BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00

Ikäluokkansa paras: Jesse Puljujärvi

LIIGA, MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jesse Puljujärveen kohdistuu suuret odotukset Oulussa.
Kuva © leijonat.fi - http://www.leijonat.fi
Oulun seudun juniorikiekkoilusta on noussut vuosien saatossa monia tähtiä. Nimet Reijo Ruotsalainen, Jussi Jokinen, Mikael Granlund, Joni Pitkänen ja Pekka Rinne ovat kaikille tuttuja. Nyt Kärppien juniorimyllyssä pyörii jälleen uusi huippulupaus. Hän on 15-vuotias Jesse Puljujärvi.

Torniossa kiekkouransa aloittanut Jesse Puljujärvi on kuulunut Kärppien organisaatioon jo kahden kauden ajan. Isokokoinen, kiekollisessa pelissä taitava ja hyvin laukova pelaaja vastaa kaikilta ominaisuuksiltaan jääkiekkoilijan ihannekuvaa.

Jo 13-vuotiaana C-junioreiden SM-liigassa Puljujärvi tehtaili huikeat 41 pistettä 30 ottelussa. Myös pudotuspeleissä tahti oli yli piste per ottelu. 13-vuotiaalle pojalle nämä ovat todella kovia lukuja.

Viime vuonna Suomen mestaruuden voittaneessa Kärppien C-junioreissa pelannut hyökkääjä on tällä kaudella kuulunut oululaisten A-junioreiden vakiokalustoon. Kuten Puljujärvellä on tapana ollut, ei hän A-junioreissakaan jäänyt rivipelaajan rooliin. Hyökkääjä nousi nopeasti ykkösketjun tehomieheksi joukkueen nuorimpana pelaajana.

− Ihan hyvin on lähtenyt menemään. Sen verran on kokoakin, ettei jää jalkoihin, pelit vasta joulukuussa aloittanut Puljujärvi kertoo.

Puljujärven reisiluu murtui syksyllä, mikä viivästytti kauden alkua parilla kuukaudella. Ikävästä vammasta hyökkääjä on toipunut kuitenkin hyvin.

− Jalka on nyt täysin kunnossa. Pari kuukautta meni kuitenkin syksyllä aivan hukkaan toipuessa vammasta, Puljujärvi harmittelee.

"Sen verran on kokoakin, ettei jää jalkoihin"

Lupaavan juniorin kiekkoura alkoi neljävuotiaana Torniossa TIHC:n kiekkokoulussa. Kotikaupungissaan Puljujärvi pelasi aina C-junioriksi saakka.

Pelipaikka oli läpi juniorivuosien aina seuran paria vuotta vanhemmassa ikäluokassa, joten pelaaminen vanhempien poikien kanssa on tullut tutuksi jo pienestä pitäen.

− C-juniori-ikäisenä ei Torniosta löytynyt enää oikein joukkuetta, Puljujärvi taustoittaa syytä Ouluun muutolle.

Pelipaikan perässä Puljujärvi muutti yksin Ouluun 13-vuotiaana. Kärppien organisaatio tunnisti lahjakkuuden ja tukitoimet ovat huippulupausten kohdalla sen mukaiset. Seura järjesti olosuhteet kuntoon asunnosta lähtien.

− Isä suhtautui muuttooni ihan hyvin, mutta äidille se oli kova paikka, Puljujärvi hymähtää.

Puljujärvi kuuluu jo nuorten maajoukkueiden vakiokalustoon. Tällä viikolla hän on U17-maajoukkueen mukana Ruotsissa viiden maan turnauksessa.

Nuoren pelaajan vauhti on jo kova ja kiihtyy entisestään. Kärppien kanssa laaditun kolmivuotissuunnitelman mukaan mahdollisuus liigadebyyttiin on jo ensi kaudella. Sen nuori hyökkääjä myös naulaa seuraavan sesongin tavoitteekseen.

Pysyykö pää kylmänä?

− Kyllä pysyy. Sen suhteen ei ole mitään ongelmaa, Puljujärvi toteaa päättäväisesti.

Nuoren jääkiekkoilijan statussymboliksi on noussut Suomessa mopoauto. Valtavirrasta poiketen sellaista ei Puljujärven kotipihaan ole tulossa.

− Pyörällä pääsee liikkumaan aivan hyvin, hyökkääjä toteaa.

Marjamäki: Keväällä täysivaltaiseksi joukkueen jäseneksi

Oululaisseuran organisaatio ei ole ollut kenestäkään junioripelaajasta näin innoissaan sitten Mikael Granlundin. Kärpät on tehnyt päävalmentaja Lauri Marjamäen toimesta Puljujärven kanssa monivuotisen toimintasuunnitelman, jossa on otettu huomioon jääkiekon lisäksi kaikki siviilielämän haasteet.

Nuoresta hyökkääjästä ovat yhtä innoissaan niin pelaajan tuleva kuin nykyinenkin valmentaja.

− Jessen parhaat avut ovat kiekollinen peli ja laukaus. Näen hänet tällä hetkellä Joni Pitkäsen veroisena lupauksena, Kärppien A-junioreiden päävalmentaja Lauri Mikkola kertoo.

− Jessessä tärkeintä on se, että hän rakastaa jääkiekkoa. Hän olisi varmasti 24 tuntia vuorokaudessa jäällä, jos se vain jotenkin olisi mahdollista. Hän on poikkeuksellisen lahjakas pelaaja Suomen mittakaavassa, Marjamäki säestää.

Jo parikymppisenä Ilveksen B-junioreissa valmentajauran aloittanut Marjamäki on silmin nähden innoissaan Puljujärvestä ja potentiaalista, mitä nuorukaisessa on.

"poikkeuksellisen lahjakas pelaaja Suomen mittakaavassa"

− Itseäkin motivoi tuollainen jätkä ja mahdollisuus päästä oikein käsiksi pitkäjännitteiseen kehitystyöhön hänen kanssaan.

− Olen jo 15 vuotta ollut tämän ikäisten kavereiden valmennuksessa tavalla tai toisella mukana, joten tiedän aika tarkkaan, mitä vaatii kasvaa pelaajaksi tähän liigaan. Valmentajana yksi hienoimmista jutuista on nähdä mihin tämän tason lupaus pystyy ja pystyä itse auttamaan häntä tavoitteiden saavuttamisessa, Marjamäki linjaa.

Yhteistyö, josta Marjamäki puhuu, alkaa toukokuun alussa. Tuolloin Puljujärvi aloittaa tulevaan kauteen valmistautumisen Kärppien liigajoukkueen mukana Marjamäen opein.

− Hänestä tulee joukkueen täysivaltainen jäsen. Annan rehellisen näyttöpaikan, ei se minua huimaa. Sen jälkeen kaikki on täysin Jessestä itsestään kiinni. Meillä pelaa 12 parasta hyökkääjää, kun tosipelit alkavat ja mikäli Jesse on yksi heistä, sitten hän pelaa, Marjamäki paaluttaa.

15-vuotias kiekkoilijan alku ei missään nimessä ole vielä valmis pelaaja. Isosta varresta huolimatta Puljujärven suurimmat haasteet ovat molempien valmentajien mielestä fysiikkapuolella sekä kokonaisvaltaisessa pelaamisessa.

Kärppävalmentajan puheissa korostuu tämän tästä sanat pitkäjännitteisyys ja sitoutuminen. Pelaajan kanssa yhdessä laadituissa askelmerkeissä otetaan huomioon kaikki mahdollinen aina harjoittelusta kouluun ja tulevaan varusmiespalvelun suorittamiseen. Pelaajan pitkäaikaisen sitoutumisen myötä Marjamäki peräänkuuluttaa myös seuran sitoutumista pelaajaan.

− Tämä on siinä mielessä ikävä laji, että pahojakin loukkaantumisia saattaa tulla välillä. Kun pelaaja on valmis sitoutumaan pidemmäksi aikaa, pitää myös seuralta löytyä samanlaista sitoutumista. Ei voida vetää ihan musta tuntuu-asenteella ja vaihtaa suuntaa päivän mukaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle