Frans Tuohimaa - kasetti kasassa, kiekko tarttuu

LIIGA, NHL / Haastattelu
Frans Tuohimaa hakee vastuuta HPK:sta.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
HPK:n maalivahtivalmentaja Kari Lehtosen oppiin siirtynyt Frans "Fränä" Tuohimaa teki kesällä sopimuksen Edmonton Oilersin kanssa, mutta tällä hetkellä ajatukset ovat kehityksessä ja vastuun saamisessa HPK:sta.

Helsingin IFK:n kasvatti Frans Tuohimaa on HPK:n tulevan kauden maalivahtitrion lähtökohtaisesti suurin nimi. Huippulupaavan Juuse Saroksen ja koeajalla olevan Timo Niemen kanssa peliajasta kamppaileva Tuohimaa tuli hakemaan ykkösvahdin paikkaa Kanta-Hämeestä, josta sellainen on myös luvassa. Ainakin kun pelit sujuvat.

Milloin pelit sujuvat?  Miten koppi saadaan tarttumaan ykkösmaalivahdin tasolla? Mikä on Frans Tuohimaan heikkous ja eniten kehitettävä osa-alue? Vastaukseksi 21-vuotias maalivahti heittää tasaisuuden.

- Vastuuta ja tasaisuutta tulin täältä hakemaan. Tasaisuus on se suurin. Se mitä mieltä mä oon, niin se [tasaisuus] tulee pelien kautta. [Kun] ei tartte huilata kahta viikkoa, Tuohimaa muistuttaa.

Jokereissa nuorukainen oli sivusta seuraavalle Eero Kilpeläisen kakkosmaalivahti ja haastaja. Tuohimaa kehuu kuitenkin entistä seuraansa ja valmennustaan siitä, että tilanne oli selkeä.

- Meille oli aika selkeästi kerrottu milloin pelaa. Ei sanottu että "pelaat huomenna", ja sitten et pelannutkaan. Ei se levoton tilanne ollut.

- Kyllä mä aika hyvin pystyin viime kaudellakin keskittymään ja harjoittelemaan. Vantaalla myös pelasin määrällisesti hyvin. Olihan se sitä, että aika paljon piti roudata kamoja ees taas, mutta ei se oo mikään tekosyy, Tuohimaa miettii.

Filosofiat kohtasivat

Tuohimaa neuvotteli keväällä lähinnä agentin kautta myös jatkosta Jokerien kanssa. Lopulta päätös syntyi, kun Tuohimaa kävi keskusteluja myös maalivahtivalmentaja Kari Lehtosen kanssa.

- Mun pelifilosofia on olla sellainen rauhallinen maalivahti. Eli silloin kun pelaa hyvän pelin, niin saattaa yleisölle näyttää, ettei ole tullut edes vaarallisia tilanteita. Sijoittuu hyvin eikä ylipelaa, niin ei tarvitse tehdä koko ajan haamutorjuntoja ja syöksyillä, kertoo Tuohimaa.

Kaksikon pelifilosofiat kohtasivat. Molemmilla oli samanlainen näkemys siitä, kuinka Tuohimaan kannattaisi pelata. Maalivahtivalmentaja haluaa ajaa Tuohimaalle sisään passiivisen sijoittumisen ja aggressiivisen liikkumisen "ilosanomaa". Käytännössä se tarkoittaa sitä, että maalivahti ei pyri tulemaan liikaa vastaan, vaan luottaa aktiiviseen liikkumiseen maalillaan.

- Mä oon ite sitä mieltä, että se on paras tapa pelata ja niin on "Lekekin" [Lehtonen]. Ei höntyillä vastaan ja yritetään pysyä siinä alueella missä mä peitän, Tuohimaa arvioi.

Toinen ääripää ovat aggressiivisesti vastaan tulevat maalivahdit. Pelityyli voi olla näyttävämpi, mutta tilanteista pelaa itsensä helposti ulos. Lehtosen opeissa jokaiseen kakkoskiekkoon ei rynnätä.

- Kun tulee paljon vastaan, näyttää siltä että kaikki kudit tulevat vatsaan. Sitten kohta näyttääkin niin käsittämättömän typerältä, kun tuleekin se toinen tilanne, jossa pelataan takatolpalle ja maalivahti on pelattu täysin ulos siinä, sanoo enemmän kontrollia haluava Tuohimaa.

Viime kaudella HIFK:n kasvatti edusti Jokereita.
Viime kaudella HIFK:n kasvatti edusti Jokereita.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi/

Lehtosen projekti

HPK:n maalivahtivalmentaja on luottavainen Tuohimaan kehityksen suhteen. Ässissä Lehtonen oli muun muassa Jussi Rynnäksen, Antti Raannan ja Eero Kilpeläisen kehityksen tärkeimpiä tekijöitä. HPK:ssa yhteistyö tuotti viime kaudella hedelmää Mika Järvisen kanssa.

Lehtonen ja Tuohimaa ovat tehneet koko kesän töitä yhdessä. Alku on ollut lupaava, mutta tuloksia nähdään vasta pelien alettua.

- Aika on tietysti nyt lyhyt ennen kauden alkua. Yhteistyö on toiminut, Lehtonen miettii.

Lehtonen kertoo, että työtä riittää vielä, mutta peruspalikat ovat kunnossa. Lehtonen kehuu "Fränää" äärimmäisen lahjakkaaksi pelaajaksi, jolla ovat asenne ja pääkoppa kunnossa.

- Frans on hyvä valmennettava.

Tuohimaa sopii myös pelaajatyyppinä HPK:n organisaatioon. Ihan jokaisesta pelaajasta HPK:lla ei ole vara kilpailla, mutta eteenpäin urallaan haluavat lahjakkuudet saattavat löytää Hämeenlinnasta juuri oikean paikan lyödä läpi huipputasolla.

- Sanotaan näin, että mieluummin minäkin otan nuoren ja nälkäisen kuin vanhan ja janoisen, naurahtaa Lehtonen mieleisestään valmennettavasta.

Matkalla Oilersiin, muttei vielä

Tuohimaa varattiin kesällä 2011 Edmonton Oilersiin varaustilaisuuden seitsemännellä kierroksella. Maalivahdille varausnumerolla ei erityisen suurta merkitystä nyky-NHL:ssä ole, sillä hitaammin parhaaseen iskuunsa kehittyvien maalivahtien kohdalla myöhäinenkin varaus voi osoittautua todelliseksi helmeksi.

Edmonton Oilersia Tuohimaa ei vielä mieti. Sopimuksen synnyttyä hän vietti leirillä kahdeksan päivää. Lisäksi Oilersin nuoret pitävät kirjaa kuulumisistaan verkossa.

- Meillä on ihan hyvä nettisivusto siihen, laitellaan sinne raporttia. Ei nyt häiriöksi asti kuitenkaan, Tuohimaa kuvaa yhteyttään Oilersiin.

Useamman kerran liigan hännille sijoittunut Oilers on onnistunut kärkivarauksissaan, mutta syväksi seuran lupausmateriaalia ei voi kehua. Maalivahtiosastolla Tuohimaalla on täydet saumat napata pelipaikka muutaman kauden sisällä. Toimitusjohtajaa vaihtaneen seuran uusi ykkösmies Craig MacTavish solmi myös Tuohimaan sopimuksen.

- Niillä on lahjakas, nuori joukkue siellä. Ainakin siis terävimmän kärjen osalta.

Liikaa Oilers ei kesäharjoitteluun puutu. Tällä hetkellä tahdin määrää HPK. Myös ruokavalio-ohjeet loistavat poissaolollaan. Tuohimaa naurahtaa ajatukselle Tim Horton's -kahvin hörppimisestä harjoitusmielessä.

- Eiköhän nuo ruokavaliojutut ole jopa paremmalla tolalla täällä Suomessa, Tuohimaa hörähtää.

» Lähetä palautetta toimitukselle