Ilkka Heikkinen. "Ei ruotsalaisille tule mestaruuskrapulaa!"

SHL / Haastattelu
Ilkka Heikkisen Växjö kävi harjoittelemassa Hyvinkäällä.
Kuva © Teemu Eirtovaara, teemu.eirtovaara@gmail.com
Ilkka Heikkinen on pelannut kiekkokiertolaisena jo vuosikausia. Hyvinkäällä vieraillut puolustaja kertoi Jatkoajalle ruotsalaisesta mestaruuskrapulasta ja siitä, kuinka puolustajien pelaaminen on tehty nykyään vaikeammaksi.

Ilkka Heikkinen, 30, on pelannut urallaan koti-Suomen lisäksi Pohjois-Amerikassa, Sveitsissä, Venäjällä ja Ruotsissa. Mihin ihmeeseen puolustaja suuntaa seuraavaksi?

- Varmaan täytyy Itävalta ja Saksakin käydä ennen kuin lopettaa! On tosiaan tullut reissattua. Mukava se on ollut paikkoja nähdä, esimerkiksi Sveitsi oli hieno kokemus, mutta välillä pelipaikka täytyy ajatella bisneksenkin kautta.

Maat ovat vaihtuneet, mutta Heikkisen puheesta kuuluu yhä kotikaupunki Rauman puhetapa. Suomessa ja HIFK:ssa Heikkinen pelasi viimeksi keväällä 2009. Harjoitusotteluissa mies pääsi kuitenkin pelaamaan Suomessakin, kun Lakers hajoitteli Tapparan nuriin Hyvinkäällä.

- Onhan se tosiaan kiva pelata täälläkin ja nähdä, miten suomalaiset pelaavat. Täällä peli on vähän erilaista: träpätään enemmän kuin muualla.

Sen verran Heikkinen kertoo iänikuiseen kiekkokiertolaisen elämään väsyneensä, että täksi kaudeksi oli haussa jo entuudestaan tuttu joukkue. Växjö Lakers täytti kriteerin: Heikkinen pelasi seurassa kaudella 2011-12.

- Mukava oli tulla takaisin. Halusin tulla sellaiseen paikkaan, jossa olen jo ollut. En jaksanut enää reissata Venäjän puolella tai muuallakaan, joten tämä tuttu kaupunki oli helppo valinta.

"Alkuun minua ei pelattu pois ja sitten seistiin vieressä"

Nyt Växjö Lakers on hallitseva SHL-mestari, mutta neljä vuotta sitten joukkue oli vasta päässyt pelaamaan pääsarjatasolle. 

- Silloin olimme nousijajoukkue, ja oli vielä hakemista kaikin puolin organisaatiossa. Itselläni oli kuitenkin nappikausi, paremmin en ole urallani pelannut.

Nappikausi todella: Heikkinen pyssytti peräti 18 maalia. Kai tällä kaudella syntyy enemmän? Puolustaja naureskelee ja pudistelee päätään.

- Vähemmän, veikkaan. Silloin minua ei alkuun pelattu pois ollenkaan ja sitten alettiinkin seisomaan vieressä! Veikkaan, että nyt täytyy pelata jonkun muunkin kautta. Yritän tietysti parantaa lukemaa, mutta nyt meillä on onneksi enemmän variaatiota ylivoimalla.

Mestaruuskrapula on tuttu käsite ainakin Suomessa, mutta podetaanko sitä Växjössä?

- Pelaajia vaihtui, mutta runko on säilynyt. Nyt tiedämme, mitä voitto tässä tasaisessa sarjassa vaatii. Mutta eivät ruotsalaiset juo niin paljoa, että olisi mestaruuskrapulaa. Ei ne pode krapulaa!

Puolustaja palasi Ruotsiin.
Puolustaja palasi Ruotsiin.
Kuva © Teemu Eirtovaara, teemu.eirtovaara@gmail.com

Heikkinen kertoo, että hänen roolinsa pelaajana perustuu erikoistilannepelaamiseen. Tai ainakin, jos väsymys ei ala jo painaa.

- Roolini perustuu ylivoimalle, tehopisteitä pitäisi tehdä. Peliaikaa tulee myös alivoimalla. Katsotaan, jaksanko pelata vielä!

Heikkinen on myös seurannut tarkkaan vastustajien valmistautumista keskiviikkona alkavaan SHL-kauteen.

- Skellefteå on aina paha vastus, he ovat olleet ties kuinka monta kertaa putkeen finaaleissa. MODO on vahvistunut, mitä olen seurannut, HV71 on aina kova. Emme ole pelanneet kuin Malmöä vastaan, mutta hekin pelasivat hyvin!

Ruotsalainen kiekko on muuttunut sen jälkeen, kun Heikkinen kävi sitä viimeksi pelaamassa.

- Viime visiitistä kiekko on muuttunut nopeammaksi. Enää ei peruutella yhtään eikä syötellä pakki-pakkia, vaan koko ajan tulee kovaa karvausta. Se ei ole ollut erityisen positiivinen yllätys pakille, kun tulee kolme äijää päälle, mutta on pistänyt silmään!

Puolustaja suosittelee seuraamaan ehkä vähän tuntemattomampia nimiä Lakersista.

- Peppe Lund ainakin, oikea nimi taitaa olla Patrick. En ole ennen tiennyt häntä, mutta on ollut positiivinen yllätys. Sitten vielä Alexander Johansson ja kapteeni Liam Reddox, niin nopea kaveri, että tekee varmasti paljon maaleja alivoimalla taas. Hän teki viisi viimeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle