TAP - KAL
VGK - MIN 1.00
FLA - SJS 2.00

Duunari maaliputkessa

LIIGA / Haastattelu
Runkosarjassa viidenneksi sijoittunut Ässät teki joukkueista kolmanneksi eniten maaleja. Kaikki eivät kuitenkaan maaleilla kovin usein päässeet juhlimaan. Esimerkiksi Padan laitahyökkääjä Sami Mutanen teki kauden aikana vain kuusi täysosumaa.

Sami Mutaselta ei varsinaisesti edes odoteta suurta pistetehtailua. Mutanen on duunari, jonka vahvuudet ovat muualla kuin kiekollisessa pelissä. 27-vuotiaan hyökkääjän tehtävänä karvata, taklata ja aiheuttaa vastustajalle hämmennystä hyvällä luistelullaan.

Mutta vaikka Joensuusta lähtöisin oleva hyökkääjä onkin alaketjujen työntekijä, häneltäkin odotetaan maaleja ajoittain. Pitkään maalinteko oli kuitenkin toivoton tehtävä. Maalipaikkoja tuli, mutta laukaukset ja ohjaukset menivät maalin yli, maalin ohi tai päin maalivahtia. Vasta kauden 32. ottelu tuotti Mutasen tilille kauden avausmaalin, kun hän ei epäonnistunut rangaistuslaukauksessaan KalPaa vastaan.

Hyökkääjän kuudesta maalista peräti viisi syntyi runkosarjan kolmessa viimeisessä ottelussa. Tampereella Tapparaa vastaan Mutanen teki maalin takatolpalta ja Oulussa Kärppien vieraana hyökkääjän kaksi maalia toivat Ässille yhden pisteen. Nuo kaksi maalia osoittautuivat Padalle tärkeiksi, sillä maalien ansiosta tulleella pisteellä porilaiset varmistivat paikkansa puolivälierissä jo ennen runkosarjan viimeistä kierrosta.

– Onnistumiset auttavat aina. Niillä syntyy luottamus omaan hommaan ja se luo rentoutta. Keväällä on muutenkin hieno pelata, Mutanen sanoi.

Runkosarjan viimeisessä ottelussa Mutanen loisti jälleen. Hyökkääjä lisäsi maalimääräänsä vielä kahdella, eikä kolmaskaan maali ollut kaukana.


Sami Mutanen pelaa energisesti ja kamppailee jokaisesta irtokiekosta.
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Mutanen on pelannut viime hetket porilaisten nelosketjussa lähinnä Mika Niemen ja Niko Palosen kanssa. Ketju on ollut hyvässä vireessä kauden tärkeimpiä hetkiä lähestyessä ja on ollut usein Ässien parhaimpia koostumuksia. Ketjussa Mutanen on pelannut hyvin omassa roolissaan, Niemi on löytänyt itsestään pitkään kadossa olleen pelintekijän ja Palonen on löytänyt ensimmäistä kertaa liigaurallaan sopivan tasapainon kiekollisen ja fyysisen pelin välillä. Kauden kahdessa viimeisessä ottelussa myös Jesse Laaksonen pelasi hyvin Palosen paikalla.

– Me teemme joukkueelle arvokasta duunia puolustamalla ja pelaamalla energistä peliä. Jos siinä sivussa tulee onnistumisia, on se toki hienoa.

Ässien nelosketju on viimeisissä otteluissa onnistunut omassa työssään loistavasti. Ketju on karvannut, taistellut ja saanut paineen vastustajan kenttäpuoliskolle. Siinä ohessa on syntynyt pari maaliakin. Pudotuspeleissä kiekon vastustajan päätyyn kerta toisensa jälkeen tuova ketju voi olla patapaidoille todella arvokas.

– Voittaminen on aina mukavaa ja tästä on hyvä lähteä isoihin peleihin. Ensiksi lepäämme hetken ja sitten katseet käännetään JYP-sarjaan. Silloin on varmasti tiedossa huikeita kamppailupelejä. Pienet asiat varmaankin ratkaisevat.

» Lähetä palautetta toimitukselle