Halavatun lähellä liigapaikkaa

MESTIS / Haastattelu
Mika Halava ihastuttaa taas Vaasassa.
Kuva © Samppa Toivonen
Sport haali, yhdessä kannattajaryhmä Red Armyn kanssa, hyökkääjä Mika Halavan takaisin Vaasaan. Kuluvalla kaudella sormivammasta kärsineen pelimiehen tavoite on nousta SM-liigaan, joko Sportin kanssa tai ilman.

Porissa Kalaholman ala-asteen ulkojäillä pyöri usein vain yksi poika pipo syvällä päässä. Jää oli peilinkirkas ja into oli kova, mutta pelikaverit vain puuttuivat.

- Kaikki muut urheilijat tuntuivat olevan muulta suunnalta. Lopuksi oli lähdettävä sitten kauemmaksi pelaamaan, että sai pelit pystyyn, kertoo Mika Halava lapsuusajoistaan.

Ensi kosketuksen tuttuun pelialustaansa taitava Sport-hyökkääjä otti jo 4-vuotiaana, kun isä käski äidin viedä pojan paikallisiin korttelikiekkotreeneihin.

- Se on ollut kuulemma ainakin äidille aika kauhukokemus. Väkeä oli hirveästi, eikä kukaan oikein tuntunut tietävän, minne pitää mennä. Äiti oli sitten vain työntänyt minut sinne kaukaloon muiden sekaan, naureskelee Halava.

Näppäristä harhautuksista ja erinomaisesta pelisilmästä tunnetun Halavan taidot kumpuavat jääkiekon ohella myös vahvasta salibandy- ja jalkapallotaustasta. Mies pelasi nuoruudessaan kaikkia kolmea lajia aina 15-vuotiaaksi asti, jolloin lajivalinta tuli eteen pakon sanelemana.

- Alkoi tulla niin kovia kasvukipuja polviin, että jouduin jättämään salibandyn ja jalkapallon.

Nyt on helppo todeta, että epäonni kääntyi lopulta onneksi.

Juniorivuotensa jääkiekon parissa Halava vietti edustaen Porin Ässiä. Paras kausi pisteiden valossa nuorelle miehelle osui A-junioreissa kaudelle 2007-08, jolloin teholukemat olivat 34 pelissä 18+16.

Ylivoimaisesti suurin huolenaihe Halavan pelissä olivat tuolloin jäähyminuutit, joita viimeisellä juniorikaudellakin kertyi yhteensä 103 minuuttia. Tuittupäisyys on kuitenkin kadonnut iän karttuessa.

- Junnuna tuli otettua paljon hölmöjä jäähyjä. Oikeastaan viimeisen kolmen vuoden aikana olen alkanut pelaamaan enemmän järjellä. Ei tarvitse ”kohnottaa” enää niin paljon.


Halavan pelinumerona on 87 Red Armyn perustamisvuoden mukaan.
Samppa Toivonen

Kärpissä try-outilla

Dominointi Mestiksessä ei avaa automaattisesti ovia sarjatasoa ylemmäs. Sen sai todeta myös pehmeäkätinen Halava, joka kokeili alkukauden Oulun Kärpissä siipiään try-out­-sopimuksella. Ne eivät kuitenkaan kantaneet. Vielä.

- Kärpillä oli kova rosteri, enkä ehkä löytänyt sopivaa roolia sieltä. Eivät toki pelitkään menneet ihan niin hyvin kuin olisin halunnut. Opin kuitenkin, että mikään ei tule ilmaiseksi.

- Nyt tiedän, millaista on pelata vähemmän. Arvostus näin ollen nousi entisestään niitä pelaajia kohtaan, jotka pelaavat pieniä minuutteja ja jaksavat tehdä illasta toiseen sitä likaista duunia.

Oulun oppimatkalta jäi käteen myös uran avausmaali SM-liigassa. Maali syntyi ylivoimalla Pelicansia vastaan NHL-vahti Antti Niemen selän taakse.

- Maalit ovat aina mukavia. Siinä oli paljon paikkoja jo ennen sitäkin onnistumista.

Paluu tuttuun nuttuun

Paluu Vaasaan tuli ajankohtaiseksi, kun Kärpät ei tarjonnut Halavan try-outille jatkoa. Viime ja toissa kaudella Mestis-mestaruutta kotkapaidassa juhlineelle hyökkääjälle Sport oli luonnollinen vaihtoehto.

- Kun kävelin koppiin, siellä oli paljon hymyileviä suita vastassa. Eivät ihan kädenpuristukset riittäneet, kun tuli muutama halauskin heti kärkeen, mies muistelee paluutaan lämmöllä.

Aivan perinteisin rituaalein ei viime kauden Mestiksen pistepörssikolmosen sopimusta Sportiin solmittu. Vaasan kannattajaryhmä Red Army nimittäin keräsi rahaa yli 6000 euroa, jotta he saisivat ”lemmikkinsä” takaisin Kuparisaareen.

- Se on ihan huikea kunnianosoitus, Halava hehkuttaa.

- Minun mielestä täällä on tämän maan värikkäimmät ja parhaimmat fanit. Vaikka kotipelit eivät tällä kaudella ole menneet ihan niin hyvin kuin edellisinä kausina, on päätykatsomo jaksanut pitää meteliä ihan alusta loppuun.

Vaikka Halava onkin nyt tempauksen myötä fanien spesiaalitarkkailussa, ei se miestä hetkauta.

- Ei tämä paineita tuo. Päinvastoin. Antaa ennemminkin lisäpotkua ja näytönhaluja.


Päättyykö Mika Halavan kausi jälleen mestaruusjuhliin?

Sormivamma riesana

Tehohyökkääjän kausi alkoi Mestiksessä mukavasti. Pisteitä kertyi 11 pelissä kymmenen (5+5), ja joukkueenkin peli kulki aika ajoin mallikkaasti. Sitten astui kuvaan epäonni, joka kaatoi pelaajia sairastuvalle, Halava mukaan lukien. Mies kuitenkin uskoo, ettei loukkaantumiskierteen tuoma jatkuva ketjurotaatio ole syy ailahteleville peliesityksille.

- Periaatteessa se on ihan sama, kuka siinä vierellä on. Kaikki pelaavat kuitenkin samalla pelitavalla. Mitä nopeammin sen saa iskostettua päähän, sen helpompaa on pelata eri kavereiden kanssa.

Sormivamma on ollut Sportin yleisin loukkaantumisen syy tällä kaudella. Halavan lisäksi myös puolustaja Eetu Heikkinen ja hyökkääjä Toni Jalo ovat kärsineet samasta vaivasta. Halavan loukkaantuminen tapahtui, kun mies sai kiekon ilkeästi käteensä treeneissä. Sen seurauksena sormi murtui niin pahasti, että se vaati leikkaushoitoa.

- Olen tässä viisi viikkoa putkeen vain luistellut. On kiva päästä välillä vähän kiekkoonkin käsiksi, kertoo Halava, joka sai kipsin pois kädestään perjantaina.

Sport on tottunut viime vuosina menestymään. Se on voittanut Mestiksen kolmesti viimeisen neljän vuoden aikana, mutta ei ole onnistunut voittamaan silti sitä kauden viimeistä otteluaan. Vaasalaisille ei kelpaa enää mestaruus. Nyt on päästävä liigaan. Sinne on matkalla myös Mika Halava – tavalla tai toisella. Mikä sen hienompaa olisi kuin kiittää Sport-faneja johdattamalla joukkue keväällä kohti unelmaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle