Finaalimaalien mies

MESTIS / Haastattelu
Jokipojat on pelannut nykymuotoisen Mestiksen finaaleissa kaksi kertaa. Kumpanakin keväänä finaalisarjan aikana maalinteossa on onnistunut joensuulaisjoukkueen luottosentteri Janne Häikiö, joka kuuluu joukkueensa konkariosastoon valmistautuessaan jo kuudensiin Mestiksen pudotuspeleihinsä.

Jokipoikien taival Mestiksen runkosarjassa eteni nousujohteisesti tammi-helmikuun taitteeseen saakka, jolloin runkosarjan nelostila sementoitui. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella joensuulaisjoukkue saa vastaansa tutun vastustajan Savonlinnasta.

Jokipoikien pitkäaikainen kahden suunnan keskushyökkääjä Janne Häikiö luottaa joukkueensa iskukykyyn, kun nousukuntoinen SaPKo saapuu puolivälierien ensimmäiseen osaotteluun Joensuun Mehtimäelle tulevana lauantaina.

– Kyllä meillä on kokoonpanossa enemmän leveyttä kuin SaPKolla. Etenkin hyökkäyksen kärki ja puolustus ovat meidän vahvuuksiamme. Joukkueemme on myös liikkuvampi kuin vastustaja SaPKo. Maalivahtiosasto on kummallakin joukkueella aika tasavahva, pohtii Häikiö ennakkoasetelmia.

– Tuttu joukkue on vastassa ja tiukkoja pelejä on odotettavissa. Tämän ottelusarjan aikana ei tule olemaan helppoja iltoja ja joukkueen pitää pystyä parhaimpaansa. Olo on kuitenkin luottavainen, ja kun pidetään kiinni sovituista asioista, hyvä tulee.

Esimerkkinä nuoremmille

Jokipoikien joukkueessa on paljon niin sanottua kärkiosaamista, mutta syvyyttäkin joukkueessa on muun muassa 27-vuotiaan Janne Häikiön tapaisten duunarihyökkääjien myötä. Häikiö on pelannut kasvattajaseuransa Jokipoikien edustusjoukkueessa vakituisesti jo kaudesta 2005–2006 lähtien. Debyytti edustusjoukkueessa tapahtui kuitenkin jo Suomisarjassa kaudella 2003–2004.

Mestiksen runkosarjaotteluita Häikiölle on kertynyt kaikkiaan 276 kappaletta ja playoffs-otteluita 25. Pisteitä Häikiö on merkkauttanut näissä otteluissa yhteensä 78, mutta miehen vahvuudet ovat ehdottomasti alivoimapelissä ja kolmos-nelosketjun sentterin tontilla.

– Marginaalit joukkueiden välillä on pienet pudotuspeleissä, ja monesti esiin nousee yllätysratkaisijoita. Se joukkue yleensä menestyy, josta löytyy ratkaisijoita laajalta rintamalta, tuumii Häikiö.


Jokipoikien Janne Häikiö aikoo kyyristyä aloitukseen vielä monta kertaa kuluvan kauden aikana.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Pudotuspelejä kohti suuntaavasta Jokipoikanipusta Häikiö on kolmanneksi vanhin pelaaja, ja hän toimiikin esimerkkinä nuoremmilleen.

– Äänessä tulee oltua ja tsempattua nuorempia. Pudotuspeleissä peli yleensä muuttuu suoraviivaisemmaksi ja yksinkertaisemmaksi, mikä sopii omalle pelityylilleni. Pyrin pelaamaan joukkueelle laittamalla kroppaa likoon ja näyttämällä taistelevaa esimerkkiä, ruotii Häikiö omaa rooliaan joukkueessa.

Häikiön lisäksi kahden vuoden takaisesta Mestiksen mestarijoukkueesta Jokipojissa pelaa vielä kapteeni Jarkko Immonen, Matti Näätänen, Ville Väänänen, Jani Oinonen, Heikki Puustinen ja Samu Pitkänen.

Yhteen hiileen

Tämän haastattelun ingressissä esiintynyt yksityiskohta Häikiön edellisistä finaalisarjoista saa miehen vakavoitumaan. Kookas keskushyökkääjä on ollut parhaimmillaan juuri kevään ratkaisupeleissä.

– Siitä lähdetään, että parhaat pelit pelataan keväällä. Joka jätkä tietää mitkä on panokset ja miten paljon on tehty töitä sen eteen, että on päästy pudotuspeleihin taistelemaan mestaruudesta. Keskittyminen on nyt tässä hetkessä, kaikki muu suljetaan pois ja puhalletaan yhteiseen hiileen vielä normaalia enemmän.

– Vireystila joukkueessa on ihan hyvä, vaikka edellisistä tosipeleistä on jo aikaa ja sairasteluakin on ollut joukkueenpiirissä. Pelitapa on selkäytimessä ja kun päänuppi pysyy kunnossa, ei pienet tauot haittaa, kertoo aamujäiden jälkeen tavoitettu Häikiö.

Jokipojat pelasi runkosarjan lopussa useita kotiotteluitaan lähes tyhjille Mehtimäen jäähallin lehtereille, ja sairasteluiden runteleman joukkueen peliesityksetkin olivat runkosarjan päätöskierroksilla melko kehnoja ja useita avainpelaajia lepuutettiin ennen kevään ratkaisupelien alkamista.

– Tunnelma tässä puolivälieräsarjassa tulee varmasti olemaan hyvä, kun on eräänlainen paikallisvastustaja vastassa. Sekä Joensuussa että Savonlinnassa on odotettavissa tunteikkaita otteluita, ja toivottavasti ihmiset lähtevät liikkeelle kunnolla kummassakin kaupungissa, päättää Häikiö.

» Lähetä palautetta toimitukselle