Jokinen: Emme tavoittele kuuta taivaalta

NHL / Haastattelu
Jussi Jokinen näkee Carolinan tulevaisuuden valoisana.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi
Carolina Hurricanesin hyökkääjä Jussi Jokinen on viettänyt kesän tuttuun tapaan Oulussa. Jatkoaika jututti Jokista juuri ennen kuin tämä matkusti takaisin Pohjois-Amerikkaan.

Alkuun käydään läpi se pakollinen aihe, jota ei näinä päivinä voi sivuuttaa yhdenkään NHL-pelaajan kanssa puhuessa. Mitä mietteitä työsulusta, Jussi Jokinen?

 Totta kai se on iso pettymys kaikille. Se ei koske pelkästään pelaajia, vaan siinä on mukana muun muassa hallityöntekijät ja moni muu. Iso määrä työpaikkoja menee tilapäisesti, Jokinen puistelee päätään.

Neuvotteluista ja pelaajayhdistyksen asioista Jokinen vaikuttaa olevan hyvin perillä.

– Olen yrittänyt osallistua aina eurooppalaisten NHL-pelaajien kokouksiin. Aika tarkkaan tiedän missä milloinkin mennään. Ei mekään haluta kuuta taivaalta, vaan sellainen sopimus, joka on reilu molemmille osapuolille, Jokinen jatkaa. 

Hurricanesin viime kausi pettymys

Viime kaudella odotukset Carolina Hurricanesin suhteen olivat toiveikkaat, mutta joukkue jäi lopulta kymmenen pisteen päähän pudotuspelipaikasta. Kausi oli pettymys vuoden 2006 Stanley Cup -voittajalle. 

Mikä meni pieleen?

– Ei voi sanoa mitään yksittäistä asiaa, mikä selittäisi kaiken. Lokakuussa meillä oli pitkä vieraskiertue, joka selvitettiin kunnialla. Marraskuussa pelasimme paljon kotona, ja silloin meidän olisi täytynyt tehdä hieman eroa muihin tai saada siitä edes voitollinen kuukausi, mutta siinä emme onnistuneet. Joulukuun alussa vaihtui sitten valmentaja, mutta meillä kesti kuitenkin hieman ennen kuin saimme oikaistua laivan. Vuodenvaihteen jälkeen peli alkoi sujumaan, mutta sitten oli jo liian myöhäistä, Jokinen summaa viime kautta. 

Carolina antoi marraskuun lopulla potkut valmentajalleen Paul Mauricelle. Tilalle tuli ensimmäistä kertaa NHLssä päävalmentajan paikalle noussut Kirk Muller, joka toi Jokisen mukaan jonkin verran muutoksia seuraan. 

– Mauricenkin alaisuudessa pyrimme pelaamaan aggressiivisesti, mutta Mullerin myötä aggressiivisuus korostui entisestään. Pyrimme olemaan enemmän vastustajan iholla ja ajamaan rohkeammin vastustajiin kiinni hyökkäysalueella, Jokinen taustoittaa. 

Carolina vahvistui kesän aikana kovilla nimillä sen onnistuttua hankkimaan riveihinsä muun muassa Jordan Staalin sekä Aleksandr Sjominin. Omasta roolistaan Jokisella ei ole vielä selkeää kuvaa. 

– Vaikea sanoa mikä se rooli tulee nyt olemaan. Viime vuonnakin se vaihteli aika paljon. [Jeff] Skinneriä yritettiin ajaa keskelle sisään ja silloin pelasin itse laidassa ja välillä taas Skinner oli laidassa ja minä keskellä. Meillä toimi kemiat hyvin yhteen Jeffin kanssa, joten toivottavasti saan jatkaa tällä kaudella hänen kanssaan. Toki meille tuli kesän aikana Staal ja Sjomin, joten on mielenkiintoista nähdä miten ketjut lopulta muotoutuvat, Jokinen pyörittelee.

Carolinan puolustusta analysoitaessa yksi jos toinenkin kulmakarva saattaa nousta hieman. Laadukkaita puolustavia puolustajia joukkueessa ei ole tungokseksi saakka. 

– Bryan Allenin lähtö oli meille kova pala. Allen pelasi aina vastustajan parhaita pelaajia vastaan ja oli suuressa roolissa alivoimapelissä. Tim Gleason pelaa nyt sitä roolia. Justin Faulk on kehittynyt paljon ja Joni [Pitkänen] pystyy pelaamaan isoja minuuteja, kunhan pysyy terveenä. Olen kuitenkin aika luottavainen meidän puolustuksemme suhteen, Jokinen arvioi. 

Tavoitteena yli 30 maalin kausi

Jokinen on muuttunut hieman pelaajana Pohjois-Amerikan vuosina. Varsinkin puolustuspään pelaaminen on parantunut nuoruusvuosista.

 – Kyllä minun selkeä vahvuus pelaajana on monipuolisuus. Jos miettii sitä, minkälainen Jussi Jokinen aikoinaan lähti maailmalle, niin olen kyllä pelaajana kehittynyt paljon. Oma puolustuspelaaminen on kehittynyt, kun olen viime vuosina pelannut paljon muun muassa alivoimaa. Näen kuitenkin, että minun suurimmat avuni ovat hyökkäyspäässä pelintekijänä. Pystyn pelaamaan myös keskellä ja molemmissa laidoissa, joten pelipaikallakaan ei ole niin suurta merkitystä, Jokinen analysoi. 

Henkilökohtainen tavoite tulevalle kaudelle on myös Jokisen osalta jo lukittu. Tavoite on päästä jälleen yli 30 maalin kauteen. 

– Viime kauden maalimäärä oli pettymys. Olen tehnyt aiemmin 30 maalia kaudessa ja tiedän pystyväni siihen. Tietyissä paikoissa täytyy olla hieman itsekkäämpi jatkossa, Jokinen miettii. 

» Lähetä palautetta toimitukselle