Diskoksen syksy: asenne tyydyttää, tulokset eivät

MESTIS / Haastattelu
Jyväskylän Diskosta povattiin kaudenaluskirjoituksissa Mestiksen jumboksi, ja näistä asemista joukkue kevätkaudelle lähteekin. Pelaajien oma tavoite on silti edelleen kahdeksas sija, kuten kauden allakin.

Diskos keräsi syyskierrokselta 11 pistettä, joilla se on sarjassa kahdentenatoista. Päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi ei ole yllättynyt näistä luvuista, mutta kaula muihin peräpään seuroihin on venähtänyt odottamattoman pitkäksi.

- Tiesimme sarjan kovaksi ja tasaiseksi, mutta se on ollut vielä ennakoituakin tiukempi. Monet kärkipään joukkueet ovat kompastelleet tyvipään joukkueita vastaan, esimerkiksi TuTo on ollut paljon odotettua huonompi. Paljon on myös pelattu ristiin.

Vaikka pisteitä on niukalti kertynytkin, on joukkue kehittynyt syksyn aikana paljon. Pelilliset tavoitteet on valtaosin saavutettu, mutta parannettavaa toki vielä löytyy.

- Hyökkäyksiin olisi päästävä vielä nopeammin. Vaikka numeroiden valoissa suurin ongelmamme onkin ollut puolustus, uskon senkin parantuvan hyökkäyspelin tehostuessa.

Ahvenjärven mukaan Diskos-pelurit yrittivät alkukaudella pelata liian teknistä kiekkoa, mistä seurasi runsaasti virheitä. Myös joukkueen kokemattomuus tällä tasolla näkyi ensimmäisillä kierroksilla selvästi. Kokemattomuus, nuoruus ja niihin liittyvät rajoitteet ovat kuitenkin edelleen realiteetteja.

- Häviämme vieläkin paljon kaksinkamppailuita voiman puutteeseen. Puolustajat ovat kokemattomia, mikä taas näkyy virheiden suuressa määrässä. Pitää muistaa, että suurin osa pelaajistamme on pelannut aiemmilla kausilla nuorten sarjoissa tai alemmilla tasoilla.

Tappioiden määrä ja välillä rumiksi venähtäneet loppulukemat eivät ole joukkueen henkeä huonontaneet. Tyrmäystulokset muutamissa vieraspeleissä johtuvat Ahvenjärven mukaan pikemminkin väsymyksestä.

- Henkisiä repsahduksia ei missään vaiheessa ole tullut. Joukkueen asenteeseen olen kaiken kaikkiaan erittäin tyytyväinen. Rutiinia tällä tasolla pelaamiseen ei kuitenkaan vielä ole, joten monissa vieraspeleissä väsymys on aiheuttanut suurinumeroisia tappioita.

- Ensimmäiset erät ollaan yleensä oltu hyvin mukana ottelussa kuin ottelussa. Toiset erät ovat sen sijaan olleet vaikeita. Kolmansiin eriin on kotihallissa löytynyt mukavasti puristusta, mutta vieraspeleissä ovat nekin olleet usein heikkoja.

Välähdyksiä syksyn pimeydessä

Ei Diskoksen syyskausi kuitenkaan pelkkää murheen alhossa vaeltamista ollut. Joukkoon mahtui ilon hetkiäkin.

- Sportia vastaan onnistuimme erittäin hyvin sekä kotona, jolloin saavutettiin kauden ensimmäinen voitto, että vieraissa, vaikka sen pelin hävisimmekin aivan loppuhetkillä. KJT-voitto kotona oli taktisesti onnistunut, sillä teimme pelisysteemiin kesken kaiken muutoksen, jonka pelaajat toteuttivat ihailtavan tarkasti.

- Hyvää pelissämme on ollut se, että silloin kun olemme päässeet johtoon, on johtoasema yleensä myös pystytty säilyttämään.

Syyskauden onnistujia udeltaessa Ahvenjärvi suostuu nimeämään kaksi pelaajaa, jotka odotuksiin nähden ovat pelanneet erinomaisen syksyn: Pasi Tyyvi ja Ilkka Kallioinen.

- Tyyvi on tehnyt erittäin hyvin töitä. Hän tuntee omat vahvuutensa ja pelaa niiden mukaisesti. Kallioinen taas on pelannut tasaisen varmasti hyviä pelejä läpi syksyn.

Kevätkaudellekaan ei tuloksellisia tavoitteita ole asetettu. Pelaajat pitävät kiinni kahdeksannen sijan tavoittelusta, mutta Ahvenjärven päämäärät ovat pelillisiä. Köyhä joukkue toivoo joulupukilta muutakin kuin mailoja ja eristysnauhaa.

- Toivon, että ammattimainen ote jatkuisi ja pelaajat pysyisivät terveinä.

Jäähyille monta selitystä

Vaikka useimmista tilastoista Diskos löytyy loppupäästä, on sentään yhdessä taulukossa sijoitus korkealla: jäähytilastossa. Asiaan on monta selitystä, joista yksi on - edelliskausien tapaan - lukuisat kymmenen minuutin käytösrangaistukset. Ahvenjärvi antaa myös muita osaselityksiä.

- Suuri jäähymäärä onkin kiinnostava juttu. Uskon, että minuuttilukumme hieman valehtelee. Meillä on ollut kahdessa vieraspelissä tuomarina tämän sarjan ensikertalainen, joka on myötäillyt kotiyleisön toiveita. Myös huonoa tuuria on ollut esimerkiksi Pasi Tyyvin ottelurangaistukseen johtaneessa taklauksessa KalPa-pelissä. Taklaus oli puhdas, mutta koska taklattava loukkaantui, tuli iso tuomio. Toki olemme ottaneet myös tyhmiä jäähyjä, mutta niiden määrä on kiitettävästi vähentynyt syksyn mittaan.

- Tuomarilinjan suhteen toivoisin käytävän keskustelua taklauksista ja mailaniskuista jaettavien rangaistusten suhteesta. Nyt Pasi Tyyvi KalPa-ottelussa ja Reeti Sahlstedt Jukurit-ottelussa saivat kovat rangaistukset puhtaista taklauksista. Sen sijaan meiltä ovat esimerkiksi Jukka Rummakko ja Tyyvi olleet useita pelejä loukkaantuneina otteluissa tulleiden mailaniskujen vuoksi. Eikä näistä tilanteista ole annettu minkäänlaisia rangaistuksia.

Kansa kaipaa voittoja

Diskoksen yleisömäärät ovat laskeneet melkoisesti edellisiin kausiin verrattuna. Kaudella 1999-2000 kävi peleissä keskimäärin 700-800 ihmistä, viime kaudella pudottiin 500-600:n lukemiin. Nyt ollaan liikuttu 300:n molemmin puolin. Ahvenjärven mukaan joukkueen esityksiin laskusuhdanne ei ratkaisevasti ole vaikuttanut - eihän yleisöä ole ennenkään paljon käynyt. Katsojakadolla on hänen mielestään kaksi syytä ylitse muiden.

- Ihmiset haluavat menestystä. He haluavat nähdä voittoja, muuten kyseessä on katastrofi. Toisaalta silloinkaan, kun olemme olleet sarjan kärjessä - esimerkiksi viime kauden alussa - ei hallilla ole ollut ruuhkaa. Varmaan sarjan sulkemisellakin on vaikutusta.

Malkaa löytyy myös Diskoksen omasta silmästä. Ahvenjärvi toteaa, että seuran olisi satsattava ottelutapahtumien tunnelmaan selvästi nykyistä enemmän.

Vähäinenkin tunnelmanluonti on nykytilanteessa arvokasta. Ahvenjärvi haluaa kiittää Diskoksen akateemisen fanikerhon DAF:n pieneksi kutistunutta mutta äänekästä kannustajaporukkaa uskollisesta metelöinnistä hallissa.

- Kuuntelen jokaisen kotiottelun alkaessa, alkavatko räikät tai rumpu soida, ja tulee aina hyvä mieli, jos päädystä kuuluu kannustusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle