HPK-vahdit ohjasivat toisiaan: ”En tiedä onko enää tätä päivää”

LIIGA / Haastattelu
Keväästä lähtien niin Mikko Tolvasella kuin muillakin HPK-vahdeilla on ollut kokopäiväinen valmentaja.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Pallokerhon maalivahtivalmennus oli viime kaudella huonolla tolalla. Ei Hannu Nykvistissä niinkään vikaa ollut, mutta maajoukkuetehtäviensä vuoksi mies ei operoinut valmentajan virassaan kuin osa-aikaisesti. HPK-vahdit Mikko Tolvanen ja Mika Järvinen toimivatkin pahimmillaan jopa toinen toistensa ohjaajina.

Ongelmansa Kerho korjasi maaliskuussa pestaamalla uudeksi maalivahtivalmentajakseen Kari Lehtosen.

– Olen kuullut, että pojat [Mikko Tolvanen ja Mika Järvinen] ovat itsekseen tuolla paljon viime kaudella touhunneet ja opettaneet toinen toisiaan. Varmaan pitää mennä 1970-luvulle, kun jäähallissa oli viimeksi pelaaja-valmentaja, en tiedä onko tuollainen enää tätä päivää, Lehtonen ruotii kovin sanoin Kerhon viime kautista maalivahtivalmennusta.

Päättyneellä kaudella Pallokerhon vahtien luotsaamisesta vastasi Hannu Nykvist. Nykvist valmensi hämeenlinnalaisten torjujia kaksi vuotta.

Nykvistin ahertamista Kerhossa haittasi kuitenkin hänen muut työnsä, toimiminen Suomen jääkiekkoliiton maalivahtikouluttajien pääkouluttajana ja 18-vuotiaiden maajoukkuemaalivahtien luotsina. Toisten pestiensä vuoksi mies ei kyennyt olemaan Pallokerhon torjujien valmentamisessa mukana kuin osa-aikaisesti.

Nyt asioiden pitäisi olla paremmin, ainakin Ässistä Hämeenlinnaan siirtynyt Lehtonen kykenee sitoutumaan täyspäiväisesti Kerhon torjujien harjoittelemiseen. Se lienee hyväksi 24-vuotiaan Tolvasen ja 23-vuotiaan Järvisen kehittymisille.

– Mielestäni tämä on hyvä muutos, toivottavasti se kantaa hedelmää. Siihen ainakin itse pyrin, että menemme 110-taulussa harjoitteluissamme, Lehtonen kommentoi.

Hänestä ja Nykvististä Lehtonen kertoo löytyvän myös muitakin eroja kuin vain työsuhteidensa muodot Kerhossa. Valmentajat ajattelevat maalivahtipelaamisesta erilailla, Lehtonen onkin muuttanut torjuntatyöskentelyyn liittyviä asioita Hämeenlinnassa.

– Ei ideologiani päinvastainen ole kuin viime kaudella, mutta aika paljon niissä on eroa, olen muuttanut sellaisia asioita kuin niissä voi muuttaa, pelaamista on kehitetty taloudellisemmaksi ja nopeammaksi.

– Maalivahtiemme liikkumista ja sijoittumista puolustuspelaamisessamme ja alivoimapelaamisessamme olen etenkin pyrkinyt muuttamaan. Siten, että passiivinen liikkuminen ja aggressiivinen sijoittuminen tapahtuvat maalivahdin alueella. Ettei alueelta höngitä ulos kuin poikkeustapauksissa, Kerhon uusi maalivahtivalmentaja valottaa.


Keväästä lähtien niin Mikko Tolvasella kuin muillakin HPK-vahdeilla on ollut kokopäiväinen valmentaja.

”Työmoraali ollut äärimmäisen hyvää”

Harjoitusotteluita HPK on tahkonnut tähän mennessä kolme, niistä kahdessa kiekkoja hämeenlinnalaisten maalilla on torjunut Tolvanen ja yhdesssä seuran kolmosvahti Anssi Pesonen. Järvinen sen sijaan ei ole päässyt pelaamaan vielä kertaakaan.

Varsinkin Tolvanen kerää Lehtosen kehut, veräjän vartija on esiintynyt harjoitusotteluissa rauhallisesti ja sisäistänyt nopeasti valmentajansa ideologian.

Kokonaiskuvassa Lehtosta puolestaan miellyttää Kerhon pelaajien asenne. Viime viikonloppuna HPK osallistui SaiPan isännöimään Lappeenrannan turnaukseen, siellä oranssipaidat ylsivät finaaliin peittoamalla Pelicansin, loppuottelussa venäläisseura Sibir Novosibirsk osoittautui kuitenkin liian kovaksi vastukseksi.

Finaalitappiosta huolimatta hämeenlinnalaisten tuore maalivahtivalmentaja oli tyytyväinen joukkueensa otteisiin.

– Lappeenrannassa näimme aika ajoin hyvää pelaamista Kerholta, oikeastaan kaikilla osa-alueilla. Se on kuitenkin toistaiseksi vain hetkellistä, ei pitkäkestoista, Lehtonen sanoo.

– Se mistä olen äärimmäisen tyytyväinen, niin työmoraali on joukkueella ollut äärimmäisen hyvää. Joukkueelta on näkynyt mainioita otteita niin harjoituksissa kuin peleissäkin, toivon, että se jatkuu.

Seuraavaksi työasenne voi treenimatseissa pysyä korkealla Kerhon omassa turnauksessaan tulevana viikonloppuna. Turnauksessaan HPK isännöi Ässiä, SaiPaa ja Sportia.

Lehtosen mukaan hämeenlinnalaisten pelaamisessa on vielä rutkasti hiottavaa, puolustamisesta hyökkäämiseen. Puhumattakaan erikoistilannepelaamisesta, jota joukkue ryhtyy hiljalleen vasta treenaamaan.

Porista alkavaksi kaudeksi kotiseudulleen Hämeenlinnaan palannut valmentaja huomauttaa pelaamisen keskeneräisyyden olevan tässä vaiheessa vielä ymmärrettävää. Etenkin, kun huomioi kuinka paljon HPK muuttui kevään ja kesän aikana.

– Koko juttu on niin alkuvaiheissa vasta, että harjoiteltavaa on paljon uusien äijien ja uuden valmennuksen vuoksi. Täytyy ymmärtää, että opettelu on silloin pitkä prosessi, kun tulee eri jengeistä ja eri rooleistakin kavereita. Kyllä siinä tekemistä on, Lehtonen painottaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle