Christopher Gibsonin ensimmäinen NHL-kokemus - "Katselin ja ihmettelin"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Marlies poistuu kotikentältään fanien ympäröimänä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
NHL-vauhtia luukkuvahtina ihmettelemään päässyt Christopher Gibson, 22, on jahdannut unelmaansa Kanadassa jo vuosia. Jatkoaika kävi tervehtimässä maalivahtia Torontossa.

Suomalaismaalivahti Christopher Gibson tekee parin vaikeamman kauden jälkeen nousua NHL-tasolle. Jo 14-vuotiaana Kanadaan unelmansa perässä lähtenyt Gibson viihtyy nyt AHL-joukkue Toronto Marliesin riveissä.

- Olen tykännyt tosi paljon AHL-elämästä, vaikka meillä onkin pitkiä pelireissuja sun muuta. Paljon saan pelata ja pelejä on paljon, Gibson hymyilee.

Toivottavasti pääsen pian takaisin NHL:ään!

Gibsonin joukkue Toronto Marlies kerää urheiluhullussa kaupungissa hyviä katsojalukuja, mutta kaikissa AHL-halleissa ei välttämättä ole erityistä tunnelmaa.

- Torontohan on tosi iso kiekkokaupunki. Aina välillä täällä on todella paljon faneja, mutta kun mennään pelaamaan välillä johonkin pienempiin kaupunkeihin, niin siellä ei sitten ole kauhean paljoa porukkaa. Meillä on vähemmän vain, jos Leafs tai NBA-joukkue Raptors pelaavat samaan aikaan.

Gibson pääsi vuodenvaihteessa katsomaan suuren maailman menoa, kun hänet kutsuttiin Toronto Maple Leafsin luukkuvahdiksi otteluihin Florida Panthersia ja Tampa Bay Lightningia vastaan.

- Se oli mukava kokemus. Ensimmäisessä pelissä vain katselin ympärilleni ja ihmettelin, enkä edes seurannut peliä alkuun. En päässyt ensimmäisenä päivänä edes valmistautumaan jäälle, kun piti pistää heti kamat päälle kun saavuin. Sitten olinkin heti luukulla siinä. Toivottavasti pääsen pian takaisin NHL:ään!

NHL-paikkaa odotellessa

NHL ja uutuudenviehätys tekivät luukkuvahdin työstä mielenkiintoista, mutta mitä varavahtien mielessä yleensä liikkuu?

- Ei se varsinaisesti tylsää ole, mutta tietysti haluaa aina päästä itse pelaamaan. Siinä on aina oltava valmiina, sillä ei voi tietää mitä tapahtuu, Gibson kertoo.

Tietyt pelaajat sahaavat tasaisin väliajoin NHL:n ja AHL:n väliä. Marliesin ja Maple Leafsin organisaatiot ovat kuitenkin selvästi erilliset.

- Aina välillä teemme yhteistyötä Maple Leafsin kanssa, mutta meillä on täällä oma maalivahtivalmentaja ja heillä oma. Sieltä ei kukaan tule meidän kanssamme jäälle, mutta keskenään johtoportaan edustajat kyllä keskustelevat.

Gibson ei osaa vielä sanoa, milloin hänellä olisi realistinen mahdollisuus vallata Maple Leafsin ykkösvahdin paikka.

- Ei se ole minusta kiinni! Tai on se tavallaan minusta kiinni, mutta johtajat päättävät milloin kutsu tulee, jos tulee. Minun on vain keskityttävä omaan peliini.

Nuorena maailmalle unelmaa hakemaan

Espoossa lapsena asunut Gibson tykästyi pohjoisamerikkalaiseen kiekkoon jo nuorena, eikä maalivahti ollut kuin 14-vuotias muuttaessaan Kanadaan pelaamaan.

- Tulin 2004 tänne Kanadaan yhteen turnaukseen ja tykkäsin tosi paljon pelata täällä. Kun C-junnuikä alkoi, puhuin vanhan valmentajani Harri Piiparisen kanssa Suomessa, ja hän kertoi, että täällä olisi koulu, johon voisin mennä kokeilemaan. Päätin vanhempien kanssa, että voisin vuodeksi mennä. Se meni niin hyvin, että päätin jäädä.

Yksin teini-iässä muuttaminen oli henkisesti vaikeaa Gibsonille, jonka koko perhe jäi Suomeen asumaan.

- Ensimmäinen vuosi oli aika raskas, kun 14-vuotiaana lähtee pois kotoa. Soitin äidilleni aika usein ja sanoin, että haluan takaisin kotiin. Nytkin puhun heidän kanssaan aika usein. Kivahan se olisi, jos he kävisivät täällä useammin, mutta meillä on niin paljon pelejä.

Gibson pelasi itsekin Suomen kakkosvahtina kaksi peliä U20-kisoissa vuonna 2012. Suomen nuorten kisat kiinnostivat tänäkin vuonna.

- Sieltä jäi hyviä muistoja ja kavereita, jotka viestittelevät yhä kanssani. Mukava nähdä, että nytkin meni Suomella ihan hyvin. Tietysti niitäkin kisoja tulee seurattua, Gibson kertoo.

Suomen miesten joukkueella on joka turnauksessa kova maalivahtitilanne, mutta Gibson toivoo pääsevänsä joku kerta näyttämään taitojaan.

- Tietysti maajoukkue kiinnostaa. Mutta sitten minun pitää olla niin hyvä, että joku tulee katsomaan pelejäni!

Vaikeampien vuosien jälkeen helpottaa

Gibson pelasi hyvin QMJHL-joukkue Chicoutimi Saguenéensissa varausvuonnaan, ja Los Angeles Kings nappasi lopulta maalivahdin NHL-varaustilaisuudessa toisella kierroksella numerolla 49. Sopimusta joukkueeseen Gibson ei kuitenkaan saanut koskaan. Siihen vaikutti joukkueen vuosikausiksi lukkoonlyöty maalivahtitilanne.

- Silloin varausvuonna meni aika hyvin, ja nyt olen ehtinyt katsoa taaksepäin ja miettiä, mitä siinä tapahtui. Kingsillä oli siellä Jonathan Quick, joka allekirjoitti kymmenen vuoden sopimuksen. Se ei hirveästi helpottanut tilannettani, ja siellä oli paljon muitakin hyviä maalivahteja. Tämä nykyinen tilanteeni Torontossa on paras mahdollinen minulle.

Maple Leafsin yhteydenotto tuntui varmasti melko mukavalta?

Täällä on kiekkokulttuuri isompi ja on lähempänä NHL:ää.

- Hyvältä tuntui. Lähdin Suomeen armeijaan silloin, eikä minulla ollut mitään sopimusta. Torontosta sitten soitettiin agentilleni, että kutsutaan Chris heidän leirilleen. Se meni hyvin, ja he antoivat kolmen vuoden sopimuksen minulle.

Tyhjän päälle Gibson ei olisi jäänyt, vaan kotimaassakin oli kiinnostusta maalivahdin palveluksille.

- Intin aikana Suomesta tuli muutamia kyselyitä. Kanadaan kuitenkin halusin mielummin. Täällä on kiekkokulttuuri isompi ja on lähempänä NHL:ää. Se on ollut koko ajan mielessäni, että jos täällä pelaa niin on ehkä helpompi päästä sinne.

Marliesin kausi ei ole alkanut erityisen hyvin, vaan joukkue keikkuu sarjataulukon hännillä. Se ei kuitenkaan masenna Gibsonia.

- Meillä on nuorempi joukkue tänä vuonna. Kaikki tulevat hyvin toimeen, ja on pelkästään mukavia kavereita kopissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle