Hirschovits kehui ennätysmies Raimo Helmistä: "Hirveä arvostus pelaajana"

LIIGA / Haastattelu
Kim Hirschovitsilla kulkee.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Blues-kapteeni Kim Hirschovits venytti tiistaina pisteputkeaan jo kuuteentoista otteluun. Ennätyksen rikkomista hän ei mieti, vaikka joukkueesta löytyy siitä muistuttajia. Tovi sitten jatkosopimuksen Espooseen tehnyt sentteri muistuttaa positiivisuuden merkityksestä ja huumorista menestyksen perustekijänä.

Kahden maalin takaa-ajoasemasta jatkoaikavoittoon noussut Blues jatkaa myötätuulessa kohti pudotuspelejä. Joukkueen kapteeni Kim Hirschovits keräsi jälleen esityksellään varauksettomia kehuja, mutta hän itse jaksaa olla suorituksestaan sopivan kriittinen.

− Paljon on minusta kirjoitettu nyt, mutta yhteispelin ydin on tärkein. Parannettavaa jäi henkilökohtaisesti tälläkin kertaa. Tuli otettua jäähy pahaan paikkaan ja hävittyä aloituksia. Joukkueen sitkeyteen olen kuitenkin erittäin tyytyväinen, Hirschovits mietti pelin jälkeen.

Blues-valmentaja Jyrki Aho suitsutti samalla tavalla eniten koko joukkuetta.

− Tietysti Kimin anti on iso, mutta koko joukkue teki isoja kiekkotöitä. Takakarvauksia, kamppailuja. Olen äärimmäisen tyytyväinen, että meillä on laajasti onnistumisia. Jokainen maali ja maalin esto lasketaan, Aho kehui.

Illan tehoista (1+2) maali oli tasoittava 3−3-osuma ylivoimalla. Blues piti kiekkoa hallussaan, kunnes Hirschovits päätti laukoa itse. Päättäväinen laukaus sujahti maalin perukoille etukulmasta.

− Ehdin jo kirota mielessäni ettemme saa montaa laukausta ylivoimalla, mutta muistaakseni kolmas laukaus sitten meni, laski Aho.

Hirschovits kehuu joukkuettaan päivittäisestä tekemisestä.
Hirschovits kehuu joukkuettaan päivittäisestä tekemisestä.
Kuva © Timo Savela

Hyökkäysalueen koolla ei enää merkitystä

Vaatimaton Blues-kapteeni hehkutti joukkueensa tunnelmaa ja omistautumista yhteiselle tekemiselle.

− Jokainen jätkä on päättäväinen ja välittää toisistaan. Siinä on hieno tehdä hommia.

Hirschovitsin sanotaan pelaavan nyt elämänsä parasta jääkiekkoa. Itse hän ei ole samaa mieltä asiasta.

− Ensimmäinen Jokerit-kausi oli hyvä. Samoin ensimmäinen HIFK-paluukausi. Ne olivat tasaisempia ja siten mielestäni parempia.

Oman merkityksensä onnistumisille tuo ketjun saumaton peli niin kiekollisena kuin myös kiekottomana. Paikat avautuvat lukemalla peliä hyvin ja antamalla painetta vastustajalle. Hyökkäysalueen pelissä oikea sijoittuminen kiekottomana avaa paikkoja nopeasti, kun joukkue saa riistoja.

− Siihen tarvitaan irtokiekkoja ja nopeaa reagointia. Ei ole mitään sovittua tai sen kummempaa. Pyrimme pelaamaan omilla vahvuuksillamme.

− Tietysti kun ketjut pysyvät kauan kasassa, osaa lukea peliä paremmin. Voi keskittyä siihen.

Hyökkäysalueet muuttuivat kauden alussa suuremmiksi. Hirschovits näkee, että asialla oli vaikutusta alussa, mutta nyt peli on palannut entiselleen.

− Ei se mitään ole loppujen lopuksi tuonut lisää tai ottanut pois. Alkukaudesta paletti hieman hajosi, kun jokainen rakenteli puolustuspeliään. Sitten joukkueiden pelitavat sopeutuivat siihen, Hirschovits arvioi.

− Pienet, sovitut asiat muovautuivat hiljalleen. Sinne tuli aluksi näennäisesti enemmän tilaa ja tilanteita, mutta väittäisin, että peli itsessään ei ole lopulta muuttunut milläään tavalla.

Helmisen kaltaiset lahjakkuudet ovat harvinaisia

Kuudestoista peräkkäinen peli pisteillä on komea saavutus. Hirschovits itse sanoo keskittyvänsä arkeen ja voittamiseen, mutta pisteputki pysyy mielessä joukkueen huumorin takia.

− Miro Aaltonen pitää kyllä huolen siitä muistuttamisesta. Muistaakseni toisella erätauolla hän tuli huutelemaan tuolla. Huumorin kautta, Hirschovits hymyili.

Raimo Helmisen hallussaan pitämä ennätys on 22 ottelun mittainen. Blues-kapteenilta irtoaa ylisanoja, kun hän kuvailee Helmisen merkitystä suomalaiselle jääkiekolle.

− Hirveä arvostus pelaajana. Hieno taitopelaaja. Luovuutta ja juonikkuutta, jota pitää nostaa arvoon. Tuollaiset lahjakkuudet ovat harvinaisia, kehuu Hirscovits.

− On monia "pelimanneja", jotka on tukahdutettu istutettamalla johonkin muottiin ja roiskivaan pelitapaan. Suomalaisessa kiekossa täytyy pitää arvoja tärkeysjärjestyksessä.

Tiistaina illan "raipemaisimmasta" esityksestä vastasi lopulta Bluesin maalivahti Eetu Laurikainen, joka avasi kiekon vastustajan siniviivalle kesken vaihtotilanteen.

− "Edi" (Laurikainen) laittaa kyllä lapaan. Pääsimme Stefano Giliatin kanssa 2-1-tilanteeseen, kun syöttö napsahti suoraan kohdilleen.

Tiistain "Raipena" toimi Eetu Laurikainen.
Tiistain "Raipena" toimi Eetu Laurikainen.
Kuva © Timo Savela

"Saa olla kiitollinen"

KHL-visiitit saivat Hirschovitsin ajattelemaan asioita Suomessa "paremmassa valossa". Pelit Venäjällä ja Valko-Venäjällä muistuttivat kuinka hyvin asiat Suomessa ovatkaan. 

− Nyt osaan olla kiitollinen niin monesta asiasta. Kaikessa on tietysti aina vähän parannettavaa, mutta maailmalla näkee, kuinka hyvin asiat meillä ovat.

− Viime ja tänä vuonna meillä on ollut ihan ainutlaatuista. Nuoria, kehittyviä jätkiä ympärillä. Kehitämme arjessa tekemistämme, Hirschovits tunnelmoi.

− Meidän pitää olla positiivisempia kaikissa jutuissa. Ei pidä keskittyä löytämään negatiivista. Posin kautta, Blues-kapteeni päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle