Juhani Tamminen Etelä-Korean joukkueesta: "Kun ollaan rehellisiä, heillä on pelko persuksessa"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Juhani Tammisen mielestä Suomi on Etelä-Koreaa vastaan selvä ennakkosuosikki.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Suomi aloittaa ottelunsa jääkiekon MM-kisoissa lauantaina Etelä-Koreaa vastaan. Jatkoajan haastattelussa tunteita herättävä jääkiekkopersoona Juhani Tamminen käy läpi tulevaa vastustajaa.

Suomalaisen jääkiekkoilun legendoihin kuuluvan Juhani Tammisen mukaan Suomi kuuluu kisojen ennakkosuosikkeihin. Muut ennakkosuosikit ovat tuttuja: Ruotsi, Kanada ja Venäjä.

Hänen mielestään MM-kisoissa on aina sama kaava: se joukkue, jonka maalivahtipeli ja erikoistilanteet ovat alusta saakka kunnossa, on vahvoilla maailmanmestaruuteen. 

− Sitten piikkinä nousevat henkilökohtaiset ratkaisut, jotka inspiroivat muuta joukkuetta. Ei tuo kaava mihinkään muutu, jos se muuttuu, olen valmis vaihtamaan nimeni tuossa torilla, Tamminen heittää.

Hänen mukaansa Suomella on kasassa hyvä joukkue. Hän painottaa myös, että Leijonat tarvitsevat hyvän alun turnaukselle - ja se ei tarkoita monen maalin voittoa.

− Hyvä alku tarkoittaa sitä, että voitetaan peli, vieläpä aika vaikeiden vaiheiden jälkeen. Tilanne on lauantaina sellainen, että meillä on kiekko kuitenkin 65- prosenttia, jopa 70 ja kaverilla on 25 tai 30 prosenttia ajasta.

Tamminen myös toivoo sydämensä pohjasta Leijonien taitopelaajille heti onnistumisia. 

− Tiedän, että vaikka äijät olisivat kuinka kovassa kunnossa, varsinkin hyökkääjät elävät onnistumisista. (Sebastian) Aho, (Mikael) Granlund, (Teuvo) Teräväinen ja (Mikko) Rantanen ovat sellaisia, että heille olisi tärkeää, että tehojen puolesta tulisi onnistumisia. Se aina vapauttaa, teit sen maalin vaikka vastustajan maalivahdin kypärän kautta, mutta kunhan sen vain saat tehtyä.

Tamminen nostaa Colorado Avalanchen hyökkääjän isosti esille.

− Minusta Mikko on kaikella tavalla puhjennut kukkaan pelaajana. Olen seurannut häntä niin pitkään, hän on poikkeuksellisen lahjakas poika. Mikolta odotan kansainvälistä läpimurtoa MM-kisoissa.

Suomi aloittaa jääkiekon MM-kisat lauantaina Etelä-Koreaa vastaan. Tamminen painottaa, että ensimmäinen ottelu on aina erityinen.

− Sitä odotetaan kynnet pitkänä. Psykologisesti tämä tulee olemaan aika vaikea ottelu, koska me olemme niin selvä ennakkosuosikki. Se ratkeaa vain yhdellä tavalla: alle 30 minuuttiin Suomen pitää mennä joko yhden tai kahden maaliin johtoon. 

Tamminen kertoo, että tuomarilinja tulee olemaan tiukka.

− Tuomarilinja on aina alussa tarkka. Kaikki mailankäyttämiset otetaan pois, kaikki hiukankin päähän kohdistuneet taklaukset otetaan pois.

Etelä-Korean joukkue on taisteleva ja urheilullinen

Tammisen mielestä Etelä-Korealla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin se, että he pelaavat vain puolustussumpun kautta ja toivovat, että heidän maalivahtinsa on tulikuumassa torjuntavireessä. 

Hänen mukaansa tuleva vastus on taatusti urheilullinen ja taisteleva, mutta painottaa yhtä asiaa samaan hengenvetoon:

− Mutta kun ollaan rehellisiä, heillä on pelko perseessä, siitä, että tulee niin sanotusti hämäläisluvut. 

Tamminen itse neuvotteli ennen olympialaisia päävalmentajan pestistä Etelä-Korean maajoukkueessa. Hän lensi Etelä-Koreaan ja neuvotteli siellä kolme-neljä päivää. Kalervo Kummola oli soittanut hänelle ja kysynyt, onko Tamminen kiinnostunut tällaisesta pestistä, ja sitä hän oli. 

Neuvottelujen jälkeen tapahtui kuitenkin jotain. 

− Siinä oli hyvin erikoinen tilanne, kun puheenjohtajan vaimo oli kuollut. Ymmärrän, että siinä tilanteessa ei ensimmäisenä mietitä sitä, että saadaanko maajoukkueelle päävalmentaja. Helvetin pitkän tauon jälkeen tuli tieto siitä, että prosessin lopputuloksena valittiin kuitenkin tämä nykyinen päävalmentaja (Jim Paek), Tamminen valottaa.

Tamminen kuitenkin ehti nähdä ja käydä vähän läpi, että missä kunnossa Etelä-Korean jääkiekko on.

− Kävin ammattimaisesti läpi, että mitkä siellä ovat eväät kaiken kaikkiaan ja huomasin, että harrastajamäärät ja pelaajat, jotka pystyvät pelaamaan kansainvälistä peliä, niin ne ovat vaatimattomia. Olisin yllättynyt, jos he eivät nyt tule alas A-sarjasta, hän päättää. 

» Lähetä palautetta toimitukselle