ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Elmeri Kaksosella näytön paikka

LIIGA / Haastattelu
Savonlinnasta liigaympyröihin ponnistanut hyökkääjä Elmeri Kaksonen valmistautuu kolmanteen täyteen liigakauteensa. Harjoituspeleissä vihdoin hyökkäyspotentiaaliaan toden teolla väläytelleellä Kaksosella on elämänsä tilaisuus murtautua ryminällä liigakartalle.

Alun perin SaPKon junioreista lähtöisin oleva, mutta sittemmin lappeenrantalaistunut Elmeri Kaksonen aloittaa jo seitsemännen kautensa SaiPan organisaatiossa. Lukio-opintonsa Lappeenrantaan siirtäneen 23-vuotiaan hyökkääjän motiivit paikkakunnan vaihdolle olivat selvät alusta asti.

- Siirryin Lappeenrantaan b-juniori-iässä. Täällä on kuitenkin SM-Liiga porukka ja kovempia pelejä kuin nuo divaripelit olisivat olleet. Tätä kautta oli onnistuessa mahdollisuus päästä pelaamaan liigapelejä.

Kaksosen liigauran alku ei ole ollut se kaikkein helpoin. Kaudella 2007-2008 kesken kauden SaiPan liigarinkiin junioreista nostettu 23-vuotias laituri on pikkuhiljaa vakiinnuttanut paikkansa joukkueen hyökkäysarsenaalissa, mutta matkalle on mahtunut niin kehitystä hidastanut paha polvivamma kuin jo lähes tragikoomiseksi venynyt maaliton jakso.

Rytinällä liigaympyröihin

Jääkiekon pelaamisen 7-vuotiaana aloittanut Kaksonen ei ole koskaan ollut mikään todellinen maaliruisku. Lempinimeä ”Eme” totteleva hyökkääjä pitää itseään enemmän puolustavana hyökkääjänä.

- Sellainen kahdensuunnan joukkuepelaaja. Yritän liikkeen kautta haastaa puolustajia ja luoda tilanteita. Välillä yritetään harhauttaa kun hyvä paikka on, Kaksonen virnistää.

Kaksonen nostettiin liigarinkiin hieman varkain yhdessä Anssi Löfmanin ja nykyään Jyväskylässä pelaavan Jonne Virtasen kanssa. Nuorukaiset laitettiin yhteen ja ketju sai muun loistavan pelaamisen ohella myös tehoja aikaan.

- Siinä toimi homma hyvin, kaikki oltiin nuoria ja eteenpäin pyrkiviä pelaajia. Anssin kanssa ollaan aika samanlaisia pelaajia ja Virtanen sitten vähän erilainen, hyvä tekemään tilaa. Anssin kanssa ollaan pelattu jo junioreissa paljon yhdessä, Jonnen kanssa ei ihan niin paljon.

Hyvin harjoitellun kesän jälkeen ensimmäiseen täyteen liigakauteensa kovin odotuksin lähtenyt Kaksonen koki tällöin ammatin varjopuolet, kun loukkaantumisten keskellä muutenkin paininut joukkue sai Kaksosesta yhden nimen lisää pitkään sairaslomalaisten listaan.

- Vastustajan kaveri kaatui silloin päälle ja meni polvi. Ei ole kauheasti muita pahoja loukkaantumisia ollut koskaan. Olihan se tuskaista aikaa katsoa sivusta pelejä kun ei pysty sieltä kentän ulkopuolelta auttamaan joukkuetta. Olihan se kova paikka, koska sitä ei ikinä tiedä, miten loukkaantumisen jälkeen lähtee homma taas toimimaan. Oma työnsä on raivata paikka takaisin kokoonpanoon, hän kertaa.

Kaksonen yritti paluuta ja nuorukainen laitettiin hakemaan tuntumaa Kotkan Titaaneista. Yhden pelin saldo oli kaksi tehopistettä ja uusi loukkaantuminen. Ensimmäinen liigakausi jäi näin ollen torsoksi.

- Siellä pelasin yhden pelin ja sitten polvi meni uudestaan ja koko kausi oikeastaan pilalle.

Viime kauden alun yhteistyöseura Jukureiden ja SaiPan väliä matkustanut Kaksonen raivasi kuitenkin loistavilla otteillaan nopeasti paikan sputnikkien vakiokokoonpanosta. Etenkin kevätkaudella vauhtiin päästyään otteista paistoi kateissa ollut itseluottamus, vaikkei maaleja tullutkaan.

Kuin liukuhihnalta maalintekopaikkoja luoneen Kaksosen selkään alkoikin muodostua iso karvainen gorilla. 47 ottelua maaleitta vetänyt hyökkääjä myöntääkin, että maalittomuuteen alkoi turtua.

- Kyllä sitä alkoi osittain jo tuskastumaan, kun niitä paikkoja oli niin paljon. Alkoi olla jo aika surkuhupaisaa se, ettei mennyt mistään sisälle, ”Eme” huokaa, mutta jatkaa:

- En tosin ole kauheasti asettanut ikinä mitään pistetavoitteita itselleen, ne tulee hyvän pelin kautta.

SaiPan kovin jätkä

Keväällä kaksivuotisen jatkon keltapaitaan tehnyt Kaksonen ei ole kesällä norkoillut terasseilla. Kova työ on näkynyt jo ennen liigakauden starttia, sillä mies on ollut SaiPan tehokkaimpia harjoituspelikauden otteluissa. Aina ykkösketjussa asti Lappeenrannan turnauksessa esiintynyt Kaksonen on nakuttanut lähes piste per peli tahdissa.

- Kyllä oli ihan ykkösvaihtoehto jäädä SaiPaan ja täällä raivata itselleen rooli liigaan. Sitä tässä tavoitellaan. Hyvin on treenipelit mennyt, vähän ollaan haettu eri kavereitten kanssa, että millaista on pelata. On ollut kivaa päästä pitkästä aikaa ylivoimallekin.

Omia tavoitteitaan vaatimaton Kaksonen ei halua liikaa korostaa. Kehitettävät osa-alueet tulevat sen sijaan salamannopeasti.

- Maalintekoa ollaan tässä yritetty kehittää ja fysiikkaa ei voi koskaan olla liian paljon. Tasaisesti pystyy kehittämään kaikkia osa-alueita.

Kaksonen on tullut lappeenrantalaisille kiekkojännäreille tunnetuksi erinomaisena alivoimapelaajana. Mikä sitten miehen itsensä mielestä tekee pelaajasta hyvän alivoimapelaajan?

- Pyrkiä ajattelemaan sitä niin, että yrittää pelata sillä tavalla mikä olisi mahdollisimman vaikeaa jos itse pelaisi ylivoimalla. Aggressiivisesti ja iskee heti kiinni, kun on paikka, kuitenkaan pelaamatta itseään ulos. Alivoimanelikon yhteispelistä kaikki lähtee kuitenkin.

Nykyään valmennuksen ansaittua luottoa nauttiva hyökkääjä on saanut useassa yhteydessä myös joukkuekavereiltaan tunnustusta, sillä moni SaiPan pelaajiston edustaja on todennut Elmeri Kaksosen olevan joukkueen kovin kundi. Mistä tämä on saanut alkunsa ja pitääkö huhu paikkansa?

- En tiedä, varmaan jätkät tietää, että hanskat putoaa tosi harvoin ja haluaa löylyttää lisää. Ehkä minä jollain tapaa olen, mies naurahtaa.

Kysyttäessä tulevaisuuden suunnitelmista Kaksonen haluaa pitää ajatuksen nykyhetkessä, muttei myöskään monen muun pelaajan tavoin tyrmää mahdollisuutta pelata ulkomaan kaukaloissa.

- Ulkomaat varmasti jossain vaiheessa kiinnostaa, mutta ensin tavoitellaan sitä, että liigassa vakiintuisi pelipaikka. Peli kerrallaan mennään.

SaiPan joukkue on tänä vuonna totuttua vahvempi ja valtaosa joukkueen avainpelaajista oli viime kaudella häviämässä viimeistä runkosarjaottelua Tampereen Ilvekselle. Tänä pelisesonkina tuota samaa ei enää haluta kokea, jos Kaksosen sanaan on uskominen. Puheessa on päättäväinen kiukku mukana ilman uhoa ja on helppo uskoa nuoren miehen sanaan.

- Kyllä nyt pudotuspeleihin mennään, ei ole muuta mahdollisuutta. Haetaan hyvää ilmettä. Viime kausi oli jo pelillisesti hyvä, mutta oikeastaan koko kausi kulminoitui viimeisen pelin pettymykseen. Siinä oli eväät kuitenkin todella hyvälle kaudelle. Jäi tosi karvas maku, mies päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle