Erikoisuus: kahdet olympialaiset, mutta ei MM-kisoja

LIIGA, MAAJOUKKUE, SHL / Haastattelu
Ruotsissa pelanneita ei MM-kisoihin huolittu.
Kuva © Bildbyrån
Jarmo Mäkitalo ja Erkki Laine pelasivat urallaan monta menestyksekästä vuotta Ruotsissa. 1980-luvulla ei Ruotsissa pelanneita haluttu kuitenkaan valita maajoukkueeseen MM-kisoihin.

Jarmo Mäkitaloa ja hänen lapsuudenystävää Erkki Lainetta yhdistää merkillinen asia: Ruotsissa menestyneet hyökkääjät edustivat Suomea kaksissa olympialaisissa, mutta MM-kisoihin kumpaakaan pelaajaa ei kelpuutettu kertaakaan.

Lake Placidin olympialaisiin talvella 1980 Mäkitalo valittiin erinomaisesti vuodenvaihteessa sujuneiden nuorten MM-kilpailuiden johdosta. Mäkitalo valittiin myös vuoden 1984 Sarajevon olympialaisiin.

− Molemmat olympiakisat olivat todella hieno elämys. Oli upeaa, kun jääkiekon ohella sai tavata eri urheilulajien taitajia.

Lake Placidin kilpailuista jäi erityisesti mieleen USA:n kulta, nuori yliopistopelaajista koottu joukkue kykeni voittamaan Neuvostoliiton.

Mutta vaikka Mäkitalo pelasi hyvin varsinkin Sarajevon kisoissa, häntä ei valittu koskaan jääkiekon MM-kisoihin. Mäkitalon mukaan syy on selvä.

− 1980-luvulla ei Ruotsissa pelanneita haluttu valita maajoukkueeseen. Mielummin pelaaja valittiin maajoukkueeseen SM-liigasta, jos tarjolla oli suurin piirtein samantasoinen pelaaja, joka pelasi Ruotsissa.

On myös muistettava, ettei 1980-luvulla Ruotsin liigaa suuremmin seurattu Suomessa. Nyt tilanne on toisenlainen, kun suomalaisia pelaajia on runsaasti ollut ja on yhä ruotsalaisjoukkueissa. Lisäksi seuraamista helpottaa, kun Ruotsin liigan otteluita voi nyt katsoa Suomessa televisiosta.

Harmittaako Mäkitaloa sitten se, ettei mies koskaan päässyt MM-turnaukseen?

− Ei se paljon harmita. Sain kuitenkin pelata kaksissa olympialaisissa, niistä kisoista jäi runsaasti hyviä muistoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle