Hirschovits työkavereiden silmin - "Hyvä kapteeni nuorille pelaajille"

LIIGA / Haastattelu
Joukkuekaverit jakavat kapteenilleen vain ruusuja.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Kim Hirschovits pelaa 32-vuotiaana uransa parasta jääkiekkoa. Samaan aikaan Espoo Bluesin juna puksuttaa voitosta voittoon, ja joukkue on höyrynnyt kiinni suoraan pudotuspelipaikkaan. Millainen johtaja huimaan 16 ottelun pisteputkeen kiihdyttänyt espoolaiskapteeni on työkavereiden silmin?

Siihen vastaavat päävalmentaja Jyrki Aho, joukkueen kapteenistoon kuuluva profiilipelaaja Siim Liivik, nuorempaa kaartia ja kansainvälistä perspektiiviä tarjoava Ryan O'Connor sekä seuran GM Peter Ahola.

Espoossa toista kautta pelaavat Liivik ja Kim Hirschovits ovat läheisiä ystäviä myös kaukalon ulkopuolella. Yhteinen tarina sai alkunsa HIFK:ssa, kun nuori Liivik nousi punapaitojen ykkösmiehistöön kaudella 2008-09. Joukkueen tuolloinen kapteeni Hirschovits otti nuorukaiseen siipiensä suojiin.

− Kai se näki, että minussa on jotain idistä. Kun tulin Liigaan, pelissäni oli höntyilyä. Paljon puhuttiin ja katsottiin videoita. Ihan kädestä pitäen neuvoi, miten sentterinä kannattaa pelata tai mitä kannattaa tehdä pelin jälkeen, ei niitä asioita silloin itse tajunnut.

− Kim on yksi niistä, joita pitää kiittää siitä, että saan Liigassa pelata. Hän on auttamishaluinen ja hyvä kapteeni nuorille pelaajille.

Liivikillä oli näppinsä pelissä myös siinä, että hyvä ystävä siirtyi Espooseen kesällä 2013 Hirschovitsin pelattua edellisen kauden Ruotsissa ja Valko-Venäjällä.

− Minulla oli toiveena, että Hirsokin tulisi tänne, kun hän halusi tulla Suomeen. Hänestä näkee, että ulkomailla on käyty. Meilläkään ei ole aina ollut helppoa. Kim on esimerkillään meitä nostanut ja kertonut, että asiat voisivat olla vielä huonomminkin.

Liivikin mukaan on suuri kunnia olla kapteenistossa yhdessä Hirschovitsin kansa.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Sekä Liivik että Hirschovits allekirjoittivat marraskuussa viikon välein julkaistut jatkosopimukset Bluesiin. Kumpi oli ensin, muna vai kana?

− No sehän tietysti odotti, että allekirjoitan ensin, Liivik röhähtää nauramaan.

Naurun kera tai ei, Bluesin kannalta nämä kaverit ovat tärkeitä työkaluja joukkueen tulevan menestyksen rakentamisessa niin katsomossa kuin kaukalossakin. Sitä alleviivaa myös päävalmentaja Jyrki Aho.

− Joukkueessa pitää olla tietynlaista historiaa ja jatkuvuutta, jotta uudet pelaajat voivat oppia joukkueen tavoille. Siten muodostuu oikeanlaisia ystävyyssuhteita.

− Ei ole epäilystäkään, etteikö Kim olisi arvostettu pelaaja ja kapteeni. Se näkyy parhaiten tuolla arjessa, kun pelaajat puhuvat toisistaan. Sieltä paistaa laaja arvostus toisia kohtaan, Aho kuvailee Hirschovitsin johtamisen tuloksia.

Kunnioitusta myös Kanadasta

Ystävyyden lisäksi kaveruksilla on yhteiset roolit myös Bluesin kapteenistossa. Palavereissa keskustellaan paljon siitä, miten he voisivat auttaa toisia pelaajia, erityisesti nuoria. Yksi näistä nuorista pelaajista on 22-vuotias kanadalaispuolustaja Ryan O'Connor, joka on itsekin toiminut kapteenina juniorijoukkueessaan Barrie Coltsissa.

− Kim on luontainen johtaja ja todella tasapainoinen pelaajana. Hän pysyy rauhallisena kaikissa tilanteissa ja on aivan uskomaton esimerkiksi rankkareissa. Hän on lisäksi mahtava tyyppi, jolle voin aina mennä juttelemaan tai soittaa, jos on jotain mistä haluan puhua. Hänen ammattitaidostaan voi ottaa oppia joka päivä, O'Connor kuvailee kunnioittavaan sävyyn.

Kun Blues-GM Peter Ahola haluaa tietää, miten joukkueella menee, hänkin kääntyy Hirschovitsin puoleen.

− Pelillisiä asioita enemmän puhutaan (Kimin kanssa) siitä, miten joukkue voi henkisesti. Haluan olla iholla ja Kimiltä saan aina rehellisen raportin, Ahola kertoo.

Kapteeneilleen Ahon ei tarvitse huutaa tähän malliin. Keskusteluyhteys on kunnossa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Hytönen, Perrin, Hirschovits

Hirschovitsin tie espoolaisten kapteeniksi kävi kahvikupin kautta. Päävalmentaja Aholle kävi nopeasti selväksi, että hän kilistelee posliinikuppeja joukkueen tulevan kapteenin kanssa.

− Kävimme kolmesti kahvilla ennen sopimuksen syntymistä. Kimistä tuli nopeasti tunne, että tuollainen pelaaja joukkueeseemme tarvitaan. Joukkueissani on ollut kapteenina Juha-Pekka Hytösen ja Eric Perrinin kaltaisia pelaajia. Kim kuuluu samaan kastiin koko joukkueesta välittävänä ihmisenä, mutta tunnistaa myös oman vastuunsa pelaajana.

Bluesin tiiviin joukkueen avaimiksi voi vahvan johtajan lisäksi poimia rakentavan ilmapiirin ja laajan ikäjakauman. Myös Aho nostaa esiin Hirschovitsin tavan luoda positiivista tunnelmaa tarinoilla siitä, miten asiat voisivat olla vielä huonommin.

− Erityisesti huonot kokemukset ulkomailla opettavat usein arvostamaan sitä, mitä täällä Suomessa on. Aiemmin ärsyttänyt asia voi kääntyä pienen ulkomaan vierailun jälkeen positiiviseksi. Pelissä ja joukkueen hitsautumisessakin on monta juttua, jotka täytyy ottaa huomioon. Kapteenin pitää ymmärtää tätä kokonaiskuvaa.

− Mutta on siellä myös malmivaaraa, kallekaijomaata ja mikkokuukkaa, jotka ovat jutelleet tuntitolkulla meidän nuorien pakkien kanssa. Se on valtava apu, mutta heidän pitääkin olla kiinnostuneita toisten auttamisesta. He ovat käyneet samat asiat läpi jo aiemmin ja pystyvat nyt auttamaan nuorempiaan, Aho summaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle