoja.

- Phoenix Roadrunnersin WHL-aikanani meillä oli täällä kahden viikon leiri. Huippuammattilaisjoukkue oli Tampereella silloin "The juttu". Ja pelien jälkeen ei menty suoraan venyttelemään. Ja olin niillä reissuilla kansainvälisimpänä kaverina isäntänä, muistelee koulutusbisneksen vuoksi Tampereelle matkannut Tamminen.

"Tapparan jäykistyminen on ollut minulle pettymys"

Aurinkokuningas on seurannut luonnollisesti finaalisarjaa kiekkomiehen intohimolla.

- Vanhan konnaan on silmään pistänyt parikin positiivista asiaa. Kaikki pelit ovat päättyneet kotivoittoihin, kaksi gamea on päättynyt dramaattisesti ja Porin Ässät on ollut aivan helvetin hyvä.

- Perussarjan kannalta altavastaajana lähteneen Ässien sekä pelin että pään nopeus ovat yllättäneet kiekkolegendan, kehuu Tamminen ennen viidettä kamppailua.

Ässien kehumiseen liittyy taka-ajatus negatiivisesta arviosta vastustajaan Tapparaan.

- Toisaalta Tapparan jäykistyminen on ollut minulle pettymys. Olen tottunut, että - oli koutsina (Kalevi) Numminen, (Rauno) Korpi tai (Jukka) Rautakorpi - Tapparan helvetillinen harjoittelu on alkanut näkyä kaksinkamppailussa ja muussa pitkässä juoksussa, toteaa kokenut kiekkovalmentaja.

Kirvesrintojen positiivisina ominaisuuksina Tamminen näkee henkisen vahvuuden ilmentymisen otteluiden loppujen maaleissa.

- Näen niin, että tilanteiden loppuun pelaaminen on aina menestyvän joukkueen hyvyyttä. Tämä kertoo hiljaisesta itseluottamuksesta.

Se hetki, ne vehkeet

Tosin Tamminen näkee tilanteessa osansa myös Ässillä ja sen heikolla pelaamisella loppuhetkillä.

- Ässät on yllättänyt minut positiivisesti, mutta hurmoksen takaa joukkueesta puuttuu hieman sellaista viileää rutiinia. Ketä Ässät laittaa kentälle pelin kriittisimmillä hetkillä? On mielenkiintoista nähdä, mitä Karri Kivi ja Ässät tekee vastaavissa tilanteissa jatkossa. Heitetäänkö päätyyn? Mitä tekevät yksilöt?

- Kun et sinä voi jumalauta päästää sarjan vaarallisinta yksilöä, Teemu Aaltoa, päästää kämmenpuolelta heittämään kiekkoa maalille jonkun, en nyt kuollaksenikaan muista kenen, laiturin lapaan. Se on saatana se hetki, kun sää otat sen kiekon vehkeisiisi.

MM-kisojen kommentaattorin rooliin valmistautuva Tamminen lyö pöytään vanhoja kiekkoteesejään pohtiessaan sarjan loppuratkaisuja ennen viidettä kamppailua.

- Nämä finaalit ratkeavat aina näin: ensin on maalivahti vastaan maalivahti, sitten ylivoima vastaan ylivoima. Ylivoiman jälkeen pelin ratkaisee sen pikkuveli, alivoimapelaaminen. Jos nämä kolme osa-aluetta ovat yhä tasan, ratkaisee sarjan individual effort.

- Nämä ovat esimerkiksi Ville Niemisen ensimmäisen pelin lämärimaali etukulmaan, poikkeuksellisia henkilökohtaisia suorituksia. Tai esimerkiksi Uusikartano game fourissa ja Eero Elon suoritukset. Elo lannisti Tapparan joukkueen, valmennuksen ja joka saatanan fanin viime lauantaina maalillaan, perustelee Tamminen.

Raanta vastaan Metsola - vai sittenkin Noronen?

Ensimmäisen ja tärkeimmän osa-alueen, maalivahtipelin, kohdalla Tammisen ajatukset suuntaavat Tapparan maalin suulle.

- On mielenkiintoista nähdä, jatkuuko Antti Raannan mental tension. Ei ole kyse siitä, jaksaako tai osaako Raanta pelata. Samaa voidaan miettiä Juha Metsolan kohdalla. Oliko esimerkiksi Mika Norosen peluuttaminen lauantaina vaihdon verran indikaatio vaihtoehtojen miettimisestä maalin suulle, kyseenalaistaa TUTOa kuluneella kaudella valmentanut Tamminen.

Puheen siirryttyä Tapparan valmennuksen päätöksiin, kohdetta ei turhaan vaihdettu. Mitä neuvoja antaisit Jukka Rautakorvelle Porin valloittamiseksi keskiviikolle, Juhani Tamminen?

- On vain yksi vaihtoehto. On tehtävä aloitteita, on kyse siitä kumpi määrää pelin tahdin ja tekee aloitteet. Ässät on Porissa ensimmäisestä aloituksesta, taklauksesta, maalista ja irtokiekosta vienyt Tapparaa 100-0. 120 minuuttia on näyttänyt tämän, ei keskustelua. Meinataanko sinne mennä viedä kerran odottelemaan?

- Vierasotteluissa pelataan kaksi eri ottelua. Mun terminä on 10-50. Ensimmäinen kymmenminuuttinen on aivan eri peli, vie se tavalla tai toisella. Aikanaan, kun Ruotsi pelasi ryssiä vastaan ja ryssä oli aivan saatanan kova, svenskit löivät ekaan kymppiin 20 pitkää kiekkoa ja tappoivat ryssän intensiteetin. Tämän jälkeen alkoi uusi peli Ruotsin ja hermostuneiden ryssien välillä, tarinoi ja ohjeistaa Tamminen.

"On upeaa, että pelit ovat tulleet kehäkolmosen ulkopuolelle"

Kysyttiin asiaa Tampereen, Porin tai muun Suomen suunnalta, voidaan todeta finaalipelien olleen huiman jännittävät ja sarja on tarjonnut viihdettä läpi kestonsa.

- Vertaisin tätä vuoden -78 ja -83 huikeisiin finaaleihin, tämä on samaa tasoa. On upeaa, että pelit ovat tulleet kehäkolmosen ulkopuolelle. Sekä Tappara että Ässät ovat olleet dynastioita, mutta nykyajattelussa, jossa määräävät Jokerit, HIFK ja Kärpät, mutta eivät ole budjettilistan kärkeä. On hienoa, ettei nykykiekossa raha ratkaise kaikkea, tunnelmoi jääkiekkoleijona.

Hienojen finaalien jatkoksi Tamminen näkee molempien seurojen tulevaisuuden hyvänä. Tosin Ässien osalta Tamminen ei sääli kollegansa Pekka Virran asemaa.

- Molemmilla joukkueilla on helvetillinen fanipohja, hyvin rakennettu joukkue ja kova valmennustiimi. Jos Karri Kivi nostelee tänä keväänä kannua Porin torilla ja jannut saunovat sen kahdeksan viikkoa, on jännä nähdä miten Pekka Virta ottaa jengin kesällä haltuun. Virta tulee koppiin, ottaa yrmyimmän ilmeensä ja kiroaa "saatana, äijät". Ei siinä kohtaa jengillä ole enää mitään voitettavaa, miettii Tamminen.

Oman jatkonsa puolesta Tamminen pysyy miettiväisenä.

- MM-kisoissa isännöinti ja yrittäjyys vievät nyt kaiken ajan, sillä asialla olen täälläkin tänään. Jos meidän liikevaihto on vuodessa 400 000 euroa , teemme siitä huhti- ja toukokuussa 60%. Nyt on oltava terävänä, jos ei nyt ihan finaaleissa niin vähintään semifinaalien game six, naurahtaa Tamminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle