"Inttikaveri on nyt päävalmentajana" − HPK:ssa vain pari tuttua Santalan edelliseltä visiitiltä

LIIGA, Muut Sarjat / Haastattelu
Santalalla on menossa jo kymmenes kausi Klotenissa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
HPK sai Spengler Cupiin lainapelaajaksi Kerhossa kovaa jälkeä aikanaan tehneen Tommi Santalan. HPK:ssa ei montaa tuttua pelaajaa ollut Santalan valtakaudelta jäljellä. Kymmenettä kauttaan Klotenissa pelaava sentteri on ehtinyt nähdä myös Sveitsin jääkiekon murroksen.

SM-liigan yksi tuhoisimmista ketjuista 2000-luvun alussa oli Antti Miettisen, Tommi Santalan ja Eero Somervuoren muodostama trio. Kevään 2003 jälkeen koko HPK-kolmikko lähti luomaan uraa Pohjois-Amerikkan.

Sittemmin sekä Miettinen että Somervuori ovat palanneet pelaamaan Hämeenlinnaan. Nyt myös ketjun sentteri palasi seuraan, josta hän aikanaan nousi huipulle. Klotenin sopimuspelaaja Santala pelaa lainapestillä Spengler Cupin ajan HPK:ssa.

− Inttikaveri on päävalmentajana ja Janne Lahti oli myös samaan aikaan Kerhossa

Turnauksen ensimmäinen ottelu päättyi jatkoaikatappioon, mutta Santala oli hyväntuulinen ottelun jälkeen.

− Tuntui mukavalta, vaikka ei kovin montaa jätkää ollut kuin silloin, kun itse pelasin HPK:ssa, Santala kommentoi Jatkoajalle.

Nykyisin HPK:n valmennusryhmään kuuluvan entisen ketjukaverin Miettisen lisäksi joukkueessa on sentään pari tuttua kasvoa Hämeenlinnan vuosilta. Tosin HPK-käskijä Antti Pennasen kanssa ei ollut yhteisiä kokemuksia jääkiekon parista.

− Inttikaveri on päävalmentajana, ja Janne Lahti oli myös samaan aikaan Kerhossa, Santala veistelee.

Vanha tutkapari Miettinen ja Santala ovat hyviä ystäviä. Ystävyys myös oli lainapestin taustalla. Kiinnostus lyhyestä paluusta Kerhoon oli molemminpuolista.

− Yhtenä päivänä juttelimme asiasta. Miettinen kysyi sitten vielä myöhemmin, tulenko pelaamaan. Olin itsekin sitä jo miettinyt, että kysynkö itse vai en.

Jo vuodesta 1923 pelatussa Spengler Cupissa on ollut mukana 18 suomalaisjoukkuetta ennen HPK:ta. Vuosina 1967-1968 Suomea edusti B-maajoukkue ja vuonna 1969 A-maajoukkue. Turnaus on todella suosittu Sveitsissä.

− Tämä on todella iso turnaus. Jokainen peli tulee televisiosta, ja porukkaa tulee paljon Davosiin tätä varten. Täällä on iso karnevaali koko viikon. Kyllä tätä arvostetaan täällä, Santala kuvailee.

Jo kymmenes kausi Sveitsissä, mutta mikään ei ole itsestäänselvää: "Koko ajan pitää tapahtua"

Käynnissä oleva kausi on jo Santalan kymmenes Sveitsin pääsarjassa. Sentteri ei luonnolisesti voinut Jokereista lähdettyään kuvitellakaan, että alunperin kaksivuotinen sopimus venähtäisi lopulta näin pitkäksi.

− Ei täällä kymmentä vuotta olla, jos ei tapahdu

− Olen jo 38-vuotias, enkä todellakaan ajatellut, että näin pitkään pelaisin täällä. Tai edes näin vanhaksi ylipäätään.

Santala kuvailee Sveitsin pääsarjaa kovaksi liigaksi. Monet ovat käyneet kokeilemassa ja palanneet häntä koipien välissä takaisin. Sveitsissä erityisesti ulkomaalaispelaajilta odotetaan paljon. Koko ajan pitää tapahtua.

− Ei täällä kymmentä vuotta olla, jos ei tapahdu, Santala lataa.

Siinä ajassa hän on ehtinyt nähdä lähellä Sveitsin jääkiekon murroksen. Maassa on Santalan mukaan edelleen kova kiekkobuumi, vaikka vuoden 2013 MM-hopean jatkoksi ei olekaan tullut mitalisadetta. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta.

Viime kesän NHL:n varaustilaisuuden ykkösnimi oli sveitsiläishyökkääjä Nico Hischier. Hänen lisäkseen NHL:ssä pelaa isoissa rooleissa muiden muassa Nashville Predatorsin Kevin Fiala ja Minnesota Wildin Nino Niederreiter.

− Silloin kun itse tulin Sveitsiin, ei ollut kuin ehkä yksi veskari ja pari pakkia NHL:ssä, mutta nyt siellä on useampi jätkä jo. Junioreistakin liigaan nousee aiempaa parempia pelaajia.

Voittaminen kiinnostaa ja pelivuosia on vielä jäljellä: "Lätkä on kuitenkin ihan kivaa"

Kymmenen vuotta Sveitsissä on jo itsessään kova meriitti, mutta kaiken kukkuraksi Santala on edustanut koko ajan samaa seuraa: Klotenia.

− Muuallekin on kyselty, mutta olen kokenut järkeväksi jäädä

− Meillä on paria vuotta lukuunottamatta ollut hyvä jengi. Olemme pärjänneet hyvin. Tosin liian monta finaalitappiota on. Muuallekin on kyselty, mutta olen kokenut järkeväksi jäädä.

Mestaruus on karttanut Klotenia, mutta viime keväänä Santalalle avautui mahdollisuus tavoitella KHL-kultaa. Lainapesti Magnitogorskissa päättyi lopulta finaalitappioon Pietarin SKA:ta vastaan. 

Mitkä ovat 38-vuotiaan Santalan tavoitteita jääkiekkoilijan uralla? Mestaruus Klotenissa vai vielä siirto muualle?

− Mikään ei ole poissuljettua. Vuosi kerrallaan mennään. Pitää miettiä, mikä on järkevää esimerkiksi ensi vuotta silmällä pitäen. Klotenissa ei tänä vuonna mestaruutta voiteta. Magnitogorskiin lähdin siksi, että siellä olisi mahdollisuus voittaa ja aika lähelle pääsimmekin. Se oli hieno kokemus.

Pelivuosia sentterillä on omien sanojensa mukaan vielä jokunen jäljellä.

− Olen hyvässä kunnossa, eikä ole ollut loukkaantumisia ja haluan pelata. Lätkä on kuitenkin ihan kivaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle