Ismo Lehkonen palasi Turkuun: "Edellisellä kerralla pelotti oikeasti"

MESTIS / Haastattelu
Ismo Lehkonen ottaa TUTO-projektin valmennusvastuun.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Ismo Lehkosen kahden TUTO-pestin välille mahtui viiden vuoden ajanjakso. Kupittaalle palaava mestarivalmentaja saa ympärilleen uudenlaisen organisaation.

Juhani Tammisen paikan TUTO Hockeyn pääkäskyttäjänä perinyt Ismo Lehkonen palaa tuttuun ympäristöön. Kaupunki on sama kuin Lehkosen jättäessä seuran vuonna 2008, mutta Kupittaalla on tapahtunut paljon.

- Tässä välissä on tehty paljon hyviä juttuja ja taitoa on tällä hetkellä hirveästi. Lähtökohdat ovat varmaan sata kertaa paremmat kuin viimeksi, Lehkonen noteerasi.

Nimensä, logonsa ja henkilöstönsä uudistanut TUTO on varsin erilaisessa tilanteessa.

- Edellisellä kerralla pelotti oikeasti. Koko seura oli aika huonossa hapessa. Ilmassa oli todella paljon kysymysmerkkejä pelaajistosta lähtien. Nyt tilanne on ihan erilainen.

51-vuotias Lehkonen saa käsiinsä tuoreen pronssimitalistin, jonka Tammisen valmennusryhmä johti runkosarjan toiselle sijalle.

- Haluan jatkaa voittavaa jääkiekkoa viime kaudelta ja sieltä jää varmasti mukaan hyviä asioita. Sitten taas takkuilleita asioita pyritään korjaamaan, ehkä isollakin kädellä harjoittelemalla paljon. Suuria muutoksia kohdistuu varmaan ainakin puolustukseen, Lehkonen visioi.

Edelliseen pestiinsä verrattuna Lehkonen näkee nyky-TUTOssa selkeän eron. Kapteeni Antti Virtasen johtaman ryhmän ammattimaisuus on muutaman askeleen silloista joukkuetta edellä.

- Silloin oli seitsemän vähän kokeneempaa pelaajaa, joista kolme olin puhunut väkisin auttamaan sitä pentulaumaa ilmoittamalla, että "vedän turpaan jos ette tule". Nyt joukkueessa ei ole kovin montaa pentua, vaan siellä on valtava määrä kokemusta.

- Aiemman joukkueen kanssa olimme lähellä laittaa KalPan pihalle, ja silloin oli NHL-lakko. Jos löydämme oikeasti sitoutuneen ryhmän ilman yhtäkään henkisesti plösöä jätkää, niin tulemme pelaamaan todella värikästä jääkiekkoa, lupaa Lehkonen.

Juniorityö Mestis-joukkueen rinnalle

Vaikka Mestis-joukkueen pukukoppi pitää sisällään kokenutta kaartia, haluaa Lehkonen tuoda TUTOn edustuksen lähemmäs seuran juniorijoukkueita.

- Junioripuolen kanssa tullaan tekemään paljon yhteistyötä. Siellä on tehty pitkään hyvää työtä ja nyt satsaamme valmennuksen kanssa niin, että se on Turun alueen parasta. Pelaajat nuoremmista C-junioreista ylöspäin tuodaan silmiemme eteen.

- Meillä on oikeastaan kolme isoa tavoitetta: TUTOlainen oppii luistelemaan teknisesti äärettömän hyvin, syöttämään ja ottamaan haltuun, sekä pelaamaan yhteistyöjääkiekkoa. Niihin tullaan panostamaan jokaisissa harjoituksissa.

Valmennuksellinen yhteistyö näkyy ensi talvena myös Mestis-otteluissa turkulaispenkin takana. Lehkosen adjutanteista ei ole vielä selvyyttä, mutta ainakin yksi klubitakki on tarkoitus varata nuorten valmentajille.

- Katsotaan nyt, keitä löydetään ja millä työnkuvalla. Joka tapauksessa alamme kierrättää A-, B- ja C-juniorivalmentajia Mestiksessä. Haluamme jouluun mennessä luoda yhteistyön kautta tutolaisen tavan tehdä urheilua.

Työn tavoitteiden saavuttamiseksi Lehkonen aloitti heti. Ensimmäinen päämäärä on katsastaa sopimuspelaajien tilanne ja suunnata sen jälkeen ajatukset markkinoiden suuntaan.

- Mukana on paljon sellaisia kavereita, joista tarvitsen tietoja. Viikonlopun aikana käydään pelaajisto läpi ja kun syksy tulee, joukkueen on tarkoitus olla lähes valmis. Aika iso ryhmä on kasassa jo nyt.

Muutaman pelaajan kanssa ei ole tutustumispaineita.

- Virtasen Antin kanssa juteltiin ja hän sanoi, että hän ei ainakaan tule vielä sunnuntaina, hyvillä mielin Kupittaalle palannut Lehkonen naurahti.

» Lähetä palautetta toimitukselle