Jalonen: ”Kukaan ei tyydy hopeaan”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Suomi on valmiina finaaliin.

Hieno peli toi hymyn Jukka Jalosen kasvoille. Koko joukkue onnistui hienosti ja varsinkin puolustuspelaaminen petraantui rutkasti puolivälierään verrattuna.

− Tämä oli erinomainen peli meiltä. Koko ajan on ollut tarkoitus kehittää peliä ja tänään puolustuspelaaminen saatiin sille tasolle, mitä voittaminen näissä kisoissa huippumaata vastaan vaatii. Meille meni vain yksi maali omiin ja Ruotsilla oli vain 11-12 paikkaa, joka on todella vähän tuollaista maata vastaan. Pelaajat olivat sitoutuneita ja antoivat kaikkensa, siitä olen erityisen ylpeä.

Suomen tehot ovat jakautuneet laajalle joukolle, vain kahdella pelaajalla ei ole lainkaan tehopisteitä turnauksessa. Jesse Puljujärven, Sebastian Ahon ja Patrik Laineen muodostama ketju on kuitenkin varastanut päähuomion. Maanantaina oli muiden vuoro loistaa.

− Isommat pojat nousivat tänään estradille. Nuoremmat kaverit ovat pitäneet meitä tähän mennessä pystyssä, nyt sitten esimerkiksi Mikko Rantanen, Roope Hintz, Kasperi Kapanen ja Kaapo Kähkönen tulivat esiin. Nyt -96-syntyneet tulivat esiin ja näyttivät, mitä he parhaimmillaan osaavat.

Suomen peli on muokkautunut turnauksen aikana ja paikoittain myös ailahdellut. Puolustuspelin kanssa on ollut vaikeuksia. Jalonen totesi, että eteenpäin on kuitenkin menty.

− Olemme menneet koko ajan askel askeleelta eteenpäin. Olemme puhuneet samoista asioista alusta asti. Kyllä pelaajat ovat halunneet tehdä asioita paremmin ja tänään se onnistui. Ei se helppoa ollut tänään eikä tule olemaan huomennakaan.

Ruotsi tarjosi Suomelle välierässä tiukan vastuksen. Suomi nousi kuitenkin tappioasemasta toisessa erässä, eikä jättänyt lopulta länsinaapurille paikkaa tulla tasoihin.

− Kyllä tämä oli olosuhteet ja vastustaja huomioiden paras pelimme. Ruotsi hakkasi päätä seinään puolitoista erää, ei heillä hirveän monta paikkaa ollut. Se, miten jäähyttömästi pystyimme puolustamaan, oli mielestäni loistavaa. Ehkä jopa yllättävän kypsästi pystyimme pelaamaan johto-asemassa, ei tullut mitään paniikkia.

− Ruotsi oli myös turnauksen paras joukkue tähän mennessä. Voi kuitenkin olla, että sieltä tulee vähän parempi joukkue vielä huomenna, Jalonen mietiskeli.

Ennen välieräottelua ruotsalaismediassa nostatettiin kohua turnauksen tuomaritoiminnasta. Sama ilmiö toistui heti välierän päätyttyäkin. Jalonen viittasi kintaalla moisille väitteille.

− En koe, että saimme apua. Jos joku hölmöilee, niin se ei ole tuomareiden vika. Pelasimme viisasta jääkiekkoa ja saimme vain yhden jäähyn. He saivat omansa ja se oli heidän ongelmansa.

Tiistaina on finaalin vuoro

Pelin päätyttyä ei ollut vielä tiedossa kumpi toisen välieräparin osapuolista tulee vastaan. Oli se sitten Venäjä tai USA, Jalosella oli selkeä näkemys siitä, miten toimia.

− Emme voi kontrolloida sitä, kuka sieltä tulee. Kumpi tahansa se onkaan, sieltä tulee erinomainen joukkue. Jokainen ymmärtää, että se kumpi toisen voittaa, on aina vähän vielä parempi. Meidän pitää löytää joku pykälä lisää vielä huomenna, ainakin yksilötasolla.

Kulta on ainoa tavoite.

− Kukaan ei tyydy hopeaan. Se on ihan ok, mutta ihan ok ei riitä.

Suomea on keitetty monessa liemessä turnauksen aikana. Tämä on kuitenkin vain kasvattanut joukkueen luonnetta.

− Joukkue on osoittanut monta kertaa henkistä kanttiaan. Olemme olleet monta kertaa tappioasemassa, eikä yksikään peli ole ollut meille helppo. Vaikka tämä oli jo kuudes peli, niin yhtäkään peliä emme ole ratkaisseet heti. Siinä se ero varmaan olikin.

Kaapo Kähkönen nappasi ykkösmaalivahdin viitan Veini Vehviläiseltä Kanada-puolivälierässä ja oli vakuuttava Ruotsia vastaan. Jalonen korosti myös hyvän maalivahtipelin merkitystä.

− Jokainen, joka näissä piireissä on pyörinyt, ymmärtää, että silloin kun maalivahti on luotettava, se helpottaa kenttäpelaajia. Jostain kauempaa saa ampua ja sivusektoreista, meidän täytyy voittaa maalinedusta tylysti. Kovien maiden voittaminen vaatii huipputasoista maalivahtipeliä.

− Jokainen voi päätellä itse (kumpi pelaa finaalissa). Tuossa kun vaihtaisin maalivahtia, niin joku vielä tappaisi minut. Uskon, että jos Kaapo terveenä on, hän pelaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle