Hierova yrittäjä kakkosdivarista Mestiksen pudotuspelijoukkueen runkohyökkääjäksi

MESTIS / Haastattelu
Samu Vilkman haki ensiaskeliaan Mestiksessä pelatessaan Heinolan Kiekossa Pelicansin lainapelaajana kaudella 2006-07.
Kuva © Mikkola
Heinolan Peliitat värväsi siirtorajan viime hetkillä mielenkiintoisen pelaajan, kun Hyvinkäällä II-divaria kaudesta 2012-13 lähtien pelannut Samu Vilkman palasi Heinolaan. Mestis-kaukalot hyökkääjä jätti taakseen juuri Heinolassa ennen muuttoaan Hyvinkäälle. Kokenut pelimies kuuluu nyt Peliittojen pudotuspelien runkomiehiin.

64 SM-liiga- ja 180 Mestis-ottelua pelannut Samu Vilkman palasi helmikuussa pitkästä aikaa tosipelien pariin. Vilkman pelasi viimeisen Mestis-kautensa 2011-12 juuri Heinolassa.

Seuraava kausi meni puoliksi Suomi-sarjan Bewe TuusKissa ja II-divisioonan Hoki Klupi Hyvinkään joukkueessa. Suomi-sarjan 19 ottelussa Vilkman teki hyvät 13+6-tehot, mutta siitä huolimatta sarjatasona pysyi aina näihin aikoihin asti II-divisioona ja seurana H.K.H.

Hyvinkäällä Vilkman pelasi kuluneella kaudella 21 ottelua tehoin 7+6. Vilkman pääsi pian tehoille Mestiksessäkin saalistaen seitsemässä runkosarjan ottelussa kaksi syöttöpistettä.

30-vuotias hyökkääjä kertoo hieman yllättyneensä kutsusta takaisin Mestikseen ja vanhaan tuttuun joukkueeseen.

− En olisi ehkä uskonut, että puhelin vielä soi. Peliittojen urheilutoimenjohtaja Pekka Saittakari soitti ja kysyi, onko ukko kondiksessa. Se oli silloin juuri ennen siirtorajan umpeutumista ja pari päivää jäi aikaa miettiä. Juteltiin joukkueen valmentaja "Veke" (Marko) Tuomaisen kanssa ja rooli tuntui sopivalta.

Vilkman on Hyvinkäällä oloaikanaan ehtinyt hankkimaan urheiluhierojan paperit. Itsenäisenä hierojayrittäjänä työskentelevälle pelimiehelle yllätyskutsu tiesi asioiden pikaisia järjestelyjä.

− 2015 valmistuin urheiluhierojaksi. Vuoden verran olen ollut yrittäjänä. Perheellisenä yrittäjänä asioita piti hieman järjestellä. Se hyvä puoli yrittäjyydessä on, että työajat voi itse päättää. Vaatii toki pientä järjestelyä. Asiakkaat ovat kuitenkin ymmärtäneet asian hyvin.

Mestis-vauhti löytyi jo toisissa treeneissä

Välimatka Hyvinkään ja Heinolan välillä ei ole muodostunut esteeksi. Maanantaina mies hoiti harjoittelun omatoimisesti kotipaikkakunnallaan.

− Hyvin on harjoittelut saatu Tuomaisen Veken kanssa sovittua. Kävin omatoimisesti treenaamassa maanantaina aamulla Hyvinkäällä ennen töihin lähtöä. Tiistaina sitten iltapäiväksi Heinolaan treeneihin.

Mestis-vauhtiin sopeutuminen on käynyt vuosien tauosta huolimatta varsin kivuttomasti. Miehen tuntevat tietävät Vilkmanin pitäneen kunnostaan huolta, ja myös mies itse vakuuttaa olevansa tikissä.

− Kyllä luottamus oli, että fysiikkapuoli on kunnossa. Välillä oli tavallaan välikausikin, kun opiskelin ja pelasin vain kotipelit. Isoja minuutteja olen Hyvinkäällä pelannut ja oheisharjoitukset olen aina tehnyt.

− Eka treeni Peliitoissa oli ehkä vähän hakemista, mutta toisen jälkeen oli jo luottavaisempi olo. Tilaa ja aikaa on Mestiksessä vähemmän, mutta mitä ylemmäs sarjatasoja mennään, niin sitä selkeämpää peli on. Pelissä on tietty systeemi ja pelitapa, jota kaikki pelaajat noudattavat.

Hyvinkääläinen huomaa Mestiksen muuttuneen edelliskäynnin jälkeen.

− Kyllähän se on paljon ammattimaisempaan suuntaan muuttunut. Mestis on hyvä välisteppi nuorille pelaajille, jotka tavoittelevat kovempiin sarjoihin. Mukavaa, että joukossa on vielä vanhempiakin pelaajia, kuten TUTO Hockeyn Aki Keinänen, Jokipoikien Juuso Akkanen ja meillä tietenkin Ville-Matti Koponen.

Kakkosdivarissa ei enää höntsäillä

Riihimäen Nikkarien kasvatti antaa myös tunnustusta II-divisioonan tason nousulle. Sarja ei miehen puheiden mukaan ole enää kaljaliigan maineessa.

− Itse suunnilleen neljä kautta olin mukana. Ensin oltiin Etelä-lohkossa, sitten Hämeessä ja sitten taas Etelä-lohkossa. Kyllä tämä Etelä-lohko on selkeästi kovempi. Sikäli II-divisioona on haastava, kun kyseessä on kuitenkin kilpasarja, joka vaatii pelaajilta sitoutumista ja 110 lasissa saa painaa voittaakseen pelejä.

− Tuntuu, että kakkosessakin on taso noussut. Etelässä pelaa monia pelaajia, jotka ovat käyneet jonkin seuran Liiga-junnujoukkueen läpi ja toisilla on Mestis-taustaa, mutta eivät ole pystyneet sitoutumaan ylempiin sarjoihin. Tosissaan siellä saa vääntää.

Peleihinsä Peliitoissa Vilkman on tyytyväinen.

− Omasta mielestäni olen pystynyt tuomaan sitä, mitä odotetaan, alivoimavastuuta ja kahden suunnan pelaamista. Tavallaan tuon kokemusta ja omalla esimerkilläni pyrin saamaan nuoria jätkiä mukaan. Olen työteliäs kaveri ja sitä kautta pyrin voittamaan pelejä.

Pudotuspelit saavat pelimiehen syttymään. Kokenut pelaaja aikoo ottaa tilaisuudesta kaiken ilon irti.

− Hieno juttu päästä pelaamaan pitkästä aikaa pleijaripelejä. Olisiko viimeksi ollut Mestis-tasolla Kouvolassa. Näistä pitää nauttia joka hetkestä.

Peliitoilla vain voitettavaa

Peliitat lähtee Mestiksen puolivälieriin jälleen kerran haastajan asemasta TUTOa vastaan. Vilkman lyökin kaikki paineet ennakkosuosikin niskaan, mutta uskoo Peliittojen mahdollisuuksiin.

− Kova usko on omaan joukkueeseen. Lähdetään haastajana. TUTO Hockeylla on kaikki paineet. Meillä on vaan voitettavaa. Meillä on täydet saumat mennä jatkoon. Mennään vaihto ja peli kerrallaan eteenpäin. Nautitaan ja laitetaan kaikki likoon.

Peliittojen vahvuudet löytyvät miehen mukaan henkiseltä puolelta. TUTOn lyöminen edellyttää tiivistä viisikkopeliä.

− Pelirohkeus on vahvuutemme. Luotetaan omaan tekemiseen. Tiivistä viisikkopeliä ja puolustamista. Pitää kuitenkin rohkeasti hyökätä kun tilaisuus tulee.

Yksi mies tulee varastamaan kosolti huomiota ja palstatilaa ottelusarjassa. Kokenut ja mainetta kansainvälisillä pelikentillä niittänyt Petteri Nummelin on ehdottomasti TUTOn valttikortti, mutta Vilkmanin mukaan Nummelinille ei ole kaavailtu erityisvartiointia.

− Siellä on kokenut kaveri, mutta en lähde sitä liikaa miettimään. Keskitytään vaan meidän omaan juttuun.

Kokenut pelimies korostaa kevään kohokohdan lähestyessä hetkessä elämisen tärkeyttä. Pudotuspelit eivät ole kaikille pelaajille jokakeväistä herkkua.

− Mahtava juttu. Heinolassa on totuttu usein pelien loppumiseen ennen aikojaan jo runkosarjan jälkeen tai sitten on käyty välillä karsimassa. Näissä peleissä on tärkeää, että eletään hetkessä ja nautitaan siitä. Lähdetään rohkeasti haastamaan.

− Sitä nuorena pelaajana aina miettii, että kyllä näitä mahdollisuuksia tulee kohdalle osumaan, mutta äkkiä ne vuodet vierivät. Nämä on loppujen lopuksi aika harvinaista herkkua.

» Lähetä palautetta toimitukselle