Jani Tuppurainen - Taistelija, osa II

MESTIS / Haastattelu
24-vuotias Hokki-laituri Jani Tuppurainen on ollut yksi kajaanilaisjoukkueen tärkeimmistä pelaajista jokaisella Hokki-kaudellaan. SM-liigaan tähtäävän taistelijan haastattelun toisessa osassa käydään läpi mm. edellistä ja kuluvaa Hokki-kautta sekä nyky-Mestiksen tasoa.

Haastattelun ykkösosassa käytiin läpi Tuppuraisen uraa Hokin ensimmäiseen Mestis-kauteen asti. Taistelijan tarina jatkuu kaudesta 2003-04.

Piste-ennätykset uusiksi viime kaudella

Tuppurainen jatkoi Kajaanissa myös Hokin tulokaskauden jälkeen ja kausi 2003-04 olikin miehelle menestyksekäs. Tuppurainen iski 39 runkosarjaottelussa pisteet 13+22 ja oli 35 tehopisteellään linnapaitojen sisäisen pistepörssin kolmas ketjukavereidensa Tomi Mustosen (44. 18+21=39) ja Jean-Philippe Parén (45. 11+26=37) jälkeen. Tuppuraisen tehotilastolukema +13 oli Hokin paras.

Menestyksestä huolimatta Tuppurainen pitää viime kautta joukkueelleen rikkonaisena.

- Viime kausi oli kokonaisuutena rikkonainen. Välillä oli Happoa pois ja välillä Appelia ja peli oli aika paljon meidän kentän varassa.

Viime kauden sentteriään Tuppurainen pitää ammattimiehenä.

- Paré olisi aina tervetullut Kajaaniin. Hän on erittäin ammattimainen pelaaja, hyvä aloittaja ja erittäin hyvä hyökkäyspäässä. Parén kanssa oli mukava pelata, sillä hän on vahva pelintekijä, joka pitää fyysisestä pelistä.

Viime kauden joukkueen suurin ero nyky-Hokkiin onkin se, että ratkaisijoita löytyy laajemmalta rintamalta. Hokissa seuran Mestis-taipaleen alusta lähtien pelannut Tuppurainen näkeekin eroja kaikkien kolmen kauden joukkueissa.

- Eka kausi oli eka kausi. Pelaajamarkkinat kävivät kuin saluunan ovet, miestä tuli ja miestä meni. Viime kaudella maalinteko oli yhden kentän varassa, mutta nyt ratkaisijoita riittää joka kenttään ja materiaali on laajempi. Joukkue on myös liikkuvampi kuin aikaisemmin.

Kausi päättyi pleksinpesuun

Viime kausi päättyi Hokin osalta putoamiseen puolivälierävaiheessa, kun lopulta pronssimitaleille jyrännyt Hermes passitti kajaanilaiset kesälomalle otteluvoitoin 3-1. Kajaanilaisyleisön mielissä on vieläkin neljännen ja ratkaisevan puolivälieräottelun tapahtumat, jolloin Tuppurainen iski Hokille maalin jatkoajalla - tai sitten ei.

Tuppurainen sai ensimmäisen jatkoerän yhdeksännellä minuutilla Hermes-puolustaja Pasi Järvisen avauksen lapaansa, ajoi maalille ja harhautti maalivahti Miika Wiikmanin sivuun. Maalilaulu kajahti soimaan Tuppuraisen laukauksen jälkeen ja Hokki-joukkue luisteli jäälle juhlimaan ottelusarjan ratkaisun siirtymistä viidenteen otteluun.

Punalamppu ei kuitenkaan koskaan syttynyt eikä maalia hyväksytty. Hokille tuomittiin joukkuerangaistus liian monesta pelaajasta jäällä ja Tuppurainen sai kymmenen minuutin käytösrangaistuksen, kun mies lainasi Wiikmanin juomapulloa ja pesi maalituomarin edessä olevan pleksin.

Maaliskuun puolivälin tapahtumat ovat edelleen Tuppuraisen muistissa.

- Kyllähän minä muistan tilanteen tosi hyvin, se jäi päällimmäisenä mieleen. En tiedä varmuudella, oliko kiekko maalissa, mutta jos ei ollut niin ainakin päätuomari teki virheen. Vastustajan pelaaja kaivoi kiekon kädellään pois, siitä olisi kuulunut rangaistuslaukaus, Tuppurainen kertaa.

Kymmenminuuttistaan istunut Tuppurainen katseli jäähypenkiltä kun Antti Hilden passitti linnapaidat kesälomalle ajassa 73.02. Tuppuraisen saldoksi pudotuspeleistä jäi kaksi syöttöpistettä.

”Kolek 100-prosenttisesti mukana”

Viime kaudesta lähtien Hokkia luotsannut tshekkivalmentaja Vladimir Kolek on Tuppuraiselle tuttu mies jo Kiekko-Oulun ja karsintasarjan ajoilta. Silloin miehet pelasivat kaukalossa vastakkain, mutta viimeiset kolme kautta joukkue on ollut sama.

Kolek saa Tuppuraiselta tunnustusta työstään.

- Kolek kehittyy valmentajana koko ajan enemmän ja enemmän. Hän pyrkii koko ajan imemään tietoa itseensä, että olisi parempi. Pelaajakeskeisenä valmentajana hän ottaa paljon juttuja muistiin ja käyttääkin niitä, jos on tarpeen.

- Vlado on innostunut ja positiivinen valmentaja, joka on 100-prosenttisesti mukana touhussa joka päivä. Hän inhoaa häviämistä eikä pysty sietämään, että joukkue häviää vaan ottaa tappiot aina omaksi syyksi, Tuppurainen jatkaa.

Tuppuraisella on myös näkemys pelaaja-Kolekista.

- Hidas mutta kankea. Taitava, luki hyvin peliä. Monesti otettiin yhteen kaukalossa, Kolek tykkäsi kahvata minua. Pelinluku oli mahtavaa ja ylivoimassa mies oli hyvä, mutta kyllähän sitä kierrettiin monesti, Tuppurainen muistelee.

Ensimmäistä Hokki-valmentajaansa Timo Meriläistä Tuppurainen pitää kovan koulukunnan miehenä.

- Timo on leppoisa kaveri kun sille päälle sattuu. Kova auktoriteetti, jonka joukkueessa ei kukkoiltu ja hän pisti miehet ojennukseen jos oli tarvetta.

- Kolekin kanssa on pyritty enemmän taktiseen osaamiseen ja taktiikkapuolella on selviä sääntöjä, Tuppurainen vertaa Kolekin ja Meriläisen valmennustyylejä.

Mestiksen taso aiempaa kovempi

Kolmatta kauttaan Mestiksessä pelaavan Tuppuraisen mukaan maan kakkossarjan taso on tällä kaudella aiempaa kovempi.

- Mestiksen taso on tänä vuonna kovempi aiempiin kausiin verrattuna. Sarjassa on paljon hyviä pelaajia ja etenkin hyviä maalivahteja, joita on oikeastaan jokaisessa joukkueessa. Jokainen joukkue voi voittaa sarjassa minkä joukkueen vain, kunhan asenne ja päivän kunto on kohdallaan.

Kuluvan kauden aikana on käyty keskusteluja SM-liigan porttien avautumisesta. Myös Tuppuraisella on oma mielipiteensä suljettu vai ei -kysymykseen.

- Ainahan asioilla on hyvät ja huonot puolensa. Taloudellisesti suljettu sarja olisi parempi, kilpailullisesti taas avoin sarja. Taloudellinen puoli tulee monella Mestis-joukkueella vastaan, jos mahdollisuus nousuun toteutuisi ja heittopussiksi on turha lähteä ottamaan lähemmäs 50 pelissä turpaan jos ei ole resursseja.

Mestiksen terävimpään kärkeen tällä kaudella murtautunut Hokki on saanut pisteitä tällä kaudella kymmeneltä joukkueelta. Ainoastaan Mikkelin Jukurit on ollut linnapaidoille ylitsepääsemätön este. Tuppurainen pitääkin sarvipääjoukkuetta pahimpana vastustajana joukkueelleen.

- Kyllä Jukurit on pahin vastustaja. Joukkue pelaa kurinalaista peliä eikä heitä vastaan saa paljoa maalipaikkoja varsinkaan vierashallissa. Jukurit ei kotipeleissään päästä juuri koskaan kahta maalia enempää ja yleensä se jää yhteen.

Tuppurainen löytää nykyisiltä Mestis-paikkakunnilta myös vaikeita vierashalleja.

- Forssa on paha paikka pelata huonon hallin takia. Kuopiokin on aika paha.

Liigapaikka tulevaisuuden tavoitteena

SM-liigan vauhtia jo kahdeksan ottelun verran maistanut Tuppurainen janoaa tulevaisuudessa tililleen lisää pelejä maamme korkeimmalla sarjatasolla.

- Kyllähän se liiga on tavoitteena. Joukkueella ei ole niin väliä, mutta mukavahan se olisi oululaisena kotona pelata. Tällä hetkellä se on kuitenkin ison kiven takana kun katsoo, miten kovia kavereita Kärpissä pelaa nelosketjussakin. Kolmet MM-kisat käynyt Sihvonen on joukkueen nelosketjussa ja se kertoo tasosta jotain, Tuppurainen sanoo.

Tuppurainen harjoitteli viime kesän Kärppien mukana. Seurojen tekemän tiiviin yhteistyön mahdollistama harjoittelu on miehen mieleen.

- Tilanne on hyvä, sillä Oulussa pääsee keskittymään täysipainoisesti jääkiekkoon ja onnistumalla on mahdollisuus päästä liigaan niin kuin nyt on käynyt Paakkolanvaaralle. Hän oli kesällä erittäin hyvä ja sai ansaitun mahdollisuuden päästä pelaamaan liigassa. Peliaika on jäänyt kovan joukkueen takia vähiin, mutta uskon että hänelle tulee vielä peliaikaa ja uskon, että hän tulee myös onnistumaan.

Ominaisuuksistaan Tuppurainen löytää heti sekä hyviä että kehitettäviä puolia.

- Luistelu ja laukaus ovat vahvuuksiani. Fyysisessä pelissä pitäisi olla parempi ja puolustusta sekä pelinlukua pitäisi pystyä parantamaan. Myös mailankäyttö on heikompaa, Tuppurainen pohtii.

Hokilla hyvät mahdollisuudet menestykseen

Kauden positiivisimpiin yllättäjiin kuuluva Hokki lähtee helmikuuhun Mestiksen kolmospaikalta, joka on tukevasti joukkueen hallussa. Tuppurainen näkeekin joukkueensa menestysmahdollisuudet hyvinä kevään tosipeleissä.

- Keväällä meillä pitäisi olla aika hyvät mahdollisuudet. Nyt on ollut vaikeampaa kun olemme treenanneet kovasti, mutta parempihan se on olla väsyneenä nyt kuin keväällä. Tosiasia kuitenkin on, että väsyneenäkin pitää pystyä tekemään oikeita ratkaisuja.

- Siinä alkaa pelimiehet erottua, kun teet enemmän oikeita kuin vääriä ratkaisuja. Väsyneenä pitää pelata yksinkertaisemmin, jotta virheitä tulisi mahdollisimman vähän, Tuppurainen jatkaa.

Kiekkoilulta jäävän vapaa-ajan Tuppurainen viettää urheilua seuraamalla ja konsolipelejä pelaamalla.

- Playstationin peluu on ykkösvaihtoehto, se uppoaa hyvin vapaa-ajalla. Tosin se riippuu siitä, missä on. Jos on vapaa viikonloppu, ajelen tyttökaverin luo Ouluun ja vietän enemmän aikaa perheen kanssa. Aina joskus Hokki järjestää jotain talkootyötä, jossa olemme poikien kanssa mukana. Penkkiurheilua tulee harrastettua ja tennistä läpsyteltyä. Pesäpalloa ja salibandyä seuraan erityisen paljon.

- Tyttökaveri pelaa Seinäjoella salibandyä ja pelejä tulee seurattua teksti-tv:stä ja netistä. Sillä on tällä hetkellä paremmat tehot kuin mulla ja se vähän ärsyttää. Pitää nostaa omaa tasoa, ettei tule kuittia, Tuppurainen suunnittelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle