Jani Lajunen: ”Yksi urani kovimmista otteluista”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Iltapäiväottelussa Venäjää vastaan MM-debyyttinsä tehneellä Jani Lajusella on alla huikea kausi. Ensin Espoon Bluesin kanssa huikea kiri SM-liigan finaaleihin ja sen jälkeen valinta maajoukkueeseen.

Maajoukkueeseen hiukan yllättäenkin valittu Jani Lajunen pääsi kokemaan MM-huumaa ensimmäistä kertaa päivän pelissä Venäjää vastaan. Ensikertalainen onnistui erinomaisesti omassa roolissaan ja esitys oli myös päävalmentaja Jukka Jalosen mieleen.

– Hän pelasi hyvä ottelun tänään. Todella hyvää alivoimapelaamista ja energinen esiintyminen. Juuri sitä mitä haettiinkin.

Jesse Joensuu ja Lajunen istuivat alkukisat katsomon puolella. Lajusen kisapassi leimattiin, kun SM-liigan maalikuningas Janne Lahti ei sopeutunut maajoukkueen sapluunaan nelosketjussa. Joukkueeseen kaivattiin likaisen työn tekijää ja nöyrää kahteen suuntaan pelaamista. Tähän rooliin istutettiin nyt Lajunen. Ensimmäinen ottelu sujuikin hyvin, plakkariin saatiin tärkeä voitto Venäjästä.

– Venäjä pelasi tosi hyvin tänään, meillä oli aika lepsu alku peliin tänään. Onhan Venäjä koko ajan vaarallinen tietysti. Siellä löytyy niin paljon yksilötaitoa ja muutakin. Saivathan ne muutaman pahan paikan tänäänkin tasatilanteessa. Mutta onneksi Teemu Lassila otti ne pois. Venäjä pelasi kyllä hyvin, siinähän se.

Saksa-ottelussa epäonnistunut Lassila sai näyttöpaikkansa tänään, kun Venäjä sai heti alkuun kaksi maalia. Valmennusjohto reagoi nopeasti ja vaihtoi Petri Vehasen pois maaliltaan ja Lassila sai uuden näytönpaikan.

Ja käytti sen hyväkseen.

– Lassilalta todella hieno peli tänään. Pahaan paikkaan tuli ja hieno peli. Komppasi myös Lajunen.


Jani Lajunen debytoi MM-jäillä pirteästi.
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Lajusella on takanaan loistava kausi. Ensin seurajoukkueensa Espoon Bluesin kanssa aina SM-liigan finaaleihin saakka, jonka jälkeen valinta maajoukkueeseen ja lopulta vielä MM-debyytti. Ei ihme että pelurilla on hymy kasvoillaan.

– Ihan loistavat fiilikset tästä kaudesta. Hyvin voitettiin tänään peli ja se on tällä hetkellä pääasia. Mutta kyllä varmaan tämäniltainen oli yksi kovimmista otteluista mitä olen ikinä pelannut.

Jos Lajunen onnistui roolissaan maajoukkueen nelosketjussa tänään kelvollisesti, ei se paljon eroa miehen rooliin seurajoukkueessaan. Molemmissa joukkueissa vaikuttaa myös valmentaja Petri Matikainen, joka tietää Lajusen vahvuudet. Mies itse ei lähde sen enempää erottelemaan roolejaan.

– En minä sen isommin osaa omasta roolistani, verrattuna Bluesiin ja maajoukkueeseen. Mutta aika samallalailla yritän aina pelata. En ole hirveästi muuttanut mitään pelityylissäni maajoukkueessa. Vähän ehkä pitää yksinkertaistaa peliä. Ja ei täällä hirveästi voi kaikkea sitä yrittää mitä esimerkiksi liigassa.

Jotain pientä voi kuitenkin aina kokeilla, jos siihen tulee mahdollisuus.

– Sitten voidaan katsoa kun on enemmän tilaa ja liikettä. Pitää vain pelata fiksusti ja sitä omaa peliä.

Vaikka miehen kisapassi on jo leimattu, myöntää Lajunen realiteetit roolistaan joukkueessa. Vaikka toivookin turnauksen jatkuvan omalta osaltaan jäällä, ei katsomossa.

– Katotaan mitä valmentajat oli mieltä esityksestä ja mennään sen mukaan. Oli todella kiva päästä pelaamaan ja toivottavasti pääsee vielä seuraavankin kerran.

Suurimman mediahuomion ennen ottelua varastanut Jevgeni Artjuhin pääsi myös Lajusen hellään syleilyyn.

– Kyllähän siinä oli pienet paininsa juu. Noita sattuu.

» Lähetä palautetta toimitukselle