Järvenpään keittiössä: Jäteläjästä riistakokiksi

LIIGA / Haastattelu
Järvenpää tekee usein itse ruokaa - keskiviikkona kokattiin riistaa.
Kuva © Anni Saarela
Helmikuussa nautitaan hyvästä ruuasta, kun Porin oma Gordon Ramsay teroittaa veitsensä ja tarjoaa viiden tähden aterian. Mitä Järvenpään keittiössä on tällä kertaa tarjolla?

Juha Järvenpään keittiöstä kuuluu jo kolinaa ja rapinaa, sillä maalivahti on käärinyt hihat ja alkanut valmistaa keskiviikon dinneriä.

− Aloittelin jo laittamaan ruokaa, hän huikkaa tiskipöydän äärestä.

Ensimmäisenä vuorossa ovat perunat, joita porilainen käärii parhaillaan folioon.

− Perunat menevät nyt uuniin, tehdään niille kohta hyvä täyte.

− Perunat ovat uunissa noin puoli tuntia korkeammalla lämmöllä. Sitten lasken lämpötilaa ja ne kypsyvät tuolla vielä hetken.

Mitä muuta tänään on luvassa?

− Ajattelin, että skipataan alkupalat, joten siirrytään suoraan pääruokaan.

− Uuniperunoiden lisäksi meillä on hirvenulkofileepihvejä pippurikastikkeella. Ja ai niin, tehdään kylkeen vielä kreikkalainen salaatti.

− Uuniperunoiden lisäksi meillä on hirvenulkofileepihvejä pippurikastikkeella. Ja ai niin, tehdään kylkeen vielä kreikkalainen salaatti.

Kaiken touhotuksen keskellä on aikaa vaihtaa myös kuulumisia. Järvenpää on kaikin puolin iloinen, sillä alkuvuoden loukkaantumishuolet ovat nyt ohi.

− Hienoa olla taas takaisin. Ärsytti katsoa sivusta, kun muut pelasivat.

Maalivahti oli noin kuukauden sivussa, eikä hän välttynyt kysymyksien tulvalta.

− Ville Nieminen sanoi aikoinaan, että ihmiset tulivat kyselemään jopa Prisman maitohyllyllä "Niämine, mikset sää pelaa?" Se sopi tähänkin tilanteeseen hyvin.

Amerikkalaista jalkapalloa seuraava "Järkkäri" katsoi taannoin myös Super Bowlin.

− Täytyy myöntää, että katsoin sen vasta aamulla. Arvelin, että pelistä tulee tietyllä tapaa tylsä, Broncosin ylilyönti, hyvän puolustuksen takia ja Peyton Manningin ollessa jo illassa. Edes suosikkini New England Patriots ja Tom Brady eivät läpäisseet Denverin puolustusta konferenssifinaaleissa, joten oli selvää ettei Carolinallakaan ole helppoa.

− Pääsin kuitenkin tienaamaan: meillä oli joukkueen sisällä vedonlyöntiä ja korjasin pääpotin.

Helvetillinen keittiö ja kadonnut kastikekulho

Aterian valmistus jatkuu kurkun ja tomaattien pilkkomisella.

− Voisin lähteä sellaiseen Unelmavävy-ohjelmaan. Se "Unelmien Poikamies"-formaatti ei ole minun juttuni, mutta Unelmavävyssä olisi varmasti anoppeja jonoksi asti, Järvenpää pohtii naureskellen.

Pian maalivahti lisää salaatin joukkoon myös purkillinen fetajuustoa ja aloittaa pihvien paistamisen. Tavoiteltu kypsyys on medium.

− Toivottavasti näistä pihveistä ei tullut nyt liian kypsiä, hän pohtii nostaessaan pihvit pannulta lautaselle odottamaan.

Viimeisenä Järvenpää valmistaa uuniperunoiden täytteen ja pihvien kastikkeen. Hän sekoittaa turkkilaiseen jugurttiin raejuustoa ja kinkkua, minkä jälkeen hän kaataa kermaa pannulle ja lisää "omat mausteensa".

Voisinkohan auttaa kiireen keskellä?

− Joo, jos muutut kastikekulhoksi. Taisin unohtaa omani Poriin, maalivahti harmittelee.

Keittiössä leijaileva tuoksu on huumaava. Järvenpää kertookin kokkaavansa melko usein − ruuanlaitossa tärkeintä on kiireettömyys.

− Teen paljon ruokaa itse, mutta käyn myös mielelläni lounaskahviloissa treenien jälkeen. Jos kokkaa kiireellä ja nälkäisenä, tulee vain kiukkuiseksi. Ruokaa täytyy tehdä ajan kanssa, silloin kokkaaminen on hauskinta.

Porin oma Gordon Ramsay ei ole siis aivan tuulesta temmattu lempinimi. Maalivahti täyttää kriteerit niin hyvässä kuin pahassakin.

− Kyllä tuo nimi menee lähelle! Keittiöni on melkoinen Hell's Kitchen, kun olen nälkäinen.

− Kyllä tuo nimi menee lähelle! Keittiöni on melkoinen Hell's Kitchen, kun olen nälkäinen.

Pakasteruualla voittoon

Järvenpää ei suinkaan ole KooKoon ainoa kulinaristi, sillä joukkue järjesti taannoin oman versionsa Neljän tähden illallisesta. Porilainen jäi jostain syystä leikistä paitsi, ja lopputulos oli mitä järkyttävin.

− Vähän loukkaannuin, kun en päässyt joukkueen Neljän tähden illalliseen mukaan. Ymmärrän kyllä, että jos olisin osallistunut, jaossa olisi ollut muille vain hopeaa.

− Oli järkyttävää, että "Kojo" (Mika Koivisto) voitti kilpailun pakasteporonkäristyksellä, hän puhisee.

Maalivahdin lempinimi − Jäteläjä − antaa jo vihjettä porilaisen vanhoista ruokatottumuksista. Huhujen mukaan Järvenpäällä oli tapana dipata kananugetteja banaanijugurttiin, jotta välipala olisi mitä herkullisin.

Pitääkö tämä todella paikkaansa?

− Lempinimeni ei turhaan ole Jäteläjä. Söin ennen mitä tahansa, ja ruokavalioni oli kaikkea muuta kuin urheilijan. Tilasin joskus jopa pannupizzaa bussiin. Ne jutut ovat totta.

Nugettien ja banaanijugurtin vähintäänkin epäilyttävä liitto on jäänyt nyt historiaan, sillä Järvenpää on kiinnittänyt tarkempaa huomiota ruokavalioonsa.

− Polvileikkaukseni jälkeen aloin panostaa myös ruokavalioon enemmän. Viimeiset pari vuotta olen katsonut enemmän, mitä syön, hän kertoo.

− Polvileikkaukseni jälkeen aloin panostaa myös ruokavalioon enemmän. 

Osa Liigassa pelaavista joukkueista kiinnittää suurta huomiota pelaajien syömisiin ja auttaa heitä valitsemaan oikeita asioita lautaselleen. Järvenpään mielestä kiekkoilijoiden täytyy myös itse ymmärtää urheilijan ruokavalio.

− Emme ole KooKoossa erityisemmin puhuneet ruokavalioista. Kyllähän jokainen tietää suurinpiirtein mitä terveellinen ruoka on.

Hyvää ruokahalua!

Ruoka on pian valmista ja pöytä on katettu. Järvenpää lisää vielä hieman pippuria sekä pihveihin että kastikkeeseen, jotta gourmet-ateria olisi viimeisen päälle.

− Tykkään vähän mausteisemmasta ruuasta. Helpompi aina lisätä mausteita kuin ottaa pois.

Annos on erinomainen. Täytetty uuniperuna aukeaa hienosti ja pippurikastike on juuri sopivaa. Myös maalivahtia huolettanut pihvien kypsyysaste on kunnossa, sillä liha on sopivasti hieman punertavaa.

− Bon appétit, Järvenpää toivottaa iloinen ilme kasvoillaan.

Kokki kehottaa ottamaan lisää, sillä hän muistaa elävästi mummonsa opit.

− Vaikka sukulaisia olisi käymässä kahdeksan, mummo tekee aina ruokaa niin, että riittäisi vaikka koko Kouvolalle. Hän sanoo aina, että pöydästä ei saa nousta ennen kuin kaikki on syöty.

Santsikierrosta tai ei − molempien vatsa on täynnä ja suu hymyssä. Järvenpää on kaiken kaikkiaan tyytyväinen illan kokkauksiinsa.

− Olen ylpeä, että jaksoit kaiken. Olisin melkein loukkaantunut, jos et olisi ottanut kahta pihviä.

Saisiko tämän reseptin?

− Ei minulla ole mitään reseptiä tähän. Setäni on velho keittiössä: häneltä olen oppinut varsinkin riistaruokien valmistamista ja sitten ihan vaan kokeilemalla tehnyt omia lisäyksiäni, "Järkkäri" naurahtaa lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle