ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Järvenpää: "Paikalliset pitivät meitä hulluina, mutta selkkauksilta vältyttiin"

LIIGA / Haastattelu
KooKoo tapasi päätösreissullaan myös Sunrise Avenuen.
Kuva © Samu Haber
Järvenpää ja kautensa päättänyt KooKoo suuntasivat runkosarjan jälkeen Saksaan. Parasta matkassa oli yhdessä säheltäminen, mutta mistä hyvästä Marlo Koponen sai kolme leijonaa?

KooKoon kausi päättyi pelaajien ja fanien harmiksi jo runkosarjaan, vaikka pudotuspelipaikka oli pitkään joukkueen hyppysissä. Tappiota ei jääty kuitenkaan suremaan, vaan kouvolalaisjoukkue suuntasi Saksaan.

Reissusta muodostui melkoinen Tour de Deutschland.

− Perjantaina lensimme ensin Berliiniin. Sieltä jatkoimme junalla Leipzigiin katsomaan Sunrise Avenueta: Ari Vallin tuntee solisti Samu Haberin, joten meille järjestyi liput loppuunmyytyyn konserttiin. Sunnuntaina palasimme Berliiniin ja kotimatkalle lähdimme maanantaina, Juha Järvenpää kertoo.

Vallinin järjestämät liput osoittautuivat hyväksi valinnaksi, sillä paikat eivät olleet piippuhyllyltä, vaan joukkue pääsi seuraamaan konserttia lavan tuntumasta.

− Meillä oli hienot paikat, sillä saimme liput viidennelle, kuudennelle ja seitsemännelle riville. Sunrise Avenue on todella iso juttu Saksassa.

− Paikalliset pitivät meitä hulluina, mutta selkkauksilta vältyttiin, maalivahti muistelee.

Konsertti oli kaikin puolin Järvenpään mieleen, vaikka vain osa kappaleista oli tuttuja. Hyvien paikkojen lisäksi KooKoo pääsi myös vierailemaan backstagella ja tapaamaan bändin.

− Osa jätkistä sanoi, ettei tiedä paljoakaan bändin biisejä. Minäkään en tiennyt montaa, mutta sillä ei ole väliä tietääkö kappaleiden nimiä vai ei. Parempi myös, etten osaa sanoja, niin en ala laulamaan mukana. Minulle riittää, että musiikki kuulostaa hyvältä, porilainen nauraa.

− Samu Haber oli rento, sellainen "lätkäjätkän" oloinen. Hänhän on innokas jääkiekon ystävä ja HIFK-fani.

Entä mitä muuta joukkue puuhasi Saksassa?

− Sanotaanko vaikka niin, että nähtävyyksien katselu ja museoiden kiertely jäi vähän vähemmälle. Berliiniläisessä karaokebaarissa Jimmy (Mikael Kurki) sulatti sydämet herkällä Backstreet Boys -tulkinnallaan, "Järkkäri" virnuilee.

− Berliiniläisessä karaokebaarissa Jimmy (Mikael Kurki) sulatti sydämet herkällä Backstreet Boys -tulkinnallaan, "Järkkäri" virnuilee.

− Parasta reissussa oli yhdessä säheltäminen. Kolme leijonaa menevät Marlo Koposelle: hän otti luoteja joukkueen puolesta läpi kauden ja samoin myös päätösreissulla. "Marski" toimi myös tulkkina.

Yhteishenki ja samettikätinen imatralaispuolustaja olivat Järvenpään reissun kohokohtia, mutta myös − noh − vähintäänkin hämmentäviä kokemuksia mahtui neljään Saksassa vietettyyn päivään.

- Leipzigista lähtiessämme otimme taksit hotellilta rautatieasemalle. Sattumalta kävi niin että viimeiseen taksiin nousivat kolmen leijonan Koposen ja itseni lisäksi muutama muukin härdelliherkkä pelaaja. Matkatessamme keskellä DDR:n aikaista betonihelvettiä kuskiltamme loppui huumori ja hän ilmoitti että herroilla on kaksi vaihtoehtoa: maksaa 33 euroa ja jäädä kyydistä tai Polizei. Ratkaisumme oli laittaa kättä taskuun ja lähteä etsimään raitiovaunupysäkkiä, saksan lukiossa kirjoittanut porilainen hekottaa.

"Tärkeintä ei ole materiaali, vaan henki"

Nyt Järvenpää joukkueineen on palannut Saksasta Kymenlaakson helmen eli Kouvolan maaperälle. Maalivahti muistelee niin reissua kuin KooKootakin lämpimästi.

− KooKoosta minulla on pelkästään hyvää sanottavaa. Seura on hoitanut velvoitteensa ja muut sovitut asiat aivan viimeisen päälle. Jos jotain luvataan, se myös pidetään. Se, miten seurajohdon henkilöt välittävät ja ovat aidosti kiinnostuneita pelaajistaan ja joukkueestaan, on täysin poikkeuksellista siihen verrattuna, mitä olen urallani ennen kokenut, hän toteaa vakavana.

Porilaisen puheesta huokuu ylpeys, sillä myös hän tietää, ettei KooKoo lähtenyt syyskuussa parhaista mahdollisista lähtökohdista.

− KooKoon tilanne ei ollut ideaali kauteen lähdettäessä, sillä joukkue oli tavallaan kokonaan uusi. KooKoossa oli pelaajia edelliskauden Mestis-joukkueesta, mutta varsinainen runko tuli muualta. Aloitimme nollapisteestä. Kun miettii meidän kauttamme, tämä on ollut huikea tarina.

− Olemme luoneet joukkueeseen identiteetin ja siitä saa jokainen olla ylpeä. Meillä on yhteinen tarina: oli mukavaa nauttia sen hedelmistä ja antaa vaan palaa. Joukkueella oli hyvä flow päällä, joten olisin toivonut pelien jatkuvan pidempään.

Vaikka KooKoo lähti historiansa neljänteen liigakauteen haastajana, Järvenpää ei uskonut tuomitseviin ennakkoarvioihin.

− Omasta mielestäni tämä kausi on ollut iso plussa sekä joukkueelle että itselleni. Kukaan − tai paremminkin ne, jotka eivät ymmärtäneet tilannetta − ei odottanut meiltä mitään. Muutama henkilö kuitenkin varoitteli jo ennen sarjan alkua, että meillä on mahdollisuus olla muutakin kuin liigajumbo. Olimme myös joukkueena eri mieltä ennakkoarvioista, sillä tiesimme, että meillä on mahdollisuus pärjätä.

Myös tämä on hyvä paikka siteerata ikinuorta Ari Vallinia.

− "Zwängi" sanoi, ettemme ole taitavin joukkue, mutta meillä on sitäkin suurempi sydän. Tärkeintä ei ole materiaali, vaan henki. Meidän sanottiin voivan voittaa koko kaudella vain kaksi peliä, mutta loppujen lopuksi jäimmekin vain viiden pisteen päähän playoffeista, maalivahti alleviivaa kouvolalaisten suurta onnistumista.

− "Zwängi" sanoi, ettemme ole taitavin joukkue, mutta meillä on sitäkin suurempi sydän.

Entäpä mitä Järvenpää tuumii henkilökohtaisista suorituksistaan Kouvolassa?

− Halusin vastuuta ja sitä myös sain. Tällä kaudella kun sai pelata paljon, suoritusvarmuus ja tasaisuuskin paranivat. Hyvä maku jäi tästä kaudesta ja peleistä.

Hyvien peli-esityksien lisäksi yksi asia KooKoossa on kuitenkin ylitse muiden.

− Mieleen on jäänyt erityisesti koppi. Ilmapiiri on hauska ja rento, eikä yhtään väkinäinen. Se on niin aitoa, porilainen kuvailee joukkuetovereitaan.

"Joukkue on kuin perhe"

Elokuun harjoituspeleistä alkanut liigakausi loppui KooKoon kannalta liian äkkiä, sillä Järvenpää toteaa pudotuspelien olevan ehdottomasti kiekkoilun suola.

− Sitä sanotaan, että nuorilla miehillä alkaa keväällä hormonit hyrräämään. Kevät on parasta aikaa, mutta se menee myös kaikista nopeimmin.

"Järkkäri" pelaa Kouvolassa myös tulevalla kaudella, mutta osa joukkuetovereista jatkaa matkaansa. Kauden päättyminen saa maalivahdin haikeaksi.

− Kauden päättyminen ja joukkuekavereiden lähteminen on aina haikeaa. Joukkue on kuin perhe ja jokainen jätkä on osa sitä. Se korostuu etenkin keväällä, kun aika menee todella nopeasti. Keväällä mennään moottoritiellä, ja pelit loppuvat aina seinään − loppui kausi sitten runkosarjaan tai finaaleihin.

− Koen itse tippuvani kauden loputtua aina hetkeksi tyhjän päälle. Arki on kauden aikana todella aikataulutettua ja tiivistä yhdessäoloa, mutta yhtäkkiä ei olekaan mitään menoa. Ei mennäkään hallille eikä nähdäkään toisiamme. Kauden loputtua suuri osa perheestä lähtee kotiseuduilleen, eikä heitä näe välttämättä enää ikinä, vaikka toivoisi näkevänsä. Hyvä joukkue on tiivis porukka, jossa on omanlaisensa persoonat, joten kauden päättyminen on aina haikeaa, hän pohtii hieman surullisena.

− Koen itse tippuvani kauden loputtua aina hetkeksi tyhjän päälle. 

Seuraava lätkäkausi on vielä kaukana, mutta porilainen ajattelee siitä positiivisesti. Järvenpää sai Kouvolaan tuekseen myös Ässistä tutun maalivahtivalmentajan Kari Lehtosen.

− "Leke" on erittäin hyvä kaappaus. Kuulemani mukaan ensi kauden joukkueen rakennus on jo hyvällä mallilla.

− Toinen kausi on varmasti tavallaan vaikeampi, sillä nyt muut ovat nähneet ettemme olekaan ihan reppanoita. Ensi syksynä olemme yhä haastajia, mutta meidät otetaan tosissaan. Asiaa toki helpottaa se, että monet tämän kauden runkopelaajat jatkavat myös ensi kaudella. 

Kesä alkaa poriutumisella

Tunteikkaan kauden jälkeen on aika ottaa hieman happea. Viime aikoina Järvenpää onkin vain rentoutunut "Kouvegasin" keväisessä auringonpaisteessa.

− Olen ulkoiluttanut koiria ja vain levännyt.

Torstaina maalivahti kuitenkin suuntasi kotikonnuilleen Poriin.

− Poriuduin torstaina. Olen suunnitellut kaiken näköistä ja aloitan varmasti treenaamaan jo maanantaina, hän tuumii virnistäen.

"Järkkäri" on keksinyt myös muita suunnitelmia kevääksi ja kesäksi, jottei aika kävisi pitkäksi ilman jääkiekkoa.

− Käyn Uumajassa katsomassa ravihevosiani. Elitloppet-reissu on myös suunnitteilla, mutta saa nähdä sopivatko aikataulut.

− Kesällä on totta kai myös pesäpallon Itä-Länsi -tapahtuma Kouvolassa ja aion käydä katsomassa myös muutaman Kouvolan Pallonlyöjien pelin. Pesistä tulee seurattua läpi kesän tosi paljon.

Tämä juttu on Järvenpään kauden viimeinen, mutta lisää maalivahdin tarinoita on vielä luvassa. Kesällä edessä on myös yhteisjuttu aisapari Iiro Vehmasen kanssa, kun Jatkoaika matkustaa Poriin tekemään herrojen omaa Suomi-areenaa. Jos tämä keskustelu ei käännä Suomen taloutta nousuun, niin ei mikään.

Vai kuinka?

− Tuolla keskustelulla nousee talous ja paljon muutakin, Järvenpää nauraa lopuksi. 

» Lähetä palautetta toimitukselle