Janne Lahti ei ole jäänyt paikoilleen mököttämään: "Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin keksiä itse uutta"

NHL / Haastattelu
Lahden kausi on ollut menestyksekäs.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com

Toisen kerran urallaan HPK:ta edustava Janne Lahti ampui torstaina Sportia vastaan kauden kymmenennen maalinsa. Uusi vaihde uralla on löytynyt HPK:n laadukkaan tekemisen sekä oman harjoittelutahdon avulla.

Nyt Hämeenlinnassa lähestytään pudotuspelejä, ja pienen suvantovaiheen jälkeen Lahti näyttää löytävän taas lentokelin − juuri oikeaan aikaan.

− Nyt on ollut vähän lennokkaampaa pari viikkoa. Alla on muutama vammainen kausi, ja nyt hieman pidempi tehoton putki, mutta viimeiset viikot peli ei ole ollut niin huonoa, mitä tilastot kertoivat, mietti Lahti ottelun jälkeen.

Tältä kaudelta koossa on kymmenen maalia ja 15 syöttöpistettä. Tehokkaan alun jälkeen HPK:n ja Lahden otteet hiipuivat loppusyksystä.

Joukkue voitti edelleen otteluja tasaisesti, mutta Lahti oli osan peleistä loukkaantuneena ja osui muutenkin harvakseltaan. Nyt vammat on selätetty, eivätkä ne hidasta treenejä tai pelejä.

Kovalaatuiset sentterit

Kaukalossa vastustajat ehtivät kuitenkin viime vuoden puolella lukemaan Kerhon peliä paremmin ja katkaisemaan syöttöjä etevämmin.

− Sen huomasi, että kiekkoa ei yhtäkkiä enää tullut. Laiturina sitä haluaa saada kiekkoa mahdollisimman paljon. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin keksiä itse uutta. Onneksi meillä on [hyökkäyspeliin] paljon eri variaatioita, ja ne rupeavat olemaan selkäytimessä.

Lahden mukaan pelaamista auttaa etenkin laadukas sentterikaarti, jonka avulla myös laiturien pelaaminen helpottuu.

− Se osasto on vahva. Meillä on neljä hyvää sentteriä ja pari hyvää paikkaajaa, Lahti kehui.

Lahden parantuneista otteista samaa mieltä on myös HPK:n valmentaja Antti Pennanen. Hyökkääjän tehot hiipuivat talven aikana, mutta peliaika ei romahtanut merkittävästi. Laitahyökkääjä sai ottelun jälkeen kehut valmentajaltaan.

− On jo tovin mennyt tilastoja paremmin, Pennanen mietti ottelun jälkeen.

Joukkuepelaaja, mutta myös itseoppinut

HPK:ssa ja liigakiekossa on Lahden mukaan menty paljon eteenpäin kymmenessä vuodessa.

− Paljon on samantyyppistä tässä ja Jukka Jalosen joukkueissa, mutta ovat asiat myös muuttuneet. Jotkin jutut ovat kuin eri planeetalta. Harjoittelimme silloinkin laadukkaasti, ja olimme jopa edelläkävijöitä monessa asiassa, mutta nyt mukaan ovat tulleet muun muassa ravinto, henkinen valmennus ja unijutut.

Lahti kertoo kiinnittäneensä ravintoon ensimmäisen kerran kunnolla huomiota kymmenen vuotta sitten, kun riihimäkeläissyntyinen hyökkääjä lähti HPK:sta Montreal Canadiensin organisaatioon. Tukea ravintoasioissa tuli myös AHL:n puolella Hamiltonissa.

− Sen lisäksi aloin itse opiskelemaan paljon juttuja ravinnosta, ja opettelen vieläkin seuran avun lisäksi itse asioita, laitahyökkääjä kertoi.

Myös unen laatuun sekä unen määrään on pitänyt panostaa.

− Raumalla oli meidän lapsellamme vähän hankalaa ja olin vähän vajaalla unella. Siinähän voisi jäädä mököttämään, mutta koetin keksiä kaikkea muuta, mistä saada lisää virtaa ja uusia juttuja.

"Ei tarvinnut hieroa"

Lahti teki tovi sitten jatkosopimuksen HPK:n kanssa. Kaksivuotista sopimusta kasvattajaseuran kanssa ei Lahden mukaan tarvinnut kauan säätää.

− Ei tarvinnut hieroa. Melko aikaisessa vaiheessa aloimme miettiä sitä. Alussa halusin tietysti nähdä, miten homma rupeaa toimimaan, mutta sen jälkeen oli helppo sopia.

Lahti kertoo työnteon HPK:ssa alkaneen tosissaan jo aikaisessa vaiheessa.

− Toukokuussa aloimme pistämään hommia kuntoon asia kerrallaan, ja hyvin on toiminut, Lahti mietti.

HPK:n yleisen tekemisen lisäksi totuttelua vaati rytmiin pääseminen Helsingissä asuvan perheen kanssa. Lahti saapuu etenkin pelipäiviä varten jo edellisenä iltana Hämeenlinnaan.

− Olen yleensä noin kolme päivää viikossa itsekseen. Siinä pitää tietysti miettiä, miten lapset suhtautuvat asiaan.

Uusi joukkue ja tekemisen taso keräävät Lahdelta muiden pelaajien tapaan kehuja. Torstaina Sportia vastaan pääosassa oli Lahden lisäksi muun muassa Shane O'Brien. Vaikuttaako O'Brienin tasoinen fyysinen pelaaja myös muun joukkueen tekemiseen?

− Pelillinen osaaminen on tärkeämpi ja se on ollut positiivinen yllätys. Näkee kyllä, että "änärissä" pelannut monta vuotta. Ei siellä kädettömät jätkät pärjää.

Lahdelta löytyy lopulta toki myös kehuja O'Brienin fyysiselle pelaamiselle.

− Ei se mikään gooni ole, mutta tokihan se vie välillä aika hyvin pelaajia laitaan!

» Lähetä palautetta toimitukselle