Järvenpää: "Unohtakaa kärkimoukarit!"

LIIGA / Haastattelu
Myös Juha Järvenpää on mukana Movemberissa.
Kuva © Anni Saarela
Vesisateisen marraskuun blogissa Juha Järvenpää muistelee valmentajia uransa varrelta ja pohtii omaa valmennusfilosofiaansa. Entä miksi porilainen osallistui oikeudenkäyntiin?

Juha Järvenpää pelasi juniori-ikänsä Ässissä, mutta nähnyt sen jälkeen myös muita seuroja. Uran varrelle on siis mahtunut monia valmentajia, mutta porilaisen onneksi mukana on ollut hyvää tuuria. 

− Kaikki urani valmentajat ovat olleet hyviä. Olen oppinut jokaiselta jotain uutta ja heidän kanssaan on ollut hyvä työskennellä.

Erityismaininnan saavat Järvenpään juniorivuosina penkin takana seisseet herrat. Mikä teki tuosta kaksikosta niin mieleenpainuvan?

Jaakko Virtanen ja Juha Jyrkkiö olivat maailman parhaita. Meitä ei peluutettu vastustajan mukaan, eikä kenttiä sotkettu kesken pelin. Kaikki saivat pelata tasapuolisesti. Jos valmentajan pojalla oli Ässät−Lukko-matsissa huilivuoro, niin sitten oli. Joukkueessamme olivat arvot ja käyttäytyminen kohdallaan. Valmentajat myös painottivat, että koulu on hoidettava kunnialla, maalivahti kehuu.

− Meillä oli sääntö, että pelissä ei saa heittää purkua tai pitkää: sen osaa kuka tahansa, joten sitä ei tarvitse harjoitella. Piti siis harhauttaa tai syöttää. Sen vuoksi meni monta omiin, mutta kaikki kehittyivät ja oppivat pelaamaan. Voittamisesta aloimme pelata todenteolla vasta siirtyessämme ns. "kilpakiekkoon", ollessamme C-junioreita.

− Meillä oli sääntö, että pelissä ei saa heittää purkua tai pitkää: sen osaa kuka tahansa, joten sitä ei tarvitse harjoitella. 

Hyvä valmennus ja joukkuehenki ovat jättäneet jälkensä 1989-syntyneiden ikäluokkaan ja porilaiseen jääkiekkoiluun.

− Meillä oli hyvä ikäluokka. Joukkueessamme ei ollut yhtä tai kahta tähteä, vaan paljon tasaisen hyviä yksilöitä. Kaikki kehittyivät, mistä kertoo sekin, että meidän ikäluokastamme nousi kuusi pelaajaa Liigaan. Se on paljon Porin kokoisessa kaupungissa, Järvenpää muistelee.

Porilainen uskookin, että reilu ja rehti valmentaja on parempi kuin huutava. Lapanen ei saa toki olla.

− Arvostan valmentajissa samaa kun ihmisissä yleensä: suoraselkäisyyttä ja rehellisyyttä. Vuorovaikutustaidot ovat valmentajalle myös tärkeitä. En usko, että vanha venäläistyylinen valmentaminen toimii. Pelaajille pitää olla vaativa, mutta jatkuva huutaminen ja kettuilu ei toimi pidemmän päälle.

− Valmentajan pitää toki pystyä pysymään "coolina" tilanteessa kuin tilanteessa, mutta hänellä täytyy olla myös tunnetta pelissä. Ei vain niin, että hän tökkii sinitarraa vaihtoaition seinään.

Entä onko Järvenpää harkinnut seuraavansa Ville Niemisen jalanjälkiä ja ryhtyä valmentajaksi peliuran jälkeen?

Joensuun Jesse sanoi aikoinaan silloin Ässissä valmentaneelle Kari Lehtoselle, että jos jostain saa helpommin rahaa kuin maalivahtivalmentamisesta, niin sitten sitä rahaa pitää ihan vain löytää, hän nauraa.

− Maalivahtivalmentaminen kiinnostaa minua, mutta en ole miettinyt sitä kovin pitkälle tai vakavasti.

Porilaisella on kuitenkin jo pieni pala omaa valmennusfilosofiaansa mietittynä.

− Puolustajien valmentajana ohjeet olisivat selkeät; unohtakaa kärkimoukarit, rystylätyt ja jalkamiinat, kämmenränni toimii aina. Rumpuun!

Tenniksestä käräjille

Valmentamisesta siirrytään pian maalivahdin alkuviikkoon. "Järkkärin" maanantai sujui tenniksen parissa, sillä hän matkasi KooKoon aamuharjoitusten jälkeen Helsinkiin katsomaan Jarkko Niemisen jäähyväisottelua. Sekä tapahtuma että oman idolin näkeminen olivat hänen mieleensä.

− Roger Federer on mielestäni maailman tyylikkäin ja paras urheilija. Yksi unelma toteutui, kun sain nähdä livenä hänen pelaavan. En tiennyt ennen eilistä, että Roger on myös kova kiekkomies. Kun hän avaa autotallinsa ovet, kohdevalot valaisevat mm. Teemu Selänteen ja Peter Forsbergin pelipaidat.

− Se oli huikea tapahtuma, porilainen summaa hymyillen.

Tiistaina oltiin kuitenkin vakavammissa tunnelmissa. Kouvolalaisjoukkueen kopissa pidettiin oikeudenkäynti, jossa maalivahti sai kunnian toimia tuomarina. Tuomari Järvenpää, mitä jäähallilla oikein tapahtui?

− Oikeudenkäynnin syy oli maanantainen loungen heitteillejättö. Sinne oli jätetty täysi pannu kahvia, eikä tilaa oltu siivottu, hän kertoo ilme vakavana.

− Oikeudenkäynnin syy oli maanantainen loungen heitteillejättö. Sinne oli jätetty täysi pannu kahvia, eikä tilaa oltu siivottu.

− Kaikki asianosaiset tiesivät, että Aki Kangasmäki oli siitä vastuussa. "Kanki" onnistui kuitenkin vetämään Mikael Kurjen, Mikko Lehtosen, Tomi Peltosen ja Marlo Koposen juttuun mukaan. Peltonen ei edes juo kahvia ja Koponen juo vain teetä - mistä voisi jo nostaa syytteet. Minä toimin tuomarina ja juryn muodostivat Ari Vallin, Juha-Pekka Haataja ja Jarkko Malinen. Syyttäjänvirkaa hoiti sakkokenraalimme Toni Hyvärinen. Käsittelimme faktat ja väärennetyt todisteet.

Tapaus järkytti koko joukkuetta, joten mukana oli myös virkavaltaa.

− Oikea poliisi toi Peltosen tänään koppiin. Hänen piti olla paikalla klo 12.00, mutta kun Peltosta ei näkynyt ja kello oli 12.02, hänet täytyi saattaa koppiin raudoissa.

− Kyseinen poliisi hoitaa työnsä ohella lätkäkamoja, joten hän oli sopiva tehtävään, "Järkkäri" valottaa.

Vakavasta tilanteesta päätyi video joukkueen kapteenin Ari Vallinin Instagram-tilille. Pätkästä ei käy ilmi rikollisten tuomioita, mutta Järvenpää on valmis kertomaan lopputuloksen.

− Kangasmäki sai loppujen lopuksi vähiten sakkoja. Kurki ja Lehtonen saivat sakot oikeuden halventamisesta ja todisteiden peukaloinnista. Heidän rangaistuksiinsa vaikutti koventavasti heidän aiempi rikoshistoriansa. Koponen onnistui livistämään, vaikka yleensä näissä tapauksissa keksitään kaikille sakot, maalivahti nauraa.

Liian monta hevosta

Porilainen on tuomaroinnin lisäksi innokas hevosmies, joten hänen kuukauteensa on mahtunut myös raveja. Tulokset hymyilyttävät maalivahtia.

All Behind Match on minun ja parin entisen ässäpelaajan sekä muutaman kaverin yhteinen hevonen. Kahdesta viimeisimmästä startistaan se on ottanut voiton ja kakkossijan.

Voitokas hevonen on hieman velmu, joten sillä ja omistajallaan on myös jotain yhteistä.

− Vaikka se on viisivuotias, se on lapsellisempi kuin saman tallin kolmevuotiaat. Se tunkee päätä syliin ja haluaa, että sitä rapsutetaan. Hevosella on ollut urallaan vaivoja, mutta se pärjää, koska on hyväpäinen. Valmentajan mukaan sen kanssa on hauskaa vielä pitkään, hän iloitsee.

All Behind Match ei suinkaan ole Järvenpään ainoa hevonen. Lukumäärää porilainen ei kuitenkaan suostu paljastamaan.

Yksi hevonen, Don Leggio, on Järvenpään ja Iiro Vehmasen yhteisomistuksessa. Iiro kantoi edellisessä blogissaan huolta heposen valmentamisesta, mutta "Järkkäri" toppuuttelee ystäväänsä.

− Kaikki starttihevoseni ovat Uumajassa Mika Haapakankaan valmennuksessa, mutta Don Leggio on vielä tällä hetkellä Huittisissa. Se on vielä niin pieni, että sitä pitää vain rapsutella, maalivahti tyynnyttelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle