Haastattelussa: Teijo Räsänen

LIIGA / Haastattelu
Toimittajamme Matti Liljaniemi kävi tiistain aamuharjoitusten jälkeen jututtamassa HPK-valmentaja Teijo Räsästä. Räsänen puhui tästä Kerholle vaikeasta kaudesta ja viime viikkoina parantuneista otteista. Teisa kertoi myös mielipiteensä mm. välisarjoista, tuomarilinjasta, Tammisen potkuista sekä muistoistaan pitkältä ajaltaan HPK:ssa.

Matti Liljaniemi: Mitä on jäänyt tästä kaudesta päällimmäisenä mieleen tässä vaiheessa?

Teijo Räsänen: Kyllä tämä kausi on sillein ollut aika kova kausi. Tietysti tuossa kaksi pronssia alla edellisiltä kausilta. Odotukset aika kovat ja joukkue muuttui. Haettiin joukkuetta tuossa syksyn aikana, kaiken lisäksi aika paljon loukkaantumisia. Rikkonainen kausi ja ei ole tullut sillä lailla selkeätä juttua, tämä on ollut koko aika vähän hajallaan. Minun mielestäni nyt vasta ollaan päästy siihen, että asiat..sanotaan..alkaa loksahtamaan kohdalleen. Mitkä asiat on niitä mitä painotetaan, kentälliset alkaa olla suht koht ok. Vieläkin meillä on se tilanne, että periaatteessa tässähän on huomiseen iltaan aikaa, niin sentteri on yksi sellainen. Meillä on sentterivastuu aika nuorilla pelaajilla, että toinen on –80 ja toinen –79 ja kolmas sentteri on pelannut yhden vuoden divarissa sentteriä. Että tämä on meillä kanssa ollut yksi selkeä ongelma, joka on sitten noissa ketjukoostumuksissa hankaloittanut sitä. Että se on vielä hakusessa. Mutta kyllä tässä kumminkin tietyllä tavalla sillein raskas kausi, että tässä ei ole ollut rauhaa yhtään. Tässä koko ajan täytyy elää siinä viivan tuntumassa ja saada ettet putoa. Ei ole tullut sellaista hetkeä, että voit henkäistä että nyt.

ML: Mainitsit myös nuo kahden viime vuoden pronssipelit. Niin minkälaiset muistot on jäänyt noista kahdesta täällä Rinkelinmäellä pelatusta pronssimatsista?

TR: Tietysti hyvät muistot ilman muuta. Kun HPK on sillä tavalla pieni seura – iso seura suomalaisessa jääkiekossa. On kuitenkin kulttuuria ja kuulunut suomalaiseen jääkiekkoon. Tarkoitan pienenä seurana sillä tavalla, että budjetit eivät ole niin isoja ja pienen kaupungin seura. Ja kuitenkin menestystä on tullut aika hyvin tuossa 90-luvulla. Mitaleilla ollut useamman kerran. Tietysti se tuntuu aina hyvältä. Pystytään kumminkin pienemmälläkin budjetilla hoitamaan asioita. Se ei ole välttämättä se, että kaikki on ok, kun on paljon rahaa.

ML: Asettaako se valmentajalle jotain erityisvaatimuksia toimia tämmöisessä pienemmässä seurassa, jossa pelaajabudjetit ei tosiaankaan ole samaa luokkaa kuin suurjoukkueilla?

TR: Kyllä se varmaan aiheuttaakin. Tässä tietyllä tavalla tämä on niin pieni organisaatio ja pieni kaupunki. Sitten me ollaan tässä aika lähellä toisiamme koko ajan. Se suhtautumistapa on täällä valmentajallakin vähän erilainen. Kyllä tässä ollaan aika lähellä pelaajia. Sellainen että valmentaja olisi tuolla kaikkien yläpuolella, sehän ei tule onnistumaan. Aika läheisissä tekemisissä tässä ollaan. Sillein että koko ajan puhutaan ja ollaan koko ajan tekemisissä. Vähän niin kuin erilainen lähestymistapa varmasti kuin sitten jollain isommalla organisaatiolla.

ML: Jos nyt oikein muistan, niin tulit HPK:n organisaation valmentajaksi vuonna –84.

TR: Tulin Hämeenlinnaan vuonna –84, jolloin valmensin HPK:n edustusta. Sitten olen valmentanut A:ta, välillä olin Vaasassa Sportin valmentajana. Sitten tulin takaisin, ja olin liiton hommissa. Sitten taas valmensin täällä A:ta ja sitten sitä kautta tulin Savolaisen Hanskin mukaan liigaan, se oli –93 tai jotain.

ML: Valtavan pitkä aika yhdessä seurassa.

TR: Pitkä aika on joo. Edustuksen mukana olen ollut, onko tämä nyt seitsemäs kausi? Ja kolmas kausi vastuuvalmentajana. Onhan tämä pitkä aika, tosi pitkä aika. Ja varmaan aika harvinaistakin.

ML: Minkälaisia muistoja on jäänyt noin pitkältä ajalta yhdessä joukkueessa?

TR: Minulla on HPK:sta työnantajana niin pelkästään hyviä muistoja. Tosi hyvin on hoitanut tämän homman. Minulla ei ole valittamista ollut. Olen ollut tyytyväinen olooni.

ML: Minkälaiset olivat fiilikset tuossa kesällä, kun kuulit Junkan ja Simicekin lähdöstä NHL:ään?

TR: Niin siinä tuli periaatteessa Junkka, Simicek ja Vlasak, jotka tuli Junkka ja Simicek ihan loppumetreillä. Tomas tuli vähän aikaisemmin. Kyllähän se tietysti siinä mielessä, että kundien kannalta tyytyväinen. Koska sinnehän suurin osa jääkiekkoilijoista haluaa NHL:ään. Mutta tietysti oman joukkueen kannalta – ja tämän kaupungin kannalta -, niin se on aina valitettavaa. Pikku kaupunki pystyy tuomaan esiin tähtiä. Jotka on tähtiä SM-liigassa ja varmasti faneille tärkeitä pelaajia. Ja aina ne sitten täältä lähtee. Joko toiseen isompaan organisaatioon tai sitten NHL:ään. Ei se mikään kiva juttu sinänsä ole. Tietysti se olisi faneillekin parempi, että näitä kundeja olisi täällä pidempään. Ja tietysti joukkueelle ja myös itselleni. Ainahan se on parempi, että joukkue pysyisi mahdollisimman kovana. Ja tietyt kaverit, jotka siinä on ollut - kyllähän se antaa jatkuvuutta hommalle.

ML: Alkukauden loukkaantumissuma. Onko valmentajaurallasi tullut vastaavaa eteen?

TR: No ei oikein. Kyllä niitä yllättävän paljon oli. Niin kuin olen aina sanonut, sitten kun niitä loukkaantumisia tulee, niin niitä tulee yleensä niille pelaajille, jotka on niin kutsuttuja luottopelaajia. Jotka pelaa eniten, ja yleensä niille sattuukin. Että kyllä niitä yllättävän paljon tuli.

ML: Yhdessä vaiheessa oliko niin, että taisi olla viisi puolustajaa yhtä aikaa sivussa?

TR: Joo oli pois. Kyllähän ne sellaisia tietysti, että ne on asioita jotka tähän jääkiekkoon kuuluu. Mutta kyllä välillä toivoisi, ettei tarvitsisi niistä rankaista koko ajan.

ML: Mitä valmentaja voi sitten sellaisessa tilanteessa tehdä, kun melkein koko puolustuskalusto on yhtä aikaa sivussa?

TR: Ethän sinä sitten voi elää sillä tavalla, että voi kun nuo nyt ovat sivussa. Se tilanne on se, ja sitten ne jotka on jalkeilla niin pelaavat. Pelityyli pitää sopeuttaa vähän sen mukaan ketä siellä on. Että millä tavalla pyritään sitä peliä pelaamaan sitten. Täytyy varmaan aina vähän yksinkertaistaa ja selkeyttää.

ML: Ennen viime viikon pelejä – joissa prosentit varmaan paranivat – HPK oli koko liigan viimeisenä ylivoimatehokkuudessa. Joukkueessa on kuitenkin Rosan ja Pärssisen kaltaisia pelaajia, hyviä ylivoimapakkeja viivalla. Mistä siinä on tällä kaudella kiikastanut?

TR: Veikkaan että on paljon asioita, jotka johtuu juuri siitä että tämä meidän juttu on elänyt niin paljon. Sentteriosastolla on ollut vajausta ja meidän pelitapa perustuu paljolti siihen...sanotaan että sentteri on kolmas puolustaja ja tietysti pelinrakentaja. Sitten näitä loukkaantumisia ollut. Tässä on ollut hakemista, että saataisiin tätä kautta nämä kaikki koostumukset. Niin kuin sanoin aiemminkin, niin tietynlainen rauha tästä on puuttunut. Ja tietysti sitten kun homma ei käy, pisteitä ei ole tullut, niin kyllä se heijastuu ylivoimapeliinkin. Koko aika on ollut tietyllä tavalla pakon alla tekemistä. Paineet on kovat ja siitä on puuttunut tietty vapautuneisuus mikä ilman muuta tarvitaan, jotta tulee onnistumisia.

ML: Nyt kuitenkin viime viikon peleissä – varsinkin ylivoimassa – vaikutti niin kuin siinä olisi yhdessä yössä tapahtunut jokin ihme. Se vaikutti täysin erilaiselta.

TR: Se ylivoima vaikutti erilaiselta ja tietysti meidän pelaaminenkin vaikutti erilaiselta. IFK-peli täällä ja Lappeenrannassa, niin sen Pelicans-pelin jälkeen pidettiin kyllä aika syvälle meneviä palavereja. Että kyllähän se oli viimeisiä hetkiä, että herättiin todella siihen missä me ollaan ja mitä meidän täytyy tehdä paremmin. Tietysti kun peli paranee, niin sitä kautta paranee myös ylivoimakin. Ylivoima ei siis tuo sitä pelin parantumista. Kyllä minä olen sitä mieltä, että kun homma käy tasakentällisin, niin silloin on odotettavissa, että se toimii ylivoimallakin.

ML: Miten Raution Kai on pärjännyt tulokaskautenaan valmentajan hommissa?

TR: Hyvin. Kairahan oli jo pelaajana sellainen, että sitä kiinnosti hirveästi tämä valmennuksellinen puoli. Ja tietysti vielä hieroja on ammatiltaan, niin fysiologinen puoli on aika hyvin hallussa. Kaveri joka paneutuu, ottaa asiat osissaan. Olen sitä mieltä, että selkeästi on tulevaisuus valmentajana. Tämä on kumminkin ensimmäinen kausi ja heti aika vastuulliseen hommaan. Se on varmasti ollut iso haaste ja harppaus Kairalle. Kyllä minun mielestäni Kaira on hoitanut hommansa tosi hyvin. Ei ole valittamista.

ML: Kenen aloitteesta Hietasen Juha tuli takaisin tiimiin?

TR: No periaatteessa Juhan piti tulla tähän mukaan. Keväällä oli ideana, että meitä on tässä kolme. Kaira on kuitenkin rookie-valmentaja, että sitä kautta tähän mukaan ja ajetaan sisään. Juhan työhommat oli sellaiset, ettei pystynyt lähtemään täysipainoisesti mukaan. Ja silloin on turha lähteä mukaan, sillä ei tässä enää millään osastolla voi olla silloin tällöin olla mukana. Et pysty olemaan täysillä mukana, nimenomaan ajankäytön suhteen. Nyt siihen oli mahdollisuus. Meillä tässä on kuitenkin vielä pelejä. Uskotaan vakaasti siihen, että ollaan pleijareissa ja sitä kautta vielä mahdollisuudet vaikka mihin. Me tehtiin sitten tämä ratkaisu tähän vielä näin.

ML: Mikä Juhan rooli on tiimissä?

TR: Juha on kolmas valmentaja. Ja pelitilanteessa roolitus on sellainen, että Juha hoitaa puolustajien peluuttamisen ja minä hoidan hyökkääjien peluuttamisen ja vastaan koko jutusta. Ja Kaira on sitten se, joka koko ajan antaa palautetta ja valvoo että kaikki menee sovitun pelisysteemin mukaan. Harjoituksissa ei periaatteessa ole muutosta, se jatkuu samalla tavalla. Juha on vaan siellä mukana siinä harjoitustilanteessa. On enemmän silmäpareja ja enemmän mahdollisuus puuttua asioihin. Hyvällä ja pahalla.

ML: Varsinkin viime kausilla HPK aina onnistui erityisesti kärkijengeiltä ottamaan voittoja ja tärkeitä päänahkoja. Tällä kaudella juuri niitä joukkueilta ei ole saatu ollenkaan pisteitä.

TR: Me ei olla kyllä niiltä pisteitä saatu. Tuo IFK-voitto meille oli siinäkin mielessä hyvä, että me voitettiin selkeästi yllä oleva joukkue. Kyllähän se selkeästi on meille ollut ongelma. Ei meidän peli ole kulkenutkaan sillä tavalla, kun se kävi viime ja sitä edellisellä kaudella. Jos ei peli käy, niin et voi ottaa noilta kärkiryhmiltä pisteitä. Että ei täällä pisteitä säkällä tule. Mielestäni suunta on kuitenkin sellainen, että peli on vakiintunut ja selkeytynyt – että kyllä niitä nyt sitten tulee. Kyllä me nyt ollaan sellainen joukkue, joka pärjää myös kärkijoukkueita vastaan.

ML: Mitä mieltä tästä nykyisestä välisarjasysteemistä? Että nyt pelataan parin viikon sisään kolme kertaa SaiPaa vastaan.

TR: Niin minä en edes tiedä milloin tässä on menossa se joku välisarja ja milloin ei. Mielestäni tämä koko tämän kauden pelirytmitys on... – tietysti kun on 13 joukkuetta ja se tekee sen että aina yksi huilaa. Kyllä tässä käsittämättömiä pelirytmejä tulee. Että välillä vedät kahdeksan päivän aikana neljä tai viisi peliä, ja sitten saattaa yht’äkkiä olla viikon paussi ilman pelejä. Sitten taas tulee hirveä rupeama. Välisarja on välisarja, se on näiden päättäjien keksintö. En tiedä onko sillä vastaavaa hyötyä. Mutta tämä pelirytmitys. Tästä puuttuu sellainen selkeys: nuo ja nuo päivät on peli ja sitten harjoitellaan. Että saattaa tulla yht’äkkiä hirveä suma ja sitten on taas paussi.

ML: Tamminen sai viime viikolla Kärpistä kenkää. Tammisella oli siellä käytössä käytännössä sama jengi, millä pelasivat divaria viime kaudella. Tavoitteena oli: 8.sija on mestaruus. Koko sarjan ajan ovat olleet kuitenkin viivan yläpuolella. Sitten valmentajalle tulee kuitenkin tällaisessa tilanteessa kenkää?

[Nauha loppui tässä vaiheessa, osa Räsäsen vastauksesta jäi unholaan] TR: Me ei tietystikään tiedetä mitä siellä on tapahtunut. Vaikea meidän on tietää mitä siellä on tapahtununut seuran sisällä – valmentaja/pelaajat/seurajohto. Kärppien menestys tällä kaudella on mielestäni ollut tosi hyvä. Perusteita sen suhteen, että mikä on Kärppien paikka tuolla sarjataulukossa, niin perusteita Tammisen erottamiseen ei ole. Että kuinka ylhäällä heidän olisi pitänyt olla. Se että mikä siellä on sitten sisällä tilanne, niin sitähän me ei tiedetä.

ML: Minkälainen on Teijo Räsäsen ihannevalmennettava? Mitä ominaisuuksia pelaajassa?

TR: No uskon että se on jokaisen valmentajan ihannevalmennettava. Kundi jolla on selvästi päämäärät ja tavoitteet mihin se haluaa. Ja on valmis tekemään töitä niiden tavoitteiden eteen. Hoitaa tämän homman täällä viimeisen päälle. Kuitenkin tietty rentous siinä kaverissa pitää olla. Sellaista oikeaa jätkämäisyyttä, myös huumoria ja elämänasennetta. Siitä kaverista huokuu, että se nauttii siitä tekemisestä. Haluaa kehittää itseänsä ja päästä päämääriinsä. Pistää itsensä likoon ja auttaa sitten sitä joukkuetta myös. Ei ajattele pelkästään oman itsensä kautta.

ML: Entä sinun joukkueesi kapteeni? Mitä yleisesti odotat ja vaadit kapteenilta?

TR: Ensinnäkin kapteenihan ei ole mikään ay-mies, joka juoksee valmentajien ja pelaajien koppien välillä selittelemässä asioita. Peltosen Kimmo on mielestäni juuri oikeanlainen kapteeni. Pistää itsensä likoon. Näyttää esimerkillään, että asenne on hyvä ja taistellaan joukkueen puolesta. Se pelipaita mitä kannat, niin sen puolesta teet hommia. Kuitenkin on sillä tavalla näkemystä, että pystytään reagoimaan tilanteisiin ja pystytään keskustelemaan ja käymään asioita läpi. Mitä mahdollisesti olisi muutettavaa ja parannettavaa. Sitten myös sellainen kaveri, joka pystyy joukkueen sisällä herättelemään jätkiä.

ML: Kuinka kauan aiot jatkaa vielä valmentajan hommissa? Entä sitten valmentajan uran jälkeen?

TR: Varmaan jatkan nyt valmentajan hommissa, se on selvä. Sitten valmentajauran jälkeen ei harmainta aavistusta.

ML: Pakko kysyä. Ensi kauden suunnitelmat?

TR: Avioliitto on sellainen missä sanotaan, että myötä- ja vastoinkäymisissä ja hoidetaan homma loppuun asti. Kyllä aletaan tulla siihen tilanteeseen, että olen pitkään täällä ollut. Kaikki on toiminut ok, ei mitään valittamista. Ei pelaajien suhteen, eikä seuran suhteen. Mutta kyllä tiettyä muutosta on pakko tulla. Kyllä tässä täytyy miettiä tarkkaan. Varmaan tekee itsellekin hyvää katsella vähän uusia tuulia ja paikkoja. Varmaan samoin myös tälle joukkueelle. Tulee välillä toinen, joka katsoo asioita eri kannalta. Se on pelaajien kannalta hyvä.

ML: Aika usein puhutaan, että muutaman vuoden jälkeen valmentajan naama kuluu. Kovin montaa vuotta ei pystyisi samassa joukkuessa valmentamaan, sen jälkeen siitä puuttuu jotain.

TR: En tiedä. Olen nyt ollut seitsemän vuotta edustuksessa – vai kahdeksan. En muista. Voit varmaan tarkistaa [Nauraa] Olen kuitenkin aika paljon vastannut koko ajan tämän joukkueen harjoittelusta. Jo silloin kun olin kakkosena, niin vastasin periaatteessa aika paljon harjoittelusta. Homma toimii, niin eihän siinä silloin ole mitään. Tietysti tässä HPK:ssa tämä on aina muuttunut aika paljon joka kausi. On tapahtunut luonnollinen vaihtuma. Kyllä varmaan tulee, että – sekä pelaajat että valmentajat – tietty aika tietyssä paikassa ja sen jälkeen haluat lähteä jonnekin muualle. Se on sen työntekemisen kannalta varmasti ihan hyvä juttu. Ei se välttämättä tarkoita sitä, että ne on nyt ne kasvot kulunut. On vaan uusia haasteita ja uusia miehiä.

ML: Miten kommentoisit Rinkelinmäen yleisöä ja Sikakatsomoa?

TR: Mielestäni esimerkiksi tänä vuonna, niin iso kiitos yleisölle. Pelaajat eivät ole vastanneet yleisön huutoon, eli pelanneet sellaista peliä kuin yleisö on toivonut. Mutta esimerkiksi tuo IFK-peli. Kun me pelattiin hyvin, niin kyllä yleisöltä tuli tosi positiivista palautetta kannustusta. Ja samaten niissä peleissä, kun saatiin jollain tavalla hommaa toimimaan, niin kyllä yleisö myös yritti auttaa. Mielestäni yleisö on myös tietyllä tavalla aistinut tämän meidän tämänkautisen tilanteen ja hienosti tullut mukaan. Tietysti Sikakatsomo on Sikakatsomo. Ja se on hyvä, että se on meillä eikä muilla. [Nauraa] Se on osa tätä Rinkelinmäkeä – ja iso osa.

ML: Ketkä ovat olleet joukkueessa positiivisimmat yllättäjät ja eniten kehittyneet pelaajat tällä kaudella?

TR: Kyllä tietysti Miettisen Antti on, joka heti ensimmäisenä tulee mieleen. Että Antti on ottanut aika ison askeleen tällä kaudella. Viime vuonna vielä niin muutamia vaihtoja silloin tällöin ja pääasiassa A-junnujen pelejä. Nyt on kuitenkin meillä tässä aika isossa roolissa ja käynyt pelaamassa maajoukkuepelejä. Kyllä olen sitä mieltä, että Antti on yksi isoimpia yllättäjiä. On siellä paljon muitakin, jotka on ihan positiivisesti tulleet esiin.

ML: Ketä nyt on sellaisia nuoria HPK:n junnuja, jotka olisivat lähitulevaisuudessa lyömässä itseään läpi HPK:n liigaryhmään?

TR: Tietysti ajatellaan, että tuo Tuomasen Teppo, joka on aika paljon harjoitellut meidän mukana ja pelannutkin muutaman pelin. Teppo jos vaan tiiviisti jatkaa duunin tekoa, niin tulee jo ensi vuonna olemaan liigan mukana vahvemminkin. Tietysti siellä on Kasper Kenigi, Suutarisen Harri. Paljon tämmöisiä, jotka ovat olleet maajoukkueissa mukana. Kyllä tuolta on tulossa, sieltä aina nousee. Se on tietysti hyvä, että ovat saaneet mahdollisuuden. Tietysti mahdollisuutta ei tule, jos ei ole jonkinlaista halua ja näyttöä. Kyllä niitä mahdollisuuksia sitten annetaan, sitten se pitää vaan ottaa.

ML: Vielä pari kysymystä. Tämän kauden tuomarilinjat ja uudet sääntölinjaukset. Mitä mieltä näistä?

TR: Ensinnäkin tämä kiekko katsomoon. Mielestäni se oli periaatteessa ihan hyvä sääntö. Sitten se muutettiin sen takia, kun niitä kiekkoja meni katsomoon. Tietysti voidaan kyseenalaistaa, että jos mies saa palkkaa miljoona markkaa, niin ei pysty ampumaan sitä kiekkoa, niin ettei se mene katsomoon. Pitäisi olla ammattimies, että se pysyy loorassa. Ja sitten tämä 4-4 –jatkoaika. On haettu uusia ulottuvuuksia tälle pelille. Ja välttämättä ne ei ole olleet ihan ok. Tuomarilinja muutenkin mielestäni hyvä. Mutta molempien maalien edustoilla, päädyissä, kulmissa pitäisi saada pelata kovempaa. Liian helposti tulee puolustajalle jäähyjä, kun se pelaa yks-ykkösen vähänkin tiukemmin tai maila on mukana. Kyllä siellä täytyisi antaa vähän vapautta. On hyvä että törkeydethän on saatu pois jo viime vuonna ja sitten tällaiset mailaestot ja keskialueen koukut. Nämä on saatu pois ja se on ihan hyvä. Jos et kerran kerkiä mukaan, niin sitten et kerkiä mukaan. Eihän siitä tule mitään, että sitten lähdetään sillä mailalla hakemaan kiinni ja päästään sitä kautta mukaan. Kovuutta saisi olla hieman enemmän, että juuri molempien maalien edustoilla annettaisiin pelata kovempaa. Muuten on tuomarilinja suht koht hyvä.

ML: Jos tuolla on jossain nuoria, jotka haaveilevat liigavalmentajan urasta, niin mitä haluaisit sanoa heille sanoa?

[Pitkä hiljaisuus] TR: Oho...Kyllä valmentajan homma on hienoa duunia. Ei siinä mitään, haaveilee vaan. Ja tekee sen eteen töitä ja muistaa koko ajan, että luottaa itseensä. Tulee vaikeita hetkiä valmentamisessa, niin ei lähde sinkoilemaan sinne sun tänne. Usko siihen mitä tekee, että peruslinja on oikea. Ei lähde pyörittämään ja kääntämään ja vääntämään. Tietysti jos haluaa tietyllä tavalla, että yksityisyytesi viedään, niin siitä vaan.

Kiitoksia kovasti omasta puolestani ja meidän lukijoidemme puolesta. Onnea illan peliin!

» Lähetä palautetta toimitukselle