Haastattelussa HPK-luotsi Jukka Jalonen

LIIGA / Haastattelu
Jatkoajan toimittaja Matti Liljaniemi kävi viime torstaina yhdessä HPK:n sivujen ylläpitäjän Timo Pelkkikankaan kanssa haastattelemassa Hämeenlinnan Pallokerhon uutta valmentajaa Jukka Jalosta ensimmäisen jääharjoitteluviikon ollessa loppupuolellaan. Lue mitä sanottavaa Jalosella oli HPK:n joukkueesta ja pelityylistä, Englannin Superliigan "rikollisuudesta", tappeluista ja niiden rangaistuksista, Kerhon tsekeistä sekä monesta muusta asiasta.

Juuri ennen haastattelua HPK oli vetänyt tuplaharjoitukset jäällä, joissa keskityttiin pelkästään pelaamiseen. Jalonen oli hallin piippuhyllyllä seuraamassa ensimmäistä viikkoa jäällä olleen joukkueen suorituksia, kun taas kakkosvalmentaja Timo Lehkonen oli jäällä luistimet jalassaan. HPK:n valmentajakaksikko nimettiin maaliskuun loppupuolella, molempien valmentajien sopimukset ovat yksivuotisia. Lehkonen on entinen liigaveskari, joka seisoi HPK:n maalilla hämeenlinnalaisten pelatessa toistaiseksi ainoata kertaa SM-liigan finaaleissa. Kerhon maalivahtivalmentajana tulevalla kaudella toimii Arto Koivisto.

Kolmenkymmenenyhdeksän vuoden ikään ehtinyt Jukka Jalonen on liigavalmentajaksi vielä melko nuori, mutta kokemusta mieheltä löytyy monista eri sarjoista ja joukkueista. Riihimäeltä lähtöisin oleva Jalonen on liigassa valmentanut Ilvestä ja Lukkoa. Ulkomailla Jalonen on valmentanut Italiassa Alleghen joukkuetta sekä kaksi viimeistä kautta Englannin Superliigassa pelaavan Newcastlen paidassa, joka tuli tutuksi suomalaissiirtokuntana sen jälkeen, kun joukkue siirtyi Jokeri-konsernin omistukseen. Jaloselta löytyy myös paljon kokemusta nuorten maajoukkueiden valmentamisesta.

Ilveksessä Jalonen sai kutsun valmennustehtäviin kesken kauden 92-93, kun päävalmentaja Anatoli Bogdanov sai potkut. Tänäkin keväänä Jalonen vei tavallaan Bogdanovin työpaikan, sillä ukrainalaista oltiin vahvasti viemässä huhuissa HPK:n peräsimeen, kunnes HPK:n johto päätyi valinnassaan Jaloseen. Tuolla ensimmäisellä tynkäkaudellaan Jalonen onnistui tehtävässään mainiosti puhallettuaan lisäintoa ryhmään ja hienon loppukauden ansiosta Ilves nousi pudotuspeleihin.

Seuraava kausi oli Jalosen ensimmäinen täysi kausi liigavalmentajana. Runkosarja sujui hyvin Ilveksen selviytyessä pleijareihin, mutta mestaruuden kauden päätteeksi kuitannut Jokerit oli liian vahva puolivälierissä. Seuraava kausi olikin Jalosen osalta todella värikäs. Alkukausi sujui suorastaan surkeasti ja Jalonen sai väistyä Heikki Vesalan tieltä. Vesalasta ei kuitenkaan ollut kurssin kääntäjäksi ja Ilves vaipui sarjassa jumbosijalle. Siinä vaiheessa Ilves-johto tekikin hyvin poikkeuksellisen ratkaisun ja kutsui Jalosen takaisin loppukaudesta. Ilves onnistuikin Jalosen opastuksessa selvittämään karsinnat ilman suuria ongelmia.

Seuraavana joukkueena oli vuorossa Rauman Lukko, jossa Jalosen ura jatkui myös melko värikkäissä merkeissä. Sen jälkeen nuori valmentaja lähti hakemaan lisäkokemusta ulkomailta. Ensin vuorossa oli Italian liiga ja HC Alleghe, jossa kului yksi kausi. Sitten siirto Englantiin ja Newcastlen suomalaisjoukkueeseen. Harkimon ryhmässä Jalosella oli kahden kauden ajan vaikea tehtävä yrittää menestyä joukkueella, jossa puolet joukkueesta oli suomalaisia rivimiehiä ja toinen puoli pohjoisamerikkalaisia pelureita. Nyt Jalosella on edessään ehkä uransa haastavin tehtävä. Hämeenlinnan kiekkoyleisö odottaa HPK:n nousevan takaisin tutulle tasolleen suurten haastajana yhden välivuoden jälkeen.

Mietteitä ensimmäisen harjoitusviikon jälkeen

Olitte nyt ensi kertaa maanantaina jäällä, niin minkälaisen ensivaikutelman sait tästä tämän kauden joukkueesta?

JJ: Kahdeksan kertaa ollaan oltu nyt jäällä. Ihan pirteä, positiivinen fiilari on varmaan koko ryhmällä tässä. Suhteellisen taitava hyökkäyskalusto. Taito ja liike tulee varmaan olemaan ne asiat joilla me pärjätään liigassa, ei niinkään kovuudella. Taito, liike, juonikkuus, nopea suunnanmuutos pelaaminen ja hyvä viisikkopeli. Mielestäni pelaajat ovat olleet hyvällä huumorilla liikkeellä ja tekevät tosissaan töitä.

Pelityylistä jo mainitsitkin. Kun sinut nimettiin valmentajaksi, niin oli puhetta aggressiivisemmasta pelityylistä. Miten se tulee näkymään tällä kaudella?

No sanotaan näin, että pelaajamateriaali vaikuttaa tietenkin paljon siihen miten pelataan ja meidän joukkue ei hirvittävän fyysinen ole luontaisesti. Elikä se mitä se kovuus ja aggressiivisuus sitten on, niin pitää olla sellaista kaksinkamppailuvoimaa ja terävyyttä. Kaksinkamppailujen ja yksi-yhtä –vastaan tilanteiden voittamista. Joku voittaa ne jollain muulla tavalla kuin voimalla. Jos on isompi ja vahvempi kaveri, niin ne voittavat fyysisyydellä. Meidän pitää sitten voittaa oikea-aikaisuudella ja oveluudella. Kyllä etenkin kotona kuitenkin pyritään pelaamaan erittäin aktiivista ja aggressiivista kiekkoa, johon kuuluu tietenkin taklaukset. Vaikka meillä ei niin hirveitä mörssäreitä olekaan mukana, niin kaikkien pitää pystyä taklaamaan.

Pystytkö yhtään sanomaan miten se eroaa viime kauden pelityylistä?

Sitä on vaikea vertailla, kun en nähnyt viime kauden pelejä hirveästi. En tiedä mitä se on silloin ollut. Pyrkimys on sellaiseen aktiiviseen ja aggressiiviseen peliin. Tietenkin on tiettyjä hetkiä pelissä milloin joudutaan pelaamaan vähän ohjauspeliä, erityyppistä mitä aiemmin on ollut. Kun riistoja saadaan niistä, niin vastaiskuja ja pyritään hyödyntämään meidän nopeita laitureita, joita löytyy ainakin kolmeen kenttään. Tietenkin pelitapaa pitää muokata vähän sen mukaan minkälainen tuo joukkueen materiaali on. Jos olisi pari-kolme fyysisempää pelaajaa, niin pelitapa muuttuisi ainakin niiden osalta. Mutta nyt meillä on kuitenkin enemmän taitopelaajia, että materiaali ei siinä mielessä ole erilainen viime vuoteen verrattuna.

Olisitko halunnut fyysisemmän materiaalin? Kuinka paljon sait vaikuttaa pelaajahankintoihin?

Kyllä, totta kai sain vaikuttaa. Yhteistuumin tämä ryhmä on rakennettu. Kysehän on usein siitä, että on pari-kolme kaveria ja pitää miettiä mikä on paras vaihtoehto meille niistä. Tsekkien peli taas perustuu taitoon ja liikkeeseen. Yleensä ne on hyökkäysvoimaisia pelaajia, niin kuin nämä kaikki meidän tsekit.

Kuka on selkeä sellainen pelaaja, jonka sinä olet halunnut mukaan?

No sanotaan näin, että ulkomaalaisiahan en tuntenut. Jos ajatellaan, että ketä minä olisin erityisesti halunnut, niin ne on sitten eri miehiä. Niin hyvin en tsekkejä tunne, että voisin sanoa, että otetaanpas jostain Vujtek. Sitten kun kuulin, että Vujtek on vapaana, niin sanoin että ilman muuta. Mutta en ole ehdottanut Vujtekia ensimmäisenä. Loistava pelaaja ja heti kun kuultiin, niin pyrittiin tänne saamaan. Rajamäki ja Laakkonen on sellaisia pelaajia, jotka ovat minun vinkistäni tänne tulleet.

Minkälaisella aikataululla tuota pelityyliä ruvetaan ajamaan sisään? Entä ketjukoostumuksia?

Kyllä tietenkin nyt on ensimmäisistä treeneistä asti mietitty ketkä voisivat toimia keskenään. Santalahan tulee vasta maanantaina, siinä on ollut vähän huonompi sentteri ykkösessä, Kapasen Niko on siinä tuuraillut vähän. Ei se ole hassumpi ketju ollut tuo Kapanen-Miettinen-Vujtek siinä. Jos ajatellaan, että Santala siihen lyödään, niin ihan samaa luokkaa se on.

Kyllä me on mietitty niitä, mutta tietenkin on muitakin vaihtoehtoja. Varmaan täytyy fiksailla pakkipareja ja ketjuja vielä. Ihan alusta asti me ollaan käyty meidän pelitapaa läpi, pari kertaa ollaan pelailtu tuossa vähän pidempään. Ollaan todettu, että jotkut hommat toimii nopeammin hyvin ja toiset vie vähän enemmän aikaa. Täytyy muistaa, että valmennusjohto on uusi, seitsemän runkopelaajaa on viime kaudesta jäljellä, että kyllä tässä töitä siltä osin on. Ei tämä kovin nopeasti loksahda sillä tapaa kohdalleen. Mutta sama homma se on suurella osalla muitakin joukkueita.

Kesäharjoittelussa keskitytty pelaamiseen ja kestävyyteen

Miten joukkue on harjoitellut kesällä? Minkänäköisiä harjoitteita on vedetty?

Kyllä meidän pääpaino on ollut pelaamisessa. Pelaamiseen oppimisessa ja opettamisessa. Sitä kautta pääpaino on ollut anaerobisen kestävyyden ja hapenoton parantamisessa, jotta semmoinen jaksaminen olisi kohdallaan. Se on oikeastaan ollut pääpaino. Meillä on neljä kertaa viikossa ollut pienpelejä. Kolmisen kertaa viikossa ollut puntti, se puntti on varmaan ollut sellainen normaali mikä muillakin joukkueillakin on. Tuossa viime viikon testeissä todettiin, että hyvässä kunnossa ollaan. Uskon että fyysinen puoli ennen kuin jäälle mentiin, niin oli kohdallaan. Kilpailukykyisiä ollaan ihan minkä tahansa ryhmän kanssa.

Minkälaisia nuo viime viikon testit olivat?

Juostiin 400m, 5000m, hypittiin viisloikkaa ja sitten voimatesteissä oli tiettyjä liikkeitä. Moni pelaaja on kehittynyt parissa kuukaudessa tosi paljon. Osa enemmän, osa vähemmän. Tietenkin nuoret pelaajat kehittyvät enemmän kuin vanhemmat, jotka ovat löytäneet sen oman tasonsa. Ja ehkä osa niistä vanhemmistakin on mennyt eteenpäin.

Minkälainen työnjako teillä valmentajilla on ollut tässä kesän aikana ja miten sitten kauden aikana?

No kesällä me ollaan vedetty yhdessä Timpan (Timo Lehkonen, 2-valmentaja) kanssa treenejä ja Koiviston Artsi (Arto Koivisto, mv-valmentaja) on vetänyt maalivahtipuolta. Yhdeksän treeniä vedettiin keskimäärin viikossa kesällä ja Artsi on ottanut muutaman treenin viikossa maalivahdit hoteisiinsa ja tehnyt niiden kanssa omia juttujaan. Timppa on perehtynyt aika hyvin noiden pallopelien saloihin, niin Timppa toi niihin omia juttujaan mukaan. Minä olen punttihommaan sitten perehtynyt enemmän. Yhdessä on suunniteltu niitä. Aika paljon vedetty yhdessä treenejä, 50-50 –tyyliin.

Miten sitten kauden aikana, tuleeko niin että toinen valmentaja vastaa puolustuspäästä ja toinen hyökkäyksestä?

Ei ole niin tarkkaan niistä vielä puhuttu, mutta kyllä se on aina ollut minun periaatteeni, että jos olen ollut jonkun kakkosena, niin olen hoidellut pakkeja ja jos olen ollut vastuuvalmentajana, niin olen hoitanut hyökkääjiä. Varmaan samalla lailla mennään nytkin, että Timppa hoitaa pakkikaluston peluuttamista ja minä vastaan hyökkääjistä. Sillä tavalla se vastuu jakaantuu hyvin ja on tavallaan vähän vähemmän kaitsettavia siinä itse kullakin.

Miten uskot, että tuo pelaajavirta NHL:ään vaikuttaa HPK:n menestymismahdollisuuksiin?

Sanotaan näin, että se Martinekin lähtö oli MM-kisojen ensimmäisen pelin jälkeen minulle aika selvä. Kun näin sen ensimmäisen kerran, niin ajattelin että näkemiin. Liian hyvä. Tietenkin peukut oli pystyssä ettei hän lähtisikään, mutta niin se vaan lähti. Riksan (Riku Hahl) lähtö oli yllätys, mutta saatiin Jakke (Jarkko Savijoki) tilalle ja uskon että Jakke korvaa Riksan siinä roolissa.

Tepsistä lähti aika montaa äijää, Jokereista on lähtenyt äijiä ja lisää vielä ehkä lähteekin. Kyllä sanoisin, että ehkä niin meitä kuin jotain muitakin, niin se ehkä auttoikin, tasoitti vähän sarjaa. Palloseuralla on aika kova työ etsiä viisi ukkoa. Pitää olla kaikki ulkomaalaisia, voi tulla 1-2 virhehankintaa ja se vaikuttaa taas siihen joukkueen kemiaan kun ovet käyvät kauden aikana.

Huono systeemi yleensä suomalaisen kiekkoilun kannalta, että näin myöhään voi pelaajia lähteä. Että se pitäisi muuttua, toivottavasti muuttuukin. Ei se ole kenenkään etu, että joukkueet on rakennettu ja sitten tulee hirvittäviä muutoksia. Lyhyellä tähtäimellä jos ajatellaan ja vähän itsekkäästi, niin ehkä se meitä ja joitain muita joukkueita auttoi. Ollaan kilpailukykyisiä isompia vastaan.

Oletteko joukkueen sisällä puhuneet ensi kauden tavoitteista?

Meillä on ensi viikolla oikeastaan vasta se ohjelmassa. Kun Santalakin tulee ja on koko joukkue paikalla, niin pidetään palaverit niistä aiheista. Ollaan palaveerattu nyt vähän valmentajien kesken aiheesta. Ensi viikolla sitten varmaan rakennellaan kapteenisto kohdalleen ja sitten mietitään miten joukkue näkee meidän mahdollisuudet ja tavoitteet. Se mitä johdon kanssa ollaan puhuttu niistä, niin ehkä on parempi ettei niitä vielä tässä vaiheessa sen kummemmin kommentoi ennen kuin on joukkueen kanssa puhuttu.

Kapteenistosta mainitsit. Tuleeko se olemaan pelaajien päätös vai valmentajien päätös? (toim.huom. Haastattelun jälkeen HPK:n valmentajat valitsivat joukkueen kapteeniksi Kimmo Peltosen ja varakapteeneiksi Marko Tuulolan ja Vladimir Vujtekin)

Sekin on semmoinen juttu, että meidän pitää keskenään keskustella se homma. Jos meillä on hyvin selkeästi kolme miestä ketkä me haluamme, niin silloin me päätetään se todennäköisesti keskenämme. Ja jos se näyttää siltä, että on paljon vaihtoehtoja ja ehdokkaita ja halutaan kuulla vähän pelaajien mielipiteitä, niin sitten pelaajat saavat päättää. Katsotaan tuossa ensi viikon aikana, että kummalla tavalla se hoidetaan.

Kerholla täysi kiintiöllinen tsekkejä: Vujtek, Nedved, Kucharcik, Sicak ja Smid

Sitten noista ulkomaalaisvahvistuksista, kaikki ovat tsekkejä. Näetkö mitään vaaraa siinä? Kun joukkueessa on viisi tsekkiä, niin onko mahdollista että tulisi tavallaan klikkejä joukkueeseen?

Kyllä minä pidän sitä oikeastaan ihan hyvänä, että on vain kahdesta eri maasta pelaajia. Olen ollut muutaman vuoden ajan joukkueissa, joissa on kuudesta-seitsemästä eri maasta pelaajia ja sitten niitä klikkejä tulee paljon enemmän. Jos on pelaajia vain kahdesta, niin se on paljon helpompaa. Tsekeillä on pitkälti oma ajattelutapa ja mentaliteetti ja me tiedetään mikä se on, niin me osataan suhtautua niihin ihan eri tavalla kuin, jos tuossa olisi kaksi tsekkiä, kaksi Pohjois-Amerikan poikaa ja vielä yksi ruotsalainen tai joku venäläinen.

Se olisi silloin helvetin paljon vaikeampaa. Kaikki osaa kieltä sen verran, että kommunikointi on helppoa. Englanti/suomi kun on valmennuskielenä, niin päästään pirun paljon helpommalla kuin jos pitäisi vielä vääntää jotain tuossa tulkin kanssa. Minun mielestäni tämä on ihan hyvä tilanne ja helpottaa meidän työtä, kun on vain kahdesta eri maasta.

Millaisen kuvan olet saanut näistä tsekeistä?

Ihan positiivinen kuva. Nämä kolmehan olivat tuossa kesällä jo mukana. Smid oli jo pitempään kesätreeneissä mukana ja Kucharcik ja Nedved olivat pari viikkoa. Pojat oppi tuntemaan nämä meidän systeemit ja tyylin ja me opittiin tuntemaan heidät. Hyvin tekivät hommia silloin tauolla ja sen jälkeenkin. Nyt sitten tulleet uutena tällä viikolla nämä Sicak ja Vujtek. Mutta toistaiseksi ei mitään valittamista, ihan urheilijoita.

Päätökset try-out -miehistä luvassa elokuun aikana

HPK:n jääharjoituksissa on tällä hetkellä myös neljä sopimuksetonta pelaajaa. Viime kaudella Mestiksessä pelanneen KJT:n kapteenina toiminut vankka IFK-lähtöinen puolustaja Marko From, oma juniori Olli Sillanpää, joka on ollut pari kautta kasvamassa korkoa Mestiksen Hermeksessä, KalPan lupaava laituri Janne Laakkonen, joka takoi A:n SM-liigassa viime kaudella hurjia pisteitä sekä oma 18-vuotias juniorilaituri Janne Lahti.

Miten nämä try-out –miehet? Koska aiotte tehdä niiden suhteen päätöksiä?

No sanotaan, että viimeistään elokuun lopussa.

Onko käsitystä, että kuinka monta näistä tullaan ottamaan?

No siinähän on tällä hetkellä From, Laakkonen, tavallaan Sillanpää. Ne ovat siinä ne joilla voi sanoa, että ei ole sopimusta. Sekin on sellainen juttu, joka täytyy miettiä. Meillä on kuitenkin armeijassa miehiä Juppo ja Tuomanen. Meidän täytyy vähän laskea näitä yhteen eli kuinka hyvin ne pääsee liikkumaan? Nämä ovat kuitenkin A-ikäisiä nämä armeijamiehet. Kaikille annetaan mahdollisuus tässä alussa ja jos joku näyttää selvästi putoavan kelkasta, niin sitten tehdään nopeasti ratkaisut. Muuten sitten voidaan odottaa sinne elokuun loppuunkin. Mutta kyllä me pidetään tässä kuitenkin sellainen tilanne ettei olla millä tynkäryhmällä liikeellä ja halutaan pitää kilpailutilanne yllä. Ja kuitenkin kaikki pelaajat saa pelata jossain.

Miten tuo maalivahtitilanne? On kuitenkin kaksi aika nuorta ja kokematonta maalivahtia. Miltä vaikuttaa?

No sanotaan näin, että näiden kahdeksan jäätreenien perusteella hyvältä. Kyllä pojat kiekkoja kiinni saa. Sitten tietenkin totuus nähdään treenipeleissä, kun vastustaja tulee baanalle. Miten pärjätään niiden kanssa ja miten pojat ottaa kiekkoja kiinni. Mutta tällä hetkellä ihan luottavaisin mielin sen suhteen. Jos jotain muuta tapahtuu, niin sitten pitää miettiä, että täytyykö tehdä jotain. Mutta ei tällä hetkellä ole mitään syytä epäillä etteikö molemmat pystyisi pelaamaan hyvin liigassa.

Mitenkäs Timo, kun olet itsekin liigassa paikkaa pelannut, niin miten näet tilanteen?

TL: No kaksi nuorta maalivahtia, Arto niiden kanssa on enemmän tuossa pyörinyt. Harjoituksissa ollaan tuossa niiden kanssa oltu ja molemmat ovat pelanneet ihan hyvin. Harjoituspelit ovat sitten tavallaan se stressitilanne, kun on aitoja vastustajia. Minun mielestäni molemmat ovat tuossa menneet ihan eteenpäin.

Aiotteko peluuttaa maalivahteja puoliksi harjoitusmatseissa? (toim.huom. Ensimmäisessä harjoitusottelussa Bluesia vastaan veräjällä seisoi Zdenek Smid, joka päästi taakseen yhden maalin ja koppasi kiinni 21 kiekkoa HPK:n 4-1 –voitossa)

JJ: No ainakin aluksi lähdetään liikkeelle sillä lailla. Mennään varmaan viikko kerrallaan, peli kerrallaan. Molemmat saavat mahdollisuuden näyttää ja jos rupeaa näyttämään siltä, että toinen on selkeästi ykkönen meillä, niin saattaa olla, että se pelaa ennen sarjan alkua sitten vähän enemmän pelejä ja saa sitä kautta pelituntumaa. Ei me olla lyöty mitään sellaisia luokkaan, että ihan selkeästi toinen pelaa seitsemän ja toinen kuusi.

Miten joukkueen junnut? Keneltä odotat erityisesti läpimurtoa tällä kaudella?

Tarkoitako junnuilla sellaisia, jotka eivät ole olleet aikaisemmin mukana vai ylipäänsä nuoria?

Ylipäänsä nuoria.

Siinä on aika paljon nuorehkoja pelaajia. Sanotaan, että Miettisen Antti on yksi pelaaja, jos puhutaan nuorista. Antti oli jo maajoukkueessa tuossa, että ei se sillä tavalla ole mikään junnu enää, aikamieshän se on. Somervuoren Eero on nuori kaveri. Suutarisen Harri on yksi pelaaja, joka on kaksikymppisten maajoukkueessa mukana, ottamassa paikkaa ainakin nelosketjusta. Ketä muita siinä kolkuttelee, niin Lahden Janne on yksi kaveri, joka on tavallaan try-outissa, -82 kanssa. Sillanpää myös yksi pelaaja.

Se on niin vaikea sanoa keneltä odottaa läpimurtoa. Eihän SM-liigassa kovin helppoa ole läpimurtoa tehdä, pitää olla aika hyvä silloin. Että silloin kun ihan läpimurrosta on kyse, niin puhutaan Miettisistä ja tällaisista pelaajista. Kyllä Antti on aika kova ensi kaudella. En tietenkään mitään paineita halua luoda, että pitäisi ruveta ratkomaan pelejä meille. Mutta saa varmaan hyvän paikan. On sen itse ansainnut, ei sitä muuten saa.

Englannin Superliiga on kova sarja

Viime kausi sinulla meni Englannissa. Minkälaisia kokemuksia jäi sieltä? Minkälainen kiekkomaa se on?

Vaikka Englanti Englanti onkin, niin siinä on yhdeksän joukkuetta Superliigassa ja olisiko ollut viisi brittiä. Sitten taas se paikallinen ykkösdivari, niin se on pääsääntöisesti brittiliiga. Superliigassa oli suurin osa pelaajista, varmaan 90%, pohjoisamerikkalaisia. Muutama suomalainen, joku tsekki ja ruotsalainen joukossa. Sitä sarjaa pelataan Englannissa, mutta se on pohjoisamerikkalainen sarja. Valmentajat on myös sieltä. Olisiko ollut vain yksi britti, minä olin Suomesta, muut oli sitten pohjoisamerikkalaisia. Se pelityyli on pohjoisamerikkalainen, paitsi että on isot kaukalot.

Onko se sellaista puolirikollista peliä kuin Suomessa luullaan?

Ei se puolirikollista ole. Se on kovaa, kovaa fyysistä peliä. On siellä sitten tappeluita varmaan enemmän. Ei siellä joka pelissä tapella, mutta joka joukkueella on vähintääkin yksi jota voisi sanoa poliisiksi, gooniksi. Jollain on kaksi, joku joukkue on sellainen, että niillä ei ole yhtään, mutta kaikki ovat kovia. Sheffield oli viime vuonna sellainen, että niillä oli koko joukkue tosi kova - helvetin hyvä joukkue silti. Voi sanoa, että joku gooni on sellainen, että on vähän huonompi pelaamaan ja keskittyy tuohon nyrkkipuoleen. Jotkut on sitten helvetin monipuolisia.

Mutta se on niin erilaista se kulttuuri. 2+2 tulee siitä jos tappelee, sitten ne pääsee kentälle ja jos toisen kerran vielä tappelee, niin se on 2+2 ja kolmannella kerralla vasta sitten ulos. Se on tavallaan semmoista henkistä sodankäyntiä enemmänkin. Se on kovaa peliä, siellä on muutama erittäin hyvä joukkue ja hyviä pelaajia. Tässä kun katselen tätä joukkuetta, niin tässä on pari kenttää, jotka pärjäisivät siellä - kaksi parasta kenttää. Sitten kun mennään taas noihin junnuihin, niin kyllähän ne ehkä pystyisivät pelaamaan siellä, mutta ne olisivat kolmos- nelosketjuissa siellä. Totta kai huiput on huippuja joka paikassa. Meilläkin tuossa löytyy vähän reilu pari kenttää, jotka on todella kovia jätkiä, kansainvälisen luokan pelaajia minun mielestäni. Nehän pärjäävät missä tahansa.

Mutta ei se sellainen sarja ole, että tuosta vaan Suomesta tulee kaveri. Meillä oli kuitenkin kaikki entisiä SM-liigapelaajia eikä ne vaan siellä pärjänneet sillä tavalla. Arkiomaan Tero oli siellä hyvä viime vuonna. Tero on kuitenkin ollut maajoukkuepelaaja ja tehnyt piste/peli liigassa joku vuosi sitten. Se pärjäsi hyvällä liikkeellä ja oli sen verran vahva, että se pärjäsi siellä. Liigan rivimiehet on ihan rivimiehiä siellä. Se on sillä lailla kova sarja, että ei sitä tiedä ennen kuin sitä menee itse katsomaan sinne mitä se siellä on. Ei siellä suomalaisten osakkeet hirveästi nousseet, voi sanoa näin. Pitäisi olla kovempia pelaajia, sitten ne arvostaisivat. Kyllä ne hyviä pelaajia arvostaa, mutta ne pitää meitä vähän pehmeinä.

Selvät säännöt tappeluille

Puhuit noista rangaistuksista. Onko sitten mielestäsi liigassa liian kova rangaistuspolitiikka esim. juuri tappeluiden suhteen?

Se on vähän kakspiippuinen juttu. Linja on se mikä on. Se on silloin hyvä, koska silloin ei tapella. Se on hyvin selkeä juttu. Joskus se voi vaikuttaa tietenkin siihen, että joku joukkue voi pystyä sitä hyödyntämään sitten. Pystyy pelaamaan ehkä kovemmin joitain taitavia pelaajia vastaan. Käyttää hyväksi sitä, että jos hölmöilee itse, niin ei tarvitse ainakaan pelätä sitä, että joku tulee ja koputtaa selkään ja sanoo, että antaa olla sitten viimeinen kerta. Täällä ei niin voi tehdä, muuten kuin henkisesti uhkailla. Mutta se ei mene siihen, että joku tosiaankin kostaa jonkun törkeyden, koska siitähän on aika paljon puhuttu olla.

Siellä tappelee vaan nämä kohnot keskenään. Ei siellä suomalaiset mihinkään tappeluihin joudu, ei ikinä, ei kertaakaan. Kaksi kautta siellä olin. Kohnot tappelee keskenään. Joko ne katsoo keskenään, että kumpi on kovempi tai sitten kotikatsomolle pitää tapella. Tai sitten jos joku tekee jotain hölmöä, niin sitten menee auttamaan ja sitten tulee tappelu siitä. Siinä on ihan selvät sävelet, että miten esimerkiksi se tappelu syntyy. Ei se ole sattumanvaraista, että tulisi maalille joku hässäkkä ja siinä vähän tökitään, ei siinä ruveta tappelemaan. Siinä vähän tökitään ja lähdetään pois.

Tappelu tulee jos jotkut kaksi kaveria haluaa tapella keskenään tai jos joku on vetänyt jonkun poikittaisen selkään laidan lähellä. Sitten pitää vaan mennä auttamaan kaveria ja siitä voi tulla tappelu. Jos minulta kysytään, niin mielestäni riittäisi ulosajo ja seuraavan pelin saisi sitten pelata. Se olisi mielestäni riittävä tappelusta. Jos on joku ihan selvä, että on jotain törkeyksiä tai joku hakee hakemalla tappelua, niin sitten pelikieltoa. Mutta jos se tulee spontaani tilanne, kaksi kaveria siinä, mailaa ei käytetä. Toinen menee vähänkin jäähän, niin heti loppuu siihen. Mun mielestäni äijät ulos ja seuraavaan peliin baanalle, ensimmäisellä kerralla. Jos tulee toisen kerran, niin sitten antaisin yhden pelin siitä.

TL: Eihän ne tappelut tavallaan ne vaarallisimmat ole, vaan ne sellaiset joissa tahallaan vahingoitetaan jotain jollain mailalla lyömisellä. Kyllä sen näkee kuka haluaa vahongoittaa toista, ne on ihan erikseen. Niistähän pitää antaa niitä pitkiä rangaistuksia.

JJ: Tappeluiden pitää olla sillä tavalla reiluja. Jos joku tulee takaapäin ja aloittaa sen, niin heti pelikieltoa. Jos tulee kolmantena mukaan, niin heti pelikieltoa. Jos lyöt maassa makaavaa jätkää, niin heti pelikieltoa. Nämä pitää olla selvät nämä säännöt siinä. Jos voitat sen tappelun ja kaveri putoaa, niin et silloin enää mene sitä hakkaamaan. Jos ne taistelee siinä ja pystyssä pysyy, niin en mä näe sitä niin pahana, että siitä pitäisi antaa yksi tai kaksi peliä pelikieltoa. Jätkät ulos ja loppu se peli ja seuraavassa voi olla sitten mukana.

Miten kun ulkomailta katselee, niin miltä näyttää liigan peli mailahäirinnän suhteen? Onko se niin pahaa kuin puhutaan?

En ole oikein taas nähnyt pelejä. En oikein jaksa uskoa siihen. Jäähytilastoja ja muita kun katselee, niin hirveästi tulee jäähyjä ja pelit ratkaistaan erikoistilanteissa. Että kyllä niitä ainakin pois ollaan otettu niitä koukkimisia ja ronkkimisia. En jaksa uskoa, että sitä tehdään sen enempää kuin muuallakaan. Jos tehdään, niin sitten varmaan kärsitäänkin. Toivottavasti ei olisi niin paljon sellaista ensi kaudella. Onhan se puhdas kontakti paljon järkevämpää, ja mielekkäämpää katsojillekin, kuin koukkiminen ja ronkkiminen.

Olet myös Italiassa valmentanut, minkälainen kokemus se oli?

Sinä vuonna kun minä siellä olin, niin se oli sillä lailla kova sarja, että silloin sai olla 10 ulkomaalaista. Mutta ei se samaa luokkaa ole, jos Englantiin vertaa. Englannissa oli kaikki ammattilaisia, enemmän selkeästi ammattilaissarja. Päivällä treenataan ja areenat on sellasia, että johonkin menee 19 000 väkeä ja johonkin 10 000. Sillä tavalla hienoja paikkoja. Onhan siellä kiekkokulttuuria yllättävän paljon, niillä paikoilla missä kiekkoa pelattiin. Varsinkin muutamassa kaupungissa on ihan hienoa mennä ihan katsomaan peliäkin.

Myös nelos- ja viitosketjujen miehille luvassa peliaikaa

Viime kaudella pelattiin aika lailla kolmella ketjulla, pitkälti loukkaantumisten takia. Olisiko tarkoitus lähteä nyt neljällä ketjulla liikkeelle?

Tietenkin aina tässä vaiheessa tuntuu, että meidän tarkoitus olisi pelata neljällä ketjulla. Totta kai jos tulee paljon erikoistilanteita, niin se vaikuttaa sen neljännen ketjun peliin, että se peliaika putoaa. Harvoin sieltä löytyy pelaajia erikoistilanteisiin, ylivoimaa pelaa tuskin kukaan, joku voi pelata alivoimaa. Mutta se on selvää, että niiden peliaika putoaa välittömästi, jos tulee paljon erikoistilanteita. Mutta kyllä me nähdään, että meillä on tuossa neljään ketjuun, jopa viiteen ketjuun, äijiä. Jos meillä on tuossa viisi ketjua, niin voi sanoa, että siinä ei ole yhtään turistia mukana joukkueessa, joka olisi hyökkääjistä selvästi heikompi kuin joku muu. Jos meillä on ”vitosketju”, niin voit lyödä sieltä ukon pelaamaan kolmosketjussa ilman, että kukaan välttämättä huomaakaan mitään ihmeellistä eroa.

Jos tulee loukkaantumisia, niin mielestäni on aika hyvin miehiä, jotka pystyy paikkaamaan ne. Jotta liikettä pystyy pitämään ja pelaamaan kolmea peliä viikossa, niin meidän pitää pystyä peluuttamaan neljää ketjua, ainakin järkevällä tavalla. Eihän ne tietenkään tule pelaamaan yhtä paljon kuin muut, se on totuus. Ei me mennä 1-2-3-4, 1-2-3-4. Pelejä halutaan voittaa, mutta kyllä me pyritään neljää ketjuakin käyttämään. Ei lähdetä puhtaasti kolmella ketjulla pelaamaan hirveästi pelejä.

Jos teillä on vielä jotain sanottavaa kesäterveisiä lukijoillemme, niin antaa palaa.

TL: Ei muuta kuin tulee kannustamaan meitä. Halli täyteen vaan.

JJ: Meidän pyrkimys on heti alusta asti treenipeleissä pelata sellaista aktiivista ja vauhdikasta kiekkoa. Ja sillä tavalla sopivan agressiivista mikä sopii meidän joukkueelle ja pelaajille. Me pyritään viestittämään, että yritystä löytyy. Me voidaan hävitä joku peli, mutta meillä on yksi tavoite se, että me ei hävitä sen takia, että ei oltaisi yritetty tai kaveri olisi halunnut voittoa enemmän. Varmaan tulee alkukaudesta virheitä ja ei osata pelata taktisesti sillä tavalla kuin halutaan.

Tarkoitus on se, että pyritään olemaan helvetin yritteliäs ja taisteleva joukkue. Uhrautuva, periksiantamaton. Jos ollaan häviöllä, niin silti painetaan loppuun asti. Minusta tuntuisi, että meillä olisi semmoinen joukkue, sellasia pelaajia, jotka pystyisivät sellaista peliä pelaamaan. Totta kai löytyy sellaisia pelaajia, joiden peli perustuu enemmän taitoon ja ovat taitelijoita. Ja niille se pitää sallia. Ei se Mario Lemieux’kaan heittäydy ihan joka peli kiekkojen eteen. Silti se voi tehdä ehkä jonkin pisteen. Meilläkin on ehkä joku pelaaja, joka on siitä perusmuotista vähän erilainen. Mutta me toivotaan, että ne pystyy sitten ratkaisemaan pelejä hyökkäyspäässä meille. Mutta pääsääntöisesti tavoitteena on, että kova yritys, taistelutahto ja joukkueen eteen pelaaminen näkyisivät heti alusta asti. Ei me voida luvata, että me voitetaan kaikki pelit. Mutta se mitä me uskalletaan luvata on se, että se yritteliäisyys näkyy. Se me toivotaan, että saadaan näkymään heti alusta asti.

Suurkiitokset haastattelusta ja hyvää onnea HPK:lle ensi kaudella!

» Lähetä palautetta toimitukselle