JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Janis Sprukts - Maailmalta Hämeenlinnaan

LIIGA / Haastattelu
Hämeenlinnassa osuttiin jälleen kultasuoneen ulkomaalaishankinnassa, kun Dinamo Moskovan harjoitusvahvuudesta pois potkittu Janis Sprukts hankittiin vahvistamaan Pallokerhoa. Jatkoaika kävi tapaamassa Spruktsia ja otti selvää mikä HPK:n latvialaispelaaja on miehiään.

Latvialainen on härkämäisen vahvan fyysisen ja henkisen voimansa avulla ratkaissut jo useita pisteitä hämeenlinnalaisille ja noussut kannattajien suosikiksi. Palkinnoksi loistavasta alkukaudesta toimittajalla oli syytä haastattelun aluksi onnitella Spruktsia, sillä mies on ainoa SM-liigapelaaja, joka edustaa kotimaataan Torinon olympiakisoissa. 23-vuotias latvialainen on luonnollisesti innoissaan pelipaikastaan kovatasoisissa kisoissa, mutta joukkue aikoo pitää jalat maassa.

- Meillä ei ole yhtä paljon tähtiä kuin muilla mailla, mutta uskon että joukkue on hyvin yhtenäinen, Sprukts summailee Latvian joukkuetta.

- Yritämme kovasti ottaa kaikki mahdolliset pisteet, mitä vastustajalta irtoaa.

Vaikka Latvian joukkueessa ei ole yhtään NHL-hyökkääjää, löytyy ryhmästä paljon suomalaisillekin tuttuja nimiä. Kiekkovuosi 2006 on Spruktsille erittäin mielenkiintoinen, sillä miehellä on runsaasti paikkoja näyttää omaa osaamistaan. Olympiaedustuksen lisäksi Kerho-laituri taistelee paikasta MM-kotikisoissa.

- Tietysti haluaisin myös Riikaan. Kaikki jääkiekkofanit ja pelaajat odottavat näitä kisoja erittäin innokkaasti. Ne ovat ensimmäiset MM-kisamme ja todella iso asia latvialaisille. Meillä on fanaattinen kotiyleisö ja haluaisin pelata heidän edessään, mutta sen ajatteleminen tulee eteeni myöhemmin. Nyt ajatukseni ovat HPK:n edustamisessa, hyökkääjä järkeilee.

Janis Sprukts on osa Latvian maajoukkueen nuorennusleikkausta. Maan kiekkotason on pelätty romahtavan kantavien voimien lopetellessa uriaan, joten Spruktsin kaltaisten nuorien tähtien nouseminen on tärkeää koko maan kiekolle. Olympiajoukkueestakin löytyy yhä nuorten miesten kiekkoikoneita kuten Arturs Irbe ja Sandis Ozolinsh.

Matkalaukut tulleet tutuksi

Suomi oli Spruktsille tuttu maa jo ennen HPK-sopimusta, sillä mies on piipahtanut härmäläisissä joukkueissa jo kahteen otteeseen. Vuosituhannen alussa Sprukts pelasi Rauman Lukon junioreissa ja kaudella 2002-03 mies käväisi Vaasan Sportissa QMJHL-joukkue Acadia Bathurst Titanissa vietettyjen jaksojen välissä.

- Lähdin Raumalta yrittämään QMJHL:ssä pelaamista ja viihdyin siellä todella hyvin. Se oli hieno kokemus minulle. Usein matkustaminen ei ole mukavaa, mutta muuten tuo aika oli hienoa ja nautin täysin rinnoin, Sprukts muistelee.

Rapakon takana ensimmäinen kausi oli huippumenestys, kun Sprukts teki 63 ottelussa 79 (35+44) tehopistettä. Hyvistä kokemuksista huolimatta Sprukts palasi Suomeen ja Mestis-tasolle. Selitys löytyy siitä, että hyökkääjä paloi halusta kokeilla kykyjään aikuisten sarjassa.

- Tulin Eurooppaan, koska halusin pelata miesten sarjassa juniorivuosien jälkeen. Sportissa ei mennyt ihan niin hyvin kuin olin suunnitellut. Pisteitä tuli ihan kohtalaisesti, mutta jokin ei vaan toiminut. Niinpä palasin Quebecin sarjaan, enimmäkseen Titanin hienon valmentajan takia, kuuluvat perustelut matkustelulle.

Pohjois-Amerikassa päätettyjen kahden vuoden jälkeen oli Spruktsin aika palata jälleen vanhalle mantereelle. Kahden viime kauden aikana mies on pelannut SM-liigapelaajaksi hyvinkin eksoottisissa sarjoissa, kuten Tanskan ja Latvian liigoissa sekä Valko-Venäjän avoimessa sarjassa kotikaupunkinsa Riian joukkueen mukana.

- Viime kaudella en pelannut ennen lokakuuta lainkaan, vaan harjoittelin Latvian juniorimaajoukkueen kanssa. Kotikaupunkini Riian joukkueessa pelatun kauden jälkeen pelatut MM-kisat menivät hienosti, latvialaishyökkääjä kertoo.

Yllätys, yllätys: "Viihdyn Hämeenlinnassa"

Täksi kaudeksi Spruktsin tavoite oli päätyä kovaan kiekkosarjaan. Mies pyöri mukana Dinamo Moskovan harjoitusvahvuudessa ja pelasi turnauksissa kauden alla. Työpaikkaa Dinamosta ei kuitenkaan hyökkääjälle tullut.

- Moskova ei tarjonnut sopimusta, joten palasin kotiin. Agenttini oli ollut yhteydessä Hämeenlinnaan ja tarjosi tätä paikkaa, Sprukts kertoo.

- Pidän seuran toimintatavoista paljon. Olen viihtynyt Hämeenlinnassa hyvin. Joukkue on loistava ja yhtenäinen, latvialaisvahvistus ylistää.

Erityiskiitokset Janis Sprukts kohdistaa HPK:n monivuotisen valmentajan suuntaan. Jukka Jalosesta puhuttaessa sävy on vain ja ainoastaan positiivinen.

- Valmentaja on todella hyvä. Pidän siitä kuinka hän tuntee joukkueen tarkasti. Hän tuntee joukkueen sisällä olevia ongelmia ja osaa korjata ne. Mielestäni on tärkeää, että valmentaja johtaa joukkuetta, eikä vain opasta harjoittelussa, Sprukts kehuu.

Koska Sprukts on pelannut monessa sarjassa, on miehelle kehittynyt näkemystä sarjojen välisistä eroista. SM-liiga on taitavan latvialaisen mieleen, vaikkei sekään tietysti täydellinen sarja ole.

- Täällä Suomessa pelataan ehkä nopeampaa peliä kuin muualla, mutta peliä rakennetaan huomattavasti vähemmän. Jopa juniorivuosinani Raumalla syöttely ja pelinrakentaminen oli suuremmassa roolissa kuin SM-liigassa, taituri analysoi.

Kahvaamisen luulisi olevan suuri haitta Spruktsin kaltaiselle pelaajalle, mutta kysyttäessä estämispelaamisesta vastaukseksi tulee hieman yllättäenkin SM-liigaa ylistävä kommentti.

- Se on osa jääkiekkoa. Usein tuomari on pelissä mukana ja hän näkee mikä on oikeasti häiritsevää koukkimista, mutta joskus tuomaritkin epäonnistuvat. Missään tapauksessa täällä Suomessa ei kahvata liikaa, olen nähnyt paljon pahempaakin, kuuluu Janis Spruktsin mielipide.

Tavoite luonnollisessa paikassa

On varmasti mahdotonta löytää SM-liigasta 23-vuotiasta huippukiekkoilijaa, jonka tavoite ei olisi NHL:ssä. Janis Sprukts kertoo myös haaveilevansa paikasta taalakaukaloissa, mutta pitää jäitä hatussa eikä hätiköi mihinkään suuntaan.

- Haluaisin tietysti pelata NHL:ssä joskus. Florida ei tarjonnut minulle käytännössä mitään, vaikka vähän keskustelimmekin. Ehkä myöhemmin.

Näyttöjä rapakon taakse annetaan kuitenkin kokoajan, eikä huippukausi Hämeenlinnassa ja Latvian maajoukkueessa varmasti jäisi huomaamatta NHL-pomoiltakaan.

- Olen ehdottomasti mennyt Hämeenlinnassa eteenpäin urallani. Toivottavasti pystyn vielä parantamaan peliäni tällä kaudella ja siten osoittamaan myös itselleni kehittyneeni, Sprukts toivoo.

Kuten selvää onkin, ei ensi kauden työnantajaa arvailla vielä tässä vaiheessa. Sprukts on osoittanut tunnollisuttensa niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.

- En tiedä vielä. Puoli kautta on vielä edessä ja pelataan nämä pelit ensin, Sprukts virnistää kliseenomaisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle