Jani Hakanpää: "Yritin pelata, vaikka finaaleissa meni luu poikki"

LIIGA / Haastattelu
Hakanpään läpimurtokausi Liigan eliittiin päättyi mestaruuteen.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Jani Hakanpää osoitti kevään pudotuspeleissä olevansa Liigan kenties jopa paras puolustaja. Ilman loukkaantumista MM-kisajoukkueeseen valitseminen olisi ollut selvä asia.

Tiistaina oululaisen liikuntakeskuksen aulassa on keskipäivän ajankohta huomioon ottaen normaalia enemmän vilskettä. Syytä ei tarvitse kauan arvailla, kun näkee paikalla olevat Jani Hakanpään ja Mikael Ruohomaan, jotka ovat saapuneet Kanada-maljan kanssa tapaamaan faneja. Jatkoaika jututti loistavan kauden pelannutta Hakanpäätä.

Hakanpään kausi päättyi mestaruuteen, mutta kesken finaalisarjan hän jätti pelit vamman takia. Vamman vakavuutta ei silloin kerrottu, nyt siitä saattoi jo kertoa.

− Nimetön meni kokonaan poikki. Se leikattiin, ja sinne laitettiin muutama ruuvi ja levy. Nyt se tuossa paranee, ja kun treenit alkavat, niin sen pitäisi olla täysin kunnossa, joten sen puolesta ei ole ongelmia. Yritin siis pelata, vaikka finaaleissa meni luu poikki, mutta ei siitä mitään tullut. Vihellettiin siltä osin peli poikki, ja kausi päättyi omalta kohdaltani sen takia. 

Hakanpää oli kesällä 2017 tuttu näky samaisessa liikuntakeskuksessa, jossa hän nyt oli mestaruuspokaalin kanssa. Himoharjoittelijana tunnetun Hakanpään ongelmana ei ole ollut se, ettei hän olisi panostanut riittävästi jääkiekkoon. Ennemminkin kyse on ollut siitä, että Hakanpää on ajatellut jääkiekkoa liikaakin. Kärppien uusi pelitapa Mikko Mannerin johdolla ei vaikuttanut vain kaukalon sisällä, vaan myös ulkopuolella.

− Aina olen harjoitellut paljon, nyt vaan palaset loksahtivat kohdalleen ja henkiselle puolelle tuli sellainen hyvä rauha kaikkeen tekemiseen. Sain itseluottamuksen kohdalleen ja opin sen, että kun lähdin hallilta, niin osasin päästää irti kaikesta jääkiekkoon liittyvästä. Sen avulla olin intoa ja virtaa aina täynnä, kun palasin hallille. Kun monta pientä asiaa osui samaan aikaan oikeaan kohtaan, niin lumipallo lähti pyörimään. Sitten on aika mukava tilanne pelata jääkiekkoa, kun kaikki asiat ovat oikein. Aiemmin oli ollut liikaa ajatukset vapaa-ajallakin kiinni jääkiekossa.

Kaukalon ulkopuolinen rennompi asenne ei yksinään olisi riittänyt, vaan rentous näkyi myös kaukalossa. Mannerin virheetkin salliva pelitapa antoi pelaajille luvan pelata ilman pelkoa. Kun pelkoa ei ollut, vaistomainen pelaaminen sai kaukalossa elinmahdollisuuden.

− Pelin sisälläkin olen aiempina vuosina miettinyt liikaa, enkä ollut päässyt sisään niin vaistomaiseen pelaamiseen. Koko tuo pelitapa, mitä kauden ajan ajettiin sisään, auttoi. Jään ulkopuolella oleminenkin jätkien kanssa tuki täydellisesti sitä peli-identiteettiä, mitä lähdimme hakemaan. Koko joukkue oli täynnä huippujätkiä, joten harjoituksiin oli mahtava tulla joka kerta. Nautittiin siitä, kun saatiin olla yhdessä ja tehdä yhteisiä juttuja.

Seuraavan kauden suunnitelmat ovat auki – ja selvät

Hakanpäälle olisi kevään peliotteiden ansiosta kysyntää ympäri jääkiekkoilevan maailman. 195-senttinen ja noin satakiloinen kiekollisesti taitava puolustaja olisi monen valmentajan ihannepelaaja. Ensi kaudeksi ei silti ole lukemattomasti vaihtoehtoja.

− Muita vaihtoehtoja ei ensi kaudelle ole kuin NHL tai Kärpät. Saatan pelata kahden suunnan sopimuksella tai yhden suunnan sopimuksella, jos Pohjois-Amerikkaan lähden. Se riippuu tilanteesta, paikasta ja monesta asiasta, että menenkö sinne vai jäänkö Kärppiin. Sitten jos alkaa tulla jotain konkreettisia tarjouksia, niin voin miettiä minkä peliliikkeen siinä kohtaa teen, Hakanpää päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle