Joni Ortio palasi rapakon takaa - "Nyt lähdetään ponnistamaan uutta vauhtia!"

CHL / Haastattelu
Joni Ortio pelasi vielä viime kauteen asti Calgary Flamesin organisaatiossa
Kuva © Getty Images
CHL-neljännesvälierässä kohtasivat Jyväskylässä JYP ja Skellefteå. Ruotsalaisjoukkueen mielenkiintoisin nimi suomalaisittain oli maalivahti Joni Ortio, joka ei kuitenkaan päässyt illan ottelussa tositoimiin.

Joni Ortio on alkujaan TPS:n kasvatti ja on sieltä siirtynyt aikoinaan Calgary Flamesin organisaatioon. Ortio kuitenkin muistetaan ehkä parhaiten IFK:n paidasta kaudelta 2012-2013. IFK:n paidassa hän kävi lainalla Flamesin organisaatiosta.

Flamesin organisaatiossa Ortio on pelannut viimeiset kolme vuotta. Kesällä Flames ei kuitenkaan tarjonnut Ortiolle jatkosopimusta, joten hän käänsi katseensa Eurooppaan. Lopulta uudeksi seurajoukkuevalinnaksi SHL:n kestomenestyjä Skellefteå AIK.

— Rapakon takana oli aika hiljaista, niin ei me perheen kanssa ruvettu loputtomiin odottelemaan.

— Kun Skellefteå osoitti kiinnostuksen, se oli liian hyvä tilaisuus jättää käyttämättä. Hyvä joukkue, tosi hyvä organisaatio ja tähän kohtaan todella sopiva ratkaisu, Ortio kertoi siirron taustoista.

Skellefteå on selviytynyt Ruotsin liigan eli SHL:n finaaleihin edellisenä kuutena kautena. Näistä kerroista kahdesti ruotsalaisjoukkue on voittanut mestaruuden. Skellefteå on pelannut SHL:ssä tällä kaudella neljä ottelua, joista Ortio on pelannut kaksi. Maalivahtien peluutus on siis mennyt ruotsalaisjoukkueessa puoliksi.

— Alkuun olemme menneet näin ja on toiminut hyvin. Katsotaan miten tästä sitten jatkossa menee, Ortio kertoi.

SHL on tasokas ja vauhdikas sarja. Se on mennyt vuosien saatossa kotoisen Liigan ohi. Moni suomalaispelaaja onkin siirtynyt sinne tasokkaampien pelien takia. Ortio on ollut mielissään sarjan tasosta ja joukkueista.

— Kova sarjahan se on, tosi paljon hyviä ja tasaväkisiä joukkueita. Selkeitä tasoeroja muutamaa joukkuetta lukuun ottamatta ei kauheasti ole, Ortio analysoi.

— Positiivinen vaikutus on ollut muutamalla pelillä mitä olen päässyt pelaamaan.

CHL mielenkiintoinen konsepti

Ortio ei ole vielä päässyt pelaamaan ainuttakaan CHL-ottelua maalin suulla. Hän on kuitenkin pitää sarjan tasosta miehen mielestä onkin harmi, että sarja ei ole kiinnostanut yleisöä niin paljon kuin on toivottu.

— Onhan se mielenkiintoinen konsepti, ei ole vielä vaan ottanut tuulta alleen. Hyviä pelejähän ne on.

— Se on tietysti harmi ettei suurta yleisöä ole vielä kiinnostanut, Ortio harmittelee.

NHL vielä tavoitteena

Pohjois-Amerikassa Ortio pelasi pääasiassa Flamesin farmijoukkueessa. NHL:n puolella Ortio pääsi pelaamaan yhteensä 37 ottelua. Näistä 22 kertaa Ortio pääsi pukemaan Flames-paidan päälleen viime kaudella. Turkulaislähtöisen maalivahdin mielestä vuodet rapakon takana antoivat paljon.

— Kyllä sieltä ainakin parempi maalivahti tuli takaisin, paljon menin eteenpäin sen stintin aikana, Ortio arvioi.

— Koitetaan jatkaa kehitystä tällä kaudella.

NHL on kuitenkin edelleen Ortion tavoitteena. 25- vuotias maalivahti ei kuitenkaan hötkyile ajatuksen kanssa, vaan keskittyy tällä hetkellä vain ja ainoastaan tähän hetkeen.

— Onhan NHL pitkällä tähtäimellä edelleen siellä tavoitteena, mutta nyt olen täysillä tässä mukana ja mennään tällä kaudella niin pitkään kuin pystyy. Katsotaan sen jälkeen, että mitä tapahtuu.

Vastuu jäi pieneksi rapakon takana, mutta hampaankoloon ei paljon jäänyt miehen mukaan. Eurooppaan hän tuli sillä mielellä, että vauhtia haetaan uudestaan.

— Totta kai aina sieltä jotain jää, mielellään olisin pelannut enemmänkin ja pelaisin tällä hetkelläkin mieluummin siellä, Ortio miettii.

— Tässä kohtaa kävi näin ja lähdetään ponnistamaan uutta vauhtia.

Leijonapaitaan?

Ortio on pelannut yhteensä 9 maajoukkueottelua vuosien varrella. Edellisen kerran Ortio puki leijonapaidan päällen kaudella 2012-2013 MM-kisoissa. Ortio onkin potentiaalinen vaihtoehto leijonapaitaan tällä kaudella, mutta niitä pelejä mies ei mieti vielä ollenkaan.

— Maajoukkuekutsut tulevat sieltä omalla painollaan, jos vain koppi tarttuu ja peli toimii. Ei siihen sen enempää kannata keskittyä.

» Lähetä palautetta toimitukselle