JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Ikosella tähtäimet nuorten MM-kisoissa haasteista huolimatta – ”Haluaisin olla ratkaiseva pelaaja”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Joni Ikonen pelaa lainalla KalPassa.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu
KalPan hyökkääjä Joni Ikonen on taistellut alkukauden aikana tuloksen kanssa. Liiga-otteluihin tottuminen on vienyt 18-vuotiaalta hyökkääjältä aikaa, mutta kurssi on kääntymään päin.

KalPan alkukausi oli haastava, kunnes joukkueen peli lähti rullaamaan viimeisen kuukauden aikana toden teolla. Haasteellinen alkukausi on ollut myös nuorella KalPa-hyökkääjälle Joni Ikosella, joka ei ole tälle kaudelle saanut parsittua kasaan kuin kaksi syöttöpistettä.

Ikosen parhaat avut ovat kuitenkin hyökkäyssuuntaan, mistä osoituksena ovat runsaspisteiset kaudet ja maajoukkuepelit. KalPan päävalmentaja Sami Kapanen uskoo kuitenkin, että Ikonen on saamassa pelin juonesta kiinni.

− Alkukaudesta hänellä oli haasteita sopeutua Liiga-peleihin. Kaksikymppisten vahvan elokuun esiintymisen jälkeen oli pikkaisen haasteita päästä kiinni oikeisiin asioihin. Sanotaan, että 12 viime ottelua hän on pelannut todella hyvää kiekkoa ja ollut puolustuksellisesti luotettava sekä hyvä ja vahva kamppailuissa, Kapanen sanoo.

− Tottakai haluaisin tehdä pisteitä. On ollut viime aikoina kuitenkin tosi paljon paikkoja ja muuten hyvää peliä koko ketjulta, mutta pitää olla vain hieman skarpimpi maalintekopaikoissa. Toivottavasti sitten kiekot alkavat mennä maaliinkin. Mutta kyllähän se niin on, että kun joukkueella menee hyvin, niin yksilölläkin menee usein hyvin, Ikonen puolestaan summaa.

Henkisellä puolella tilanne saattaa kuitenkin hieman painaa. Ikonen on junioriuransa aikana kaikissa seuroissa ja maajoukkuepeleissä edennyt lähes poikkeuksetta yli piste per peli -tahdilla, mutta aikuisten pelissä ruuti on ollut kuivaa. Sarjapeleissä Ikonen ei ole kerännyt kuin kaksi syöttöpistettä KalPa-paidassa.

"Meillä on hyvin vahva usko hänen kehitykseen"

CHL-otteluissa Ikonen kuitenkin osui kertaalleen ja syötti kaksi maalia.

− Kun on tottunut tekemään maaleja ja pisteitä, niin kyllähän se painaa vähän mieltä. Pakko ajatella vain positiivisesti ja mennä eteenpäin. Kun tekee hommia, niin ne pisteet tulevat sieltä vielä, Ikonen uskoo.

− Nuorelle miehelle, joka on tottunut vuosi toisensa jälkeen tekemään tulosta, voi olla henkisesti raskasta, että maalisarake on vielä nollilla. Koitamme auttaa häntä ja pitää pinnalla. Hänen ketjunsa pelaa hyvin ja luo paikkoja. Meillä on hyvin vahva usko hänen kehitykseensä, ja hän antaa jo tällä hetkellä meille paljon pelaajana, Kapanen luottaa.

KalPaan Ikonen siirtyi Ruotsista, jossa nuorukainen vietti kaksi kautta Frölundan joukkueissa. Hän pelasi ruotsalaisorganisaatiossa alle 18-vuotiaiden joukkueessa, alle 20-vuotiaiden joukkueessa ja myös edustusjoukkueessa. Ruotsin pääsarjassa Ikonen keräsi kymmenen ottelua kiikaritehoilla, jonka lisäksi hän pelasi kolme ottelua CHL:ää.

− Reissu Ruotsiin oli todella opettavainen. Se oli hyvää kokemusta ja sieltä jäi paljon asioita käteen. Peli oli todella kovatasoista, mikä auttoi kehittymään, Ikonen analysoi.

Ikonen sai viime kesänä kahden Ruotsin kauden jälkeen varauksen Montreal Canadiensiin toisella kierroksella numerolla 58. NHL-sopimus on vielä tekemättä, ja KalPassa Ikonen on lainalla Frölundasta. Canadiens on kuitenkin pyrkinyt analysoimaan ja kehittämään nuorukaisen pelaamista.

− Totta kai he ovat yhteydessä jonkin verran. He katsovat peliäni ja yrittävät auttaa eteenpäin. On mukava jutella heidän suuntaansa aina välillä ja kysyä vähän neuvoa. Kyllä he haluavat minua urallani auttaa, hyökkääjä kertoo.

Ikonen on tyrkyllä myös alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin vuodenvaihteessa. Ikäryhmänsä lupaavimpiin hyökkääjiin lukeutuva Ikonen mahtuu turnaukseen vielä ensi vuonnakin, mutta on täysin mahdollista, että näemme hänet jo joulukuussa kisakoneessa.

Nuorten MM-kisat on myös Ikoselle itselleen kauden yksi selvä päämäärä.

− Se on ilman muuta yksi iso tavoite ja odotan sitä innolla. Toivottavasti pääsen kisoihin ja menemme joukkueena pitkälle. Haluaisin ehdottomasti olla sellainen ratkaiseva pelaaja joukkueessa. Tykkään pitää paljon kiekkoa ja hyökätä, Ikonen sanoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle