TOR - ARI 2.00
EDM - CAR 4.30
COL - NSH 22.00
LAK - STL 23.00

Heinolan tsekkilupaus: "Kuuluisin maajoukkueeseen"

MESTIS / Haastattelu
Peliittojen Petr Stloukal siirtää sanat teoiksi kaukalossa.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Vasta 19-vuotias tšekki Petr Stloukal säväyttää kentällä ja antaa räväkkiä lausuntoja kaukalon ulkopuolella. Viimeisten joukossa Tšekin nuorten kisajoukkueesta pudonnut maalitykki ei säästele sanojaan puhuessaan lyhyestä, mutta värikkäästä urastaan.

Vuonna 1993 syntynyt Petr Stloukal voi syystäkin olla tyytyväinen otteisiinsa perjantai-illan LeKi-ottelussa. Vierasvoittoon päättyneessa kamppailussa Stloukal kirjautti tililleen tehot 1+1, plusmiinustilastonsa kahden täpän verran plussalle ja peliajakseen lähes 18 minuuttia.

- LeKillä oli saman verran pisteitä kuin meillä. Kun tulimme tänne, tiesimme että meidän tulee pelata kovaa ja nämä olivat elintärkeät kolme pistettä meille, kommentoi Stloukal voittoa.

Ottelussa Stloukal kohtasi vastapuolellaan LeKi-puolustaja Otto Rädyn, jonka kanssa nuorukainen tahkosi Tapparan A- ja B-junioreissa kaudella 2009-2010.

- Meillä oli pientä trashtalkia, lähinnä kuitenkin vain perusjuttelua. Hän pelasi vielä Tapparassa hyökkääjänä, joten hänestä ei koskaan tiedä, naurahtaa Stloukal entisestä pelikaveristaan.


Stloukalin ja Rädyn välillä nähtiin "pientä trashtalkia".
Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

Tappara-kausien jälkeen SM-liigaseuroista Stloukal on nähnyt myös Pelicansin junioritoiminnan pelatessaan lahtelaisten A-junioreissa viime kaudella.

- Molemmat organisaatiot ovat kovatasoisia. Tapparassa valmentajat olivat hyviä, muttemme päässeet pudotuspeleihin. Pelicansissa puolestaan meitä valmensi Kari Eloranta, joka on pelannut NHL:ssä ja tietää jääkiekosta kaiken. Molemmat ovat hyviä organisaatioita, kertoo nuori tšekki kohteliaasti hyvällä englannilla.

Suomen kautta Pohjois-Amerikkaan

Suomeen Stloukal päätyi lopulta päämäärätietoisen haun kautta. Petrin isä on entinen pelaaja-agentti Martin Stloukal, joka valmentaa tällä hetkellä Orli Znojmon joukkuetta Itävallassa. Näin ollen Petrin suunnasta on päätetty pitkien pohdintojen jälkeen kausi kaudelta.

-  Olen elänyt omanlaistani kiertolaisen elämää. Junioriseurojen tilanne on Tšekeissä todella huono ja päätin sen vuoksi tulla tänne Suomeen. Agenttini soitti ja kysyi, haluanko tulla tänne pelaamaan. Tappara-vuoden jälkeen agenttini soitti ja päätin lähteä Pohjois-Amerikkaan. Huonon vuoden jälkeen päätin palata tänne, kertoo Stloukal lyhyesti urakaarestaan.

Tosiaan, Stloukal pelasi kaudella 2010-2011 Pohjois-Amerikassa USA:n parhaissa juniorisarjoissa NAHL:ssa ja USHL:ssä, huonolla menestyksellä.

- Valmentajat tokaisivat minulle heti alkuun, etteivät pidä eurooppalaisista. Olin vain, että hieno alku. Cool, murjaisee Stloukal heikosta ensivaikutelmasta.

- En saanut paljon peliaikaa. Siellä oli myös paljon oheisharjoituksia, myös viikonloppuisin. Täällä pystyt oikeasti kehittymään paljon paremmaksi kuin Pohjois-Amerikassa, vaikka siellä pelataankin kovatasoisempaa kiekkoa. Siellä on paljon taklauksia ja vähän tilaa, et ehdi tekemään mitään.


Stloukal ei sopeutunut pohjois-amerikkalaiseen pelityyliin.
Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

Stloukal kuitenkin nauttii pelaamisesta Lempäälän jäähallin kaltaisissa kaukaloissa. Kaikista pienen kaukalon tyypillisimmistä ilmiöistä 19-vuotias laituri ei kuitenkaan pidä. Häntä koitettiin saada väkipakolla tappelemaan Pohjois-Amerikan vuotenaan ja tämä ei taitavalle tsekille sopinut.

-  En ole kovin iso kaveri, keskivertoa. Pidän pienikokoisista kaukaloista, sillä pidän itseäni nopeana pelaajana. Pystyn käyttämään niissä vahvuuksiani. USA:ssa kuitenkin yritin pelata kovaa ja taklata, mutten mennyt sinne tappelemaan, myöntää Stloukal.

Peliittojen meno miellyttänyt Stloukalia

Täksi kaudeksi Stloukal siirtyi Lahdesta Heinolaan ja liittyi Peliittojen Mestis-miehistöön. Pudotuspelipaikkaa tavoitteleva joukkue on esiintynyt läpi kauden alkupuoliskon pirteästi.

- Olen tyytyväinen sekä omaan että joukkueeni peliin. Olen nyt tehnyt 13 maalia 23 peliin ja se on minulta hyvin. Olemme seitsemännellä sijalla ja saavuttamassa tavoitettamme pudotuspelipaikasta.

- Mestis-pelaajat ovat vahvoja. Peli on nopeaa ja tilaa ei ole niin paljon. Olen onnellinen, että saan pelata täällä, vertailee Stloukal Mestistä aiempiin kokemuksiinsa.

Runsaasti maaleja latonut Stloukal kokee maalinteon suureksi osaksi peliään.

- Olen hyvä luistelija. Käytän sitä ja luon siten paikkoja. Yritän silti laukoakin niin paljon kuin pystyn. 13 maalia on aika hyvin, eikö vain, kysäisee Stloukal ja nauraa itsevarmasti perään.

Stloukal on päässyt Heinolassa pelaamaan ikinuoren Jani Keinäsen rinnalla ja osoittanut heti olevansa paikan arvoinen.

- "Keikka" on kapteeni kultaisen kypäränsä kanssa ja hän on nähnyt peliä paljon. Hän on 36-vuotias, mutta syöttää hyvin ja näkee kentän. "Keikka" on pelannut SM-liigassa pitkään ja meille nuorille esimerkki. Yritän ykköskentässä pelata kovaa, koska Ville Järveläisen palatessa ketjut menevät uusiksi, kertoo Stloukal.

Vastikään Oulun ja Kärpät jättänyt NHL-tähti Kyle Turris kritisoi avoimesti suomalaista ruokaa, eloa tienpäällä ja tylsää vapaa-ajan viettoa. Mestiksen harvoihin ulkomaalaisiin kuuluva Stloukal ei ole kohdannut samoja ongelmia.

- Turris on pelannut NHL:ssä, heillä on rahaa ja lentokoneita. Pidän kuitenkin täällä ruoasta ja kaikesta, vaikkakin Kajaaniin matkaaminen bussilla onkin melko ärsyttävää, naurattaa Stloukal toimittajaa.

"Isälläni on riitoja päävalmentajan kanssa ja siksi en ole kisoissa."

Stloukal on pelannut tällä kaudella kolme peliä myös Tšekin nuorten maajoukkueessa, mutta putosi salaperäisesti varsinaisesta kisajoukkueesta. Syystä Stloukal ei vaikene, päinvastoin.


Peliittojen Stloukal kokee kuuluvansa maajoukkueeseen, ei sen ulkopuolelle.
Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

- Olen surullinen, etten ole Tšekin joukkueessa. Isälläni on riitoja päävalmentajan kanssa ja siksi en ole kisoissa. Olisin oikeastaan toivonut, että Suomi olisi voittanut. Suomella on erinomainen joukkue ja voi hyvinkin yltää finaaliin, paljastaa Stloukal ja kertoo mielipiteensä Suomen tappiosta Tšekille meneillään olevissa kisoissa.

- Pelillisesti kuuluisin joukkueeseen, vaikka maajoukkuepelini Sundsvallissa menivät huonosti. Pelasimme kolme peliä, hävisimme ne kaikki ja teimme vain kaksi maalia. Meillä oli vain 4-5 ammattilaispelaajaa. Suomella puolestaan oli Barkov Jr:n (Alexander) kaltaisia tähtiä, muistuttaa hän.

Nickerson Mestiksen pelottavin puolustaja

Stloukalille annettaessa mahdollisuus kertoa Mestiksen haastavimman puolustajan henkilöllisyys, vastaus ei kestä kauan.

- Matt Nickerson KooKoosta. Siinä on iso kaveri! En uskaltaisi todellakaan tapella häntä vastaan. En ikinä! Hänet pystyy kyllä silti päihittämään nopeuden avulla, kertoo Stloukal isokokoisesta Porissa aikanaan hullaannuttaneesta jenkkipuolustajasta.

Stloukal aikoo kuitenkin päästä testaamaan myös kovatasoisempian puolustajien taidot tulevina kausina.

- Teen päätöksiä kausi kaudelta. Pyrin nyt tekemään maaleja ja auttamaan joukkuettani, mutta tavoitteeni on ensi vuonna pelata SM-liigassa, täräyttää Stloukal.

Mikäli Stloukalin itsevarmuus jatkuu kaukalossa myös loppukauden ajan, Stloukalin perässä saattaa ensi kesänä olla useampikin liigaseura. Laittakaahan nimi liigapiireissä muistiin ja puhelimet soimaan Heinolan suuntaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle