Coyotesin tuska hellitti hetkeksi - Raanta totuttelee elämään aavikolla

NHL / Haastattelu
Antti Raanta on viettänyt tällä kaudella paljon aikaa sairaslistalla.
Kuva © Getty Images
Manhattanin kirkkaat valot vaihtuivat Arizonan jylhiin ja karuihin maisemiin. Kahden New Yorkissa vietetyn vuoden jälkeen maalivahti Antti Raannan tie kävi Arizona Coyotesin maalin suulle. Miten sopeutuminen Arizonan helteisiin on sujunut ja mitä New Yorkin vuosista jäi käteen? Jatkoaika tapasi Raannan Philadelphiassa.

PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA. Arizona Coyotes nappasi maanantai-iltana kauden ensimmäisen voittonsa, kun joukkue kaatoi vieraissa Philadelphia Flyersin värikkäiden vaiheiden jälkeen 4−3. Loukkaantumisesta toipuva Antti Raanta katsoi tuon ottelun vielä katsomon puolelta.

Tunnelma pukukopissa oli ottelun jälkeen helpottunut. Yksi voitto ei vielä varsinaisesti helpota Coyotesin tilannetta sarjataulukossa, mutta jostain on pakko aloittaa. Raanta muistutti, että joukkue on pelannut paljon yhden maalin otteluita, jotka ovat lopulta kääntyneet vastustajan hyväksi.

− Jos on katsonut näitä pelejä, niin on ollut varmaan viisi tai kuusi matsia, jotka ovat olleet maalin pelejä. Vastustaja on kääntänyt ne kovalla prosentilla itselleen. Tämä on aika kilpailullinen sarja, kaikki voitot pitää ansaita. Ollaan tehty paljon virheitä otteluiden lopuissa, mutta onneksi nyt saatiin vihdoin voitto.

Flyersia vastaan joukkue pelasi hyvät 58 minuuttia, kunnes kotijoukkue iski kahdesti vajaan minuutin sisään. Jatkoajalla Coyotes tuhlasi ylivoimatilaisuuden, ja alkoi taas näyttää siltä, että joukkue löytäisi uuden tavan kasvattaa tappiosarakettaan.

"Nyt pitää saada paikat sellaiseen kuntoon, että voi loppurunkosarjan pelata ilman vammoja."

Alex Goligoski laittoi kuitenkin kojoottien painajaiselle pisteen komealla maalillaan Clayton Kellerin hyvästä syötöstä. Coyotes-maalia vartioi viidennen NHL-ottelunsa pelannut Scott Wedgewood.

Raanta on ollut sivussa tositoimista lokakuun puolivälistä saakka. Juuri tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä, ja suomalainen nähtäneen Coyotes-maalilla vielä tämän viikon aikana. Ei tule suurena yllätyksenä, että otteluiden seuraaminen mediakatsomosta on ollut alkukaudesta tuskaista.

− Nyt ollaan sellaisessa tilanteessa, että muutamat treenit on vielä edessä ennen paluuta. Mutta jos asiat sujuu hyvin, toivottavasti tällä viikolla ollaan jo takaisin tolppien välissä. Mennään kuitenkin ihan rauhassa, ei oteta mitään isompia riskejä. Nyt pitää saada paikat sellaiseen kuntoon, että voi loppurunkosarjan pelata ilman vammoja. Kova halu on palata takaisin kaukaloon ja auttaa joukkuetta voittamaan matseja.

Arizona ja New York ovat pitkälti toistensa vastakohtia. Itärannikolla valtavat ihmismassat kokevat eri vuodenajat ja joutuvat jopa kestämään jonkin mittaisen talven. Maanosan länsipuolella sijaitseva Arizona tunnetaan paremmin aavikoistaan kuin ihmisistään. Lämpötilat pysyttelevät vuoden läpi suomalaisille korkealla tasolla.

Raanta ei ole huomannut suurempia muutoksia päivittäisessä elämässään, jos makuuhuoneessa majailevia skorpioneja ei lasketa mukaan.

− Kaikki muu on sujunut hyvin, mutta skorpionit talossa ovat käyneet vähän hermoille. Hetken aikaa totuttelu vei, on se [Arizona] lopulta ihan erilainen maailma verrattuna New Yorkiin. Joukkueella on uusi valmentaja ja paljon uusia pelaajia, joten totuttelu siinäkin suhteessa kestää jonkin aikaa. Huono alku näkyi kopissa pienenä yliyrittämisenä ja puristamisena mutta uskon, että tilanne helpottaa nyt ensimmäisen voiton jälkeen.

Raannalle on tiedossa torjuntavastuuta loukkaantumisesta toivuttuaan.
Kuva © Getty Images

New York -vuodet jättivät hyviä muistoja

Raanta oli molempina vuosinaan Rangersissa selvä kakkosmaalivahti Henrik Lundqvistin takana, mutta 28-vuotias torjuja ei voi olla korostamatta, kuinka tärkeät nuo kaksi vuotta olivat uran jatkon kannalta.

− Viime kaudella oli jo sellainen fiilis itsellä, että oma peruspeli oli vihdoin sillä tasolla, millä sen täällä kuuluu olla. Oli hieno päästä näkemään Lundqvistin päivittäisen tekemisen tason, ja se herätti myös itsessä ihan uuden vaihteen. Yritin tehdä perässä vain samoja suorituksia.

Liigan arvostetuimpiin maalivahtivalmentajiin kuuluva Benoit "Ben" Allaire saa kiitosta myös Raannalta.

− Ben kuuluu ehdottomasti koko liigan parhaiden maalivahtivalmentajien joukkoon. Ensimmäinen vuosi on aina vähän totuttelua, mutta kun aloitettiin hommat toisella kaudella, oli heti selvää mitä valmentaja odotti minulta. Ben painotti erityisesti pelinlukua ja sijoittumista, niitä osa-alueita on täälläkin yritetty kehittää.

Kun Raanta siirtyi kesällä 2015 Chicago Blackhawksista Rangersiin, ei suomalaistorjuja tuntenut joukkueesta käytännössä ketään. Tällä kertaa tilanne oli toisenlainen. Samassa vaihtokaupassa Raannan lisäksi Coyotesiin liikkui myös hyökkääjä Derek Stepan.

Puolustaja Niklas Hjalmarsson on hyvä tuttu Blackhawks-vuosilta. Vaikka joukkueessa onkin paljon Raannalle uusia naamoja, ei sopeutuminen joukkueeseen ole ollut vaikeaa, päinvastoin.

− Kyllä se aina helpottaa, että ei kaikkea tarvitse tehdä yksin, mutta en usko, että näin nuoreen joukkueeseen on vaikeuksia sopeutua. Pukukoppihuumori on laskenut sille tasolle, tai niin alas, että ei sillä ole väliä, mitä täällä puhuu. Ollaan päästy myös hyvin samalle viivalle maalivahtivalmentajan kanssa.

Raanta ehti kahdessa vuodessa luomaan ystävyyssuhteita, jotka ovat jatkuneet, vaikka pelit jatkuvatkin nykyään eri paidassa. Suomalainen vietti viimeisen kahden vuoden aikana paljon aikaa norjalaishyökkääjä Mats Zuccarellon kanssa, ja kaksikko tapasi myös viime kesänä − tällä kertaa jalkapallon parissa.

− Zuccarellon kanssa tuli aika paljon vietettyä aikaa, ja käytiin kesällä katsomassa Eurooppa-liigan finaali Tukholmassa yhdessä. Zuccarello hankki kovana Manchester United -fanina liput. Tällä vierasreissulla pelattiin New Yorkissa, ja ihan hyvillä mielillä näki vanhoja pelikavereita.

Pukukoppihuumori on laskenut sille tasolle, tai niin alas, että ei sillä ole väliä mitä täällä puhuu.

Coyotes on joukkueena hyvin erilaisessa tilanteessa verrattuna Raannan vuosien Rangersiin. Raanta eteni Rangersin kanssa pudotuspeleihin molemmilla kausillaan. Coyotes on edellisen kerran pelannut pudotuspelikiekkoa keväällä 2012. Tämän jälkeen joukkue ei ole kertaakaan onnistunut keräämään yli 90 pistettä runkosarjassa.

New Yorkissa voittaminen on lähes pakkomielle, Arizonassa jääkiekko ei kiipeä lehtien etusivuille. Tällä hetkellä joukkueen tärkein on tehtävä on pelata laadukasta jääkiekkoa, jotta arizonalaiset löytäisivät tiensä hallille. Raanta ihmetteli toimittajien vähyyttä ensimmäisen kotiottelunsa jälkeen.

− Taisi olla mun ensimmäinen ottelu kotona Vegas Golden Knightsia vastaan, ja pelin jälkeen kopissa odotti ehkä neljä toimittajaa. New Yorkissa kopissa oli aina 25-35 toimittajaa mikrofonien kanssa. Turha meidän on kuitenkaan käyttää mitään "meillä on nuori joukkue" -tekosyitä.

− Aina kun lähdetään uuteen kauteen, tavoitteena on voittaa mahdollisimman paljon pelejä. Omasta mielestäni meillä on kasassa potentiaalinen ryhmä, ja uskon, että jokainen kokemus tässä matkan varrella auttaa joukkuetta kehittymään yhdessä.

Terveenä Raanta on ehdottomasti Coyotesin ykkösmaalivahti. Se on paikka, jonka monivuotinen kakkostorjuja ansaitsee. Stepanin ohella Raanta kuuluu Coyotesissa niihin kokeneisiin pelaajiin, jotka ovat jo menestyneet tässä liigassa. Kiekkojen torjumisen ohella 28-vuotiaan suomalaisen tehtävänä on myös luoda voittamisen kulttuuria Arizonaan.

Coyotes ei kuulu tällä eikä ehkä ensi kaudellakaan NHL:n voittajasuosikkeihin, mutta joukkueella on mahdollisuudet menestyä pidemmällä aikavälillä. Jopa skorpionien uhalla Raanta on mielellään osa tätä jääkiekkotarinaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle