Colin Wilson − maineikkaan IFK-hyökkääjän poika

MAAJOUKKUE / Haastattelu
USA:n juniorijoukkueen ykkössentteri Colin Wilson on ollut yksi U18 MM-turnauksen kovimmista pistehaista. Hänellä on myös löyhää suomalaistaustaa, sillä hänen isänsä Carey pelasi Helsingin IFK:ssa kaksi kautta 80-luvun alussa.

Colin Wilson täyttää vasta lokakuussa 18 vuotta eikä hän siksi ole varauskelpoinen vielä tämän vuoden NHL-varaustilaisuudessa, mutta näytöt ovat kovat jo nyt. Wilson oli mukana USA:n joukkueessa voittamassa kultaa jo viime vuoden turnauksessa. Nyt hän johtaa joukkueensa ykkösketjua ja on turnauksen pistepörssin nelossijalla ennen mitalipelejä. Pisteitä on kertynyt kuudessa pelissä 3+6.

Parhaan pelinsä Wilson pelasi torstaina Slovakiaa vastaan, jolloin hänen tehosaaliinsa oli 2+2. Perjantaina hän jäi pisteittä, mutta jäällä hän oli joukkueensa tärkeän 3−3-tasoitusmaalin aikana. USA:n eteneminen finaaliin ratkesi sitten vasta rankkarikisassa.

- Ehjä peli. Ei ollut ihan huippupeli, mutta onneksi meidän pelaajat pitivät paikkansa ja voitimme, Wilson tuumi.

- Ei tässä oikeastaan väsymys tunnu. Olemme valmistautuneet hyvin ennen turnausta ja olemme hyvässä kunnossa. Meillä on vielä välipäivä ennen Venäjä-peliä, joten kaikki on varmasti kunnossa sunnuntaina.

Finaalissa puolustava mestari kohtaa Venäjän. Vastus on jenkeille vaarallinen, sillä alkusarjan ottelussa punakone oli vahvempi maalein 5−3.

- Hieno vastus. Liikuttavat kiekkoa hyvin ja heillä on paljon taitoa ja nopeutta. Emme voi päästää heitä lentämään ohi, hyökkääjienkin pitää pelata alaspäin. Meidän pitää pysäyttää heidät siniviivalle.

Saumatonta yhteispeliä

Wilsonilla on vahva perhetausta jääkiekkoon. Isoisä pelasi muutaman ottelun NHL:ssä ja hänen veljensä olivat myös kolkuttelemassa liigan portteja. Menestyksekkäimmän uran on tehnyt Colinin isä Carey, joka pelasi peräti 552 ottelua NHL:ssä vuosina 1983−92.

Ennen pelaamistaan maailman kovimmassa kiekkoliigassa Carey Wilson pelasi kaksi kautta Helsingin IFK:ssa, molemmat yli piste per peli -tahdilla.

- Toki hän on jotain kertonut Suomesta, mutta ei mitään erityistä juuri tätä reissua varten. Hän on kertonut, että pelivuodet täällä olivat loistava kokemus ja se oli hienoa aikaa, hyvää peliä ja hieno paikka käydä.

Vahvasta jääkiekkotaustasta perheessä on luonnollisesti ollut hyötyä Colinille.

- Isä on tiennyt, minkä asioiden eteen minun pitää tehdä töitä. Siitä on ollut apua.

17-vuotias hyökkääjä tietää itsekin hyvin, missä hänellä on eniten kehitettävää.

- Pitää olla kahden suunnan hyökkääjä, kun olen sentteri. Suurimman osan ajasta haluan pelata hyökkäävästi, joten on ihan hyvä kun joku välillä muistuttaa, että pitää myös puolustaa.

USA:n juniorijoukkue on pelannut koko kauden yhdessä ja hitsautunut siinä ajassa hyvin yhteen. Wilsonin johtama ketju on ollut nykyisessä muodossaan jo monta kuukautta. Pienikokoinen ja näppärä Jordan Schroeder liittyi toiseksi laitahyökkääjäksi tammikuussa, mutta superlupaus James Van Riemsdykin kanssa Wilson on pelannut yhdessä koko kauden.

- Tunnemme toisemme. Tiedän tarkalleen, mitä James tekee kun hän saa kiekon ja hän tietää mitä minä teen kiekon kanssa. Kemia toimii hyvin.

Nyt kun Wilson jää yli-ikäiseksi U18-joukkueesta, hän suuntaa Bostonin yliopistoon kiekkoilemaan ja kehittämään itseään vuoden 2008 varaustilaisuus mielessään. Yliopistouran pituus riippuu NHL-option houkuttelevuudesta: lähtökohtaisesti Wilson sanoo valmistautuvansa neljään yliopistovuoteen, mutta lisää sitten perään vahvan ”ehkä”.

Näillä näytöillä Wilsonia voi odottaa korkealle draft-tilaisuudessa. Hän itse ei mieti, mikä seura varauksen tekee, kunhan joku tekee. Miten olisi Calgary Flames tai New York Rangers, kun isäsi pelasi niissä seuroissa monta vuotta?

- Yeah, se olisi hienoa! Olisihan se kiva saada perhedynastia sinne, hän nauroi.

» Lähetä palautetta toimitukselle