Gratton havitteli Ojamäen kultakypärää: "Se oli toiveajattelua!"

LIIGA / Haastattelu
Josh Gratton himoitsi Niko Ojamäelle tarkoitettua kultaista kypärää.
Kuva © Timo Savela
Josh Gratton nauratti kiekkokansaa Twitterissä tiistaina ennen TPS:n ja Ässien välistä ottelua. Myös peliä edeltäneessä alkulämmittelyssä kanadalainen oli velmuilemassa, kun Niko Ojamäen kultakypärä oli saada uuden omistajan.

Tiistaina Josh Gratton julkaisi Twitter-tilillään hupaisan kuvan, jossa Ässien hyökkääjä polki kuntopyörää ristikkokypärä päässään. Vapaasti suomennettuna 33-vuotias kanadalainen runoili aprikoineensa, että saattaisi tarvita erityistä suojausta kasvoilleen TPS-ottelussa.

Gratton viittasi kuvallaan edelliseen TPS:n ja Ässien väliseen kohtaamiseen, jossa turkulaisten maalivahti Teemu Lassila huitaisi mailallaan Grattonin pärstän kerralla uuteen uskoon. Lassila sai tempustaan seitsemän ottelun pelikiellon, ja Gratton puolestaan tikatun silmäkulman ja tovin kestäneen sairasloman.

Goonin mainetta urallaan sekä Pohjois-Amerikan sarjoissa että KHL:ssä kantanut Gratton oli kokoonpanossa myös tiistaina, kun TPS ja Ässät pelasivat tällä kaudella kolmannen kerran vastakkain. Grattonilla kesti kuitenkin aikansa saapua haastatteluun, joten ennen juttutuokion alkua ehti hyvin seurata Ässien huoltoryhmän tekemisiä.

Huoltoryhmä pakkasi pelaajien mailoja kasseihin. Jake Hansenin ja Niko Ojamäen mailojen seassa menivät myös Grattonin työvälineet. Ojamäen päätä ottelussa koristanut kultakypärä suljettiin erilliseen pakettiin.

− Mailat ovat arvokkaita. Nämäkin voivat maksaa parisataa euroa, tiesi huoltoryhmään kuulunut ja Ässien takkiin sonnustautunut mies vastata ihmettelyyni mailojen määrästä.

Lassilan huitaisu on jo unohdettu

Grattonin kypärä sen sijaan meni muiden mukana. Tällä kertaa ristikkoa ei kanukin kypärässä tarvittu, kun Lassila seurasi peliä TPS:n vaihtopenkiltä, eikä kukaan muukaan ollut aikeissa Grattonia mailalla täräyttää. Jos ei sentään mailaa kasvoihin, niin kuitenkin jonkinlaisen herätyksen porilaiset olisivat ottelun alkua varten tarvinneet.

TPS nimittäin siirtyi ottelussa vain parin minuutin pelin jälkeen kahden maalin johtoon. Haastatteluun lopulta saapuneen Grattonin ilme oli tappion vuoksi luonnollisesti pettynyt. Pelin alku oli Ässien kannalta todella huono, ja tätä harmitteli myös Ontariossa syntynyt pelaaja.

− Emme olleet valmistautuneet niin, että olisimme olleet alussa valmiina. TPS oli heti alussa valmis pelaamaan, ja sen vuoksi he voittivat. Onneksi huomenna on uusi päivä, suuntasi Gratton mietteensä jo keskiviikon peliin.

Lannistuneelta näyttäneen miehen kasvoille levisi kuitenkin hymy, kun puheeksi tuli Twitteriin ladattu kuva. Pahalta näyttänyt silmäruhje oli melkein kirjaimellisesti vaihtunut pilkkeeksi silmäkulmassa. Edellisen TPS-pelin vaaralliselta näyttäneestä tilanteesta Gratton sanoi, ettei kanna Lassilalle kaunaa.

− Se on vain osa peliä. Satuin olemaan huonommalla puolella Lassilan mailasta, mutta en minä ole lainkaan vihainen, sehän on vain jääkiekkoa. Loukkaantumisia ja vahinkoja sattuu. Aion vain keskittyä loppukauteen, en muistele asiaa pahalla.

Paras pistemies: Josh Gratton

Twitter-hassuttelun lisäksi Gratton oli vauhdissa myös ennen ottelua alkulämmittelyssä. Miehen kypärä oli puhdistettavana, ja kun visiiriä pyyhittiin, Gratton luisteli vaihtopenkin eteen. Laidan päällä oli jo kantajaansa odottamassa parhaalle pistemiehelle tarkoitettu kultainen kypärä.

Voimahyökkääjä viittasi kintaalla omalle kypärälleen ja osoitti Ojamäkeä varten laidalle odottamaan jätettyä kultakypärää. Pisteillä Gratton ei ole mässäillyt, sillä kuluvalla kaudella tehot 1+2 tehneellä hyökkääjällä on luvalla sanoen hieman kurottavaa pisteissä, jotta kultapotta miehen pollaa komistaisi. Silti idea kultaisesta kypärästä tuntui kovasti kiehtovan, kun Gratton sanoi haluavansa sen omansa sijasta.

− Se oli toiveajattelua! Heitin siinä läppää valmentajan kanssa, ja yritin nostattaa vähän molempien fiilistä ennen ottelua, nauroi Gratton kuultuaan, että hassu tilanne oli pantu merkille myös kaukalon ulkopuolella.

Ottelussa TPS oli maalin verran vastustajiaan etevämpi, mutta Gratton ei silti ollut tyytymätön oman joukkueensa esitykseen.

− Me pelasimme hyvän pelin, mutta heidän ylivoimansa oli hyvää. Istuimme kahdesti jäähyaitiossa, kun he tekivät pari ylivoimamaalia. Se oli lopulta ottelun kannalta ratkaisevaa.

Porissa mahdollisuus revanssiin

Joukkueet pelaavat toisiaan vastaan saman tien keskiviikkona, kun pisteistä taistellaan Porin Isomäessä perättäisten keskinäisten pelien toisessa osassa. Gratton näki, että tiedossa on tiistain vääntöä intensiivisempi taisto.

− Huomisen ottelusta tulee ihan eri peli aivan varmasti. Olemme heti alussa valmiina ja annamme palaa. Pelistä tulee paljon fyysisempi kotihallissamme. Toivon mukaan otamme huomenna ottelun kontrollin.

Millaiseksi eduksi Gratton sitten näki Isomäessä pelaamisen porilaisyleisön kannustamana?

− Tässä sarjassa kotiyleisön edessä pelaaminen on etu jokaiselle joukkueelle. Kannattajamme ovat olleet aina tukenamme, ja kotihallimme on vastustajille hankala paikka pelata, kun panemme parastamme.

− Unohdamme tämän illan pelin ja olemme valmiina keskiviikkoon, päätti Gratton luottavaisena.

» Lähetä palautetta toimitukselle