Ilari Melart – Nyrkkisankarista luottopuolustajaksi

LIIGA / Haastattelu
HIFK:n vaihtelevan alkukauden takaa löytyy myös positiivia tarinoita, yksi niistä on Ilari Melartin vahva paluu kaukaloihin. Kolme kuukautta syksystä huilannut puolustaja on noussut hiljalleen helsinkiläispuolustuksen luottohahmoiksi. Kiekollista peliään kehittänyt tappelupukari myönsikin joulun alla alkukauden sujuneen varsin mallikkaasti.

Kolme kuukautta sivussa loukkaantumisen myötä. Sen jos minkä luulisi vievän isokokoisen puolustajan pelistä viimeisestikin rippeet itseluottamuksesta ja pelivireestä. Ilari Melart on osittanut luulot kuitenkin vääriksi. Järkäle on ollut syksyn parhaimmistoa ja HIFK:n rauhoittunut alakerta onkin kulminoitunut pitkälti helsinkiläisen paluuseen.

– Hyvät fiilikset. Oma ja joukkueen peli tuntui kulkevan juuri ennen taukoa. Kyllä se on helkkarin kivaa tämä jääkiekon pelaaminen. Kolme kuukautta olin sivussa ja pelaamatta, niin onhan se jossain tuntunut. Ei ihan heti tasaisuutta löytynyt, mutta suurimmaksi osaksi on mennyt hyvin, vaatimaton puolustaja kommentoi itse vahvaa paluutaan kaukaloihin.

Melart esiintyi jo harjoituspeleissä lupaavasti, kunnes puolustajan kohtasi paha loukkaantuminen. Kolmen kuukauden tauko peleistä juuri kauden kynnyksellä vaatiikin melkoisesti kärsivällisyyttä.

– Helposti tulee aina välillä tilanteita, ettei jaksa painaa täysillä, kun on noin pitkän ajan poissa. Ei tullut joka päivä hallille, vaan kävi muilla saleilla tai pysyi ihan kokonaan kotona. Sitä kautta pysyi mieli virkeänä ja jaksoi treenaamaan suurimman osan ajasta täysillä, järkäle myöntää.

Kuntoutumisen aikana moni asia onkin tehty selvästi oikein ja kentälle on palannut parempi ja rohkeampi Melart. Mies itse näkee omassa pelissä vielä kehitettävää loppukautta ajatellen.

– Ihan hyvältä on tuntunut, kunhan saisi huonot illat pois. Ei aina tarvitse maaleja tehdä, mutta kunhan saisi virheet pois ja tasaisuutta otteisiin. Ne olisivat niitä asioita, mitä voi myös loppukautta ajattelen kehittää.


Ilari Melart on ollut alkukauden parhaimmistoa helsinkiläisryhmän takalinjoilla.
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Rooli on joukkueessa hiljalleen kasvanut ja mies on nauttinut suurta vastuuta Petri Matikaisen johtamassa joukkueessa. Jatkuvasti illasta toiseen yli kaksikymmentä minuuttia pelaava nuorukainen onkin tyytyväinen omaan paikkaansa joukkueessa.

– Sopiva, ei mun vieläkään niitä pisteitä tehdä, mutta laittaa sitä kiekkoa lapaan ja sitä kautta auttaa joukkuetta hyökkäyssuuntaan. Omassa päässä pitää oman maalin puhtaana. Se on se tärkein vieläkin mun roolissa, ettei omaan päähän tulisi maaleja.

– En muista milloin olisi viimeksi päässyt noinkin paljon pelaamaan, joten onhan se kiva saada paljon pelata. Ainoa tavoite, että pitää tason ja ansaitsee sen ajan, niin ei tarvitse loppukaudestakaan katsomossa istua.

Mies muistetaan parhaiten ensimmäisiltä vuosilta hanskojen pudotuksesta. Fyysisesti pelaava ja runsaasti taklauksia jakava Melart kertoili elementtien olevan tärkeitä omassa pelissä.

– Se on aina ollut tuollainen. Tykkään antaa ja vastaanottaa taklauksia. Pysyy koko ajan pelin sisällä ja tunnetaso pysyy korkeana. Pyrin aina kuitenkin täysin puhtaisiin taklauksiin. Ei mun ajattelutapaan muutenkaan kuulu turhat taka-askeleet.

Vuodet tuoneet rohkeutta

Neljättä kautta punapaitojen takalinjoilla pelaava Melart on alkukaudesta ollut HIFK:n puolustuksen parhaimmistoa. Erityisesti kiekon kanssa itseluottamus on kasvanut, ja nuorukainen myöntää huomanneen pystyvänsä myös kiekolliseen peliin.

– Vuosi vuodelta parempi itseluottamus ja vuosi vuodelta ottanut enemmän kiekollista roolia. Uskaltaa pitää kiekkoa tai syöttää ahtaimmissa paikoissa. Kun tuntee, että saa valmennukseltakin enemmän luottoa, ei jännitä kentällä niin paljoa.

– Paljon itseluottamuksesta on kiinni. En näe kuitenkaan, että kädet ovat miksikään muuttuneet. Se auttaa myös, ettei ole enää ensimmäistä vuotta liigassa. Ekalla kaudella sitä keskittyi lähinnä siihen että laittoi sen kiekon aina vain mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman kauas itsestä pleksien tai minkä muun kautta lähtikään. Ei ole kiire enää koko ajan, niin se jo helpottaa omaa pelaamista.

Toinen parantunut osa-alue onkin pelin luku. Vasta 22-vuotias puolustaja näkee kentän paremmin, mikä on johtanut siihen, ettei isokokoisen puolustajan tarvitse enää kiirehtiä ympäri kenttää samassa määrin kun ensimmäisinä vuosina.

– Sijoittumisen kautta aikaa on enemmän. Kun on saanut enemmän pelejä alle ja sitä kautta ikääkin on pikkuhiljaa tullut, niin ei tarvitse koko aikaa höntyillä. Kun ottaa askeleen oikeaan suuntaan, ei tarvitse ottaa kahta askelta korjatakseen sitä. Vaikka nyt on nuori, niin se on sellainen osa-alue, mikä vuosi vuodelta kehittyy, Melart naurahtaa.


Melart myöntää taklausten olevan tärkeä osa miehen peliä.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Maajoukkuetauon jälkeen pakkipari on löytynyt toisesta perusluutijasta, kun Mikko Jokela on pelannut vierellä. Melart kiittelee sitä, että on saanut vierelleen vihdoin pysyvän puolustajan.

– Tykkään kyllä pelata siinä. Ensimmäistä kertaa ollut pakkipari näinkin pitkään. Voi vaihtaa ajatuksia tietyistä asioista ja ajatuksista ja alkaa jo tietää, miten se pelaa. Ja onhan Mikko nyt helkkarin hyvä pelaaja, joten senkin takia on mukava ja helppo pelata siinä.

– Molemmat tietää, miten toinen liikkuu. Ei sekään siellä hyökkäyksen kärkenä höntyile. Joten saadaan molemmat pelata ihan omaa peliä kokoajan, puolustaja jatkaa.

Joulutauko on mennyt pitkälti treenatessa. Kun joukkueesta suurin osa on ollut maajoukkeuide matkassa, on Melartkin keskittynyt lähinnä kunnon kehittämiseen.

– Itse kiinnitän pelivireen hiomiseen ja fyysisiin ominaisuuksiin. Kun pelit alkavat, niin niitä on sen verta paljon, ettei ehdi puntilla hirveästi käymään ja isoilla painoilla vetämään.

Joululoma on kiekkoilijalla lyhyt, mutta sitäkin mieluisempi. Puolustajan joulupyhät menevät perinteisissä merkeissä, ja saatetaan isokokoinen puolustaja nähdä myös kikkailemassa pääkaupunkiseudun tekojäillä.

– Neljä päivää lomaa joulupyhinä. Perheen kanssa jouluaatto, ja voisi jopa käydä ulkojäillä pitkästä aikaa, puolustaja virnistää haastattelun lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle