Filppula tietää, miten Ruotsin hirmupuolustus voidaan murtaa − "Se turhauttaa puolustajia"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Filppula on valmis blokkaamaan kiekkoja voiton eteen.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Suomen ykköshyökkääjiin kuuluva Valtteri Filppula odottaa MM-välierästä Ruotsia vastaan hyvää ottelua. Hirmuisesta peräpäästään tunnettu Tre Kronor on horjutettavissa tietyin keinoin.

Suomi kohtaa MM-kisojen välierässä rakkaan naapurinsa Ruotsin, jolla on poikkeuksellisen vahva joukkue jalkeilla. Erityisesti peräpää herättää vastustajissa kunnioitusta.

Leijonien kokenut hyökkääjä Valtteri Filppula pohti vastustajan pelottavimman aseen murtamisen keinoja.

− Heillä on paljon taitoa puolustuksessa, ja he liikkuvat hyvin siniviivalla. Täytyy yrittää mahdollisimman hyvin blokata heidän laukauksiaan, tiesi Filppula.

Viivakutien edessä olemisessa on hyvät ja huonot puolensa. Jos peitto epäonnistuu, voi seurauksena olla maali omaan päähän. Vastaavasti onnistunut blokkaus tuottaa usein maalipaikkoja itselle.

Victor Hedman on ollut Tre Kronorin parhaimmistoa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

− Jos vedot pääsevät läpi, tulee niistä usein vaikeita tilanteita. Toisaalta, jos saamme niitä blokattua, pääsemme iskemään vastaan.

Ruotsilla on koko puolustajisto täynnä NHL:n kärkipelaajia, joten paljon heikkouksia siltä osastolta ei löydy.. Filppula kuitenkin tiesi, miten kolosseja saadaan horjutettua.

− Toivottavasti pääsemme laittamaan kiekkoa syvälle ja sitä kautta väsyttämään heidän pakkejaan, jotta he eivät jaksa lähteä tukemaan hyökkäyksiä.

Leijonat on vuosien saatossa onnistunut paremmin pelatessaan altavastaajana. Silloin vastahyökkäyksille aukeaa enemmän tilaa. Tähän liittyy myös illan kamppailun yksi tärkeimmistä asioista.

− Kyllähän niitä sellaisia tilanteita tulee, että täytyy olla kiekkojen tiellä. Olemme tehneet hyvää työtä sillä saralla. Se turhauttaa aina puolustajia, kun he joutuvat heittämään kiekkoa takaisin päätyyn, Filppula pohdiskeli.

Kuningas suistettava valtaistuimelta

Tre Kronor sai kesken MM-kisojen liki parhaan mahdollisen vahvistuksen joukkueeseensa, kun yksi maailman parhaista, ellei maailman paras maalivahti Henrik Lundqvist liittyi joukkueen riveihin.

Filppula pitää "Kuningas Henrikiä" kovassa arvossa.

− Hyvä molari, ei siitä pääse mihinkään. Hänellä ei juuri ole heikkouksia. Oikeastaan kaikkia maalivahteja vastaan täytyy saada porukkaa maalin eteen. Toivottavasti pääsemme irtokiekoille, summasi suomalaishyökkääjä.

Lundqvist on pitänyt New York Rangersin ykkösvahdin paikkaa jo vuosikaudet itsellään. Hänenlaisensa veräjänvartijat ovat erittäin arvokkaita pelaajia. 

Illan vastustaja on Filppulan mielenen, sillä Suomella ja Ruotsilla on pitkä historia yhteisistä kamppailuista. Philadelphia Flyersin keskushyökkääjällä on vastustajan riveissä myös hyviä ystäviä.

− Aika harvalla NHL:n ykkösveskarilla on heikkouksia. Ruotsin kohtaaminen sytyttää aina, sillä aina nuorista asti olemme pelanneet hyviä matseja heitä vastaan. Siellä on paljon tuttujakin mukana, taustoitti Filppula illan ottelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle