TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Ivan Huml – hymyilevä kostaja

LIIGA / Haastattelu
Tuttuakin tutumpi näky: Ivan Huml, vastustajan pelaaja ja läjä tuomareita.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Kuka on Kärppien tärkein pelaaja tällä hetkellä? Juha-Pekka Haataja? Johan Backlund? Ei, Kärppien tärkein pelaaja on hymyilevä kostaja Ivan Huml.

Tomas Plihal floppasi täydellisesti. Jari Viuhkola ei ole entisellään. NHL:n startattua Jussi Jokinen ja Kyle Turris eivät ole enää auttamassa. Tyhjiltä pelaajamarkkinoilta ei löytynyt uutta messiasta, eikä Kärpät hanki enää timohelblingmäisiä "vahvistuksia".

Liigan kalleimpiin kuuluvan joukkueen sentteritilanne alkoi näyttää aivan liian tukalalta, kunnes Ivan Huml teki paluun keskushyökkääjäksi.

– Ei tämä ole minulle mitään uutta. Minulla on paljon kokemusta keskushyökkääjän tontilta. Tietysti pientä säätöä täytyy tehdä, mutta kaiken kaikkiaan tämä on ollut hauskaa, Huml kommentoi uusvanhaa rooliaan.

SM-liigan tehoduo on tällä kaudella ollut Huml ja Juha-Pekka Haataja. Ensin mainittu on SM-liigan pistepörssin neljäs Haatajan miehittäessä piikkipaikkaa. Viimeisimmässä ottelussa kaksikkoa täydennettiin Toni Kähkösellä, joka iski heti kaksi maalia.

– Haatajan kanssa on homma toiminut hyvin. Roolijako on selvä, minä syötän ja hän ampuu. Yleensä hän myös osuu, Huml analysoi.

 Kähkönen on hyvä lisä ketjuun, sillä hän on yleensä oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Lauantaina hän olisi voinut tehdä jopa pari maalia enemmän.

Kuumakalle oppinut läksynsä

Kuumaverisen Humlin pelissä on aina keskimääräistä enemmän tunnetta mukana. Tunnetilan hallinta ja sen hyödyn ja haitan raja on seitinohut. Taiteilu tällä trapetsilla on osoittautunut Humlille ajoittain vaikeaksi. Välillä läikkyy yli, jolloin koko joukkue kärsii, koska tärkein pelaaja suistuu raiteiltaan. Useinmiten aina pukukopin puolelle saakka.

– Aggressiivinen pelitapa on osa peliäni ja se on tärkeää minulle. Tiettyihin peleihin lähdettäessä adrenaliinitaso on jo valmiiksi korkealla, joten ei ole aina helppoa vahtia ettei se mene yli, Huml miettii.

Päävalmentaja Hannu Aravirta on tehnyt paljon työtä Humlin kanssa. Välillä on annettu keppiä, välillä kokeiltu porkkanaa. Kauden aikana Humliin kohdistuva rangaistusuhka ei ole ollut pelkästään liigan asettama, sillä Huml on lusinut ehdonalaista myös joukkueen sisällä. Katsomo olisi kutsunut seuraavasta aivopierusta.

– Olen yrittänyt miettiä näitä kaikkia ongelmia, joita olen aiheuttanut joukkueelle. Olen oppinut myös paljon itsestäni näiden kahden vuoden aikana. Kuten myös tuomareista ja SM-liigan rangaistuskäytännöstä. Tiedän nyt mitä teen ja mistä täytyy pysyä poissa, Huml juttelee.

Kevään myötä kovenevat panokset peleissä asettavat Humlin pohdinnat ja analyysit todelliseen testiin.

– Ei ole vaikea arvata minne vastustajan koirat iskevät, Aravirta totesi miettiessään tulevia kevään ratkaisupelejä.

Varmaa on, että Huml tulee saamaan suurimman osan vastustajan roolipelaajien huomiosta. Siihen tsekki on kuitenkin omien sanojensa mukaan valmis.

– Jokaisella joukkueella on pari tällaista pelaajaa. Se on heidän työnsä ja usein ainoa asia mitä he voivat joukkueelleen antaa. Minun työni on antaa sen olla vaikuttamatta pelaamiseeni, Huml toteaa.

Mitä kaikkia keinoja kaukalossa sitten käytetään?

– Esimerkiksi Semir Ben-Amor sanoi taklaavansa ja satuttavansa minua. Sanoin, että olet liian hidas siihen, Huml heittää.

– Yleensä herja on jotain tsekeistä ja slovakeista. He yrittävät mitä tahansa, jos luulevat sen hyödyttävän joukkuettaan. Mutta ei siinä mitään, se on osa jääkiekkoa. Teen sitä itsekin, se on hauskaa!

» Lähetä palautetta toimitukselle