"Camp Roy on käsite"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Norjan juhlat ovat lisääntyneet.
Kuva © Getty Images
Norja on tehnyt yhdeksän vuoden aikana nousun keskitason B-sarjamaasta top 10 -tason kiekkojoukkueeksi. Kehityksen takana on päävalmentaja Roy Johansen, jonka pitkäjänteinen ote on alkanut tuottaa tulosta.

Roy Johansenin aika Norjan peräsimessä on ollut menestyksekästä. Määritelmään riittää jo se tosiasia, että maa on pysynyt kansainvälisellä huipputasolla kahdeksan peräkkäistä vuotta.

Johansen aloitti Norjan maajoukkueen päävalmentajana kaudella 2004-2005 ja nosti maan heti alkajaisiksi B-sarjasta A-sarjaan. Siellä se on myös pysynyt.

Viiden viime vuoden aikana Norja on nähty kolmesti puolivälierissä. Tuona aikana sen huonoin ranking-sijoitus on ollut yhdestoista.

- Roy on tuonut norjalaiseen kiekkoiluun valtavasti ammattilaisuutta, peliuransa viime kaudella päättänyt Eerikki Koivu tiivistää.

Johansen on luonut maineen lujaluonteisena valmentajana. Joukkueelleen hän on löytänyt selkeän rungon.

"Norjalaismediassa on ryhdytty puhumaan jo MM-välierästä luonnollisena jatkumona."

- Pelaajien sitoutuminen maajoukkueeseen kertoo paljon hänen arvostuksestaan. Kieltäytymiset ovat erittäin harvinaisia. Vanhemmatkin pelaajat ovat aina valmiita hyppäämään MM-leirityksen harjoitusrääkkiin raskaankin kauden jälkeen.

- Valmentajana hän korostaa fyysisen harjoittelun merkitystä. Hän on saanut koko maajoukkueringin sekä siihen pyrkivät nuoret nostamaan harjoittelun määrää ja laatua huomattavasti.

52-vuotiaan leireillä on Norjassa oma maineensa.

- Camp Roy on Norjan urheilussa jo käsite. Sillä tarkoitetaan MM-kisoihin valmistavaa leiritystä, joka alkaa heti helmi-maaliskuun vaihteessa, kun ensimmäiset rinkiin kuuluvat pelaajat vapautuvat seurajoukkueidensa velvoitteista, Koivu kuvailee.

- Leirillä harjoitellaan todella kovaa kolmesti päivässä ja sama jahti jatkuu pitkin kevättä, myös harjoitusotteluiden aikana. Ruuvia löysätään vasta noin kymmenen päivää ennen MM-kisoja.

Tuloksista päätellen ohjelma toimii. Norja on päässyt kahdeksan joukkoon kahtena viime vuotena. Molempina vuosina voitot ja tappiot ovat olleet tasapainossa ja maaliero plussan puolella.

Maltilla kohti jatkopelejä

Vuosi sitten Norja oli lohkonsa neljäs. Se esimerkiksi piinasi Tšekkiä voittomaalikilpailuun asti ja murskasi samoilla ranking-sijoilla pyörineen Saksan 12-4. Puolivälierä mestari-Venäjää vastaan oli 2-2-tilanteessa vielä kolmannen erän alkaessa.

- Vastustajien pelitapoihin perehtymiseen käytetään todella paljon aikaa. Videopalaverit ovat usein hyvinkin perusteellisia ja pitkäkestoisia, mutta pelaajat ovat aina innolla mukana miettimässä voiton vaatimia ratkaisumalleja, Koivu kertoo.

- Pelaajat kunnioittavat Johansenia todella paljon ja ovat valmiita melkein mihin tahansa hänen niin pyytäessä. Roy keskustelee joukkueen kanssa paljon, mutta ei jätä kenellekään epäselväksi, kuka viime kädessä ohjaa laivaa ja tekee päätökset.

Tutun miehistön ja osaavan valmennuksen myötä kevät tarjoaa motivoivan tavoitteen, vaikka pelit seurajoukkueessa takkuilisivatkin.

- Moni on sanonut, että he ryhtyvät vaikeiden kausien aikana jo joulun tienoilla odottamaan pääsyä maajoukkueen mukaan nauttimaan siitä, mistä urheilussa on kyse. Joukkuehenki on Norjan ehdoton vahvuus ja iso syy sitoutumisen tasoon.

Johansenin ottaessa ohjat Norja oli maailmanrankingin sijalla 21, Puolan ja Unkarin välissä. Viisi MM-turnausta myöhemmin maa majaili kymmenen pykälää ylempänä ohitettuaan muiden muassa Saksan.

Parin viime vuoden menestys on jättänyt taakse vielä Valko-Venäjän, Latvian ja Sveitsinkin ja nyt seuraavana edellä on Yhdysvallat. Vuoden takaisten kisojen tulos varmisti lisäksi Norjan paikan Sotšin olympiakisoissa.

Kaksi peräkkäistä puolivälieräpaikkaa ovat nostaneet norjalaisen jääkiekon profiilia ja samalla maajoukkueeseen kohdistuvia odotuksia.

- Norjalaismediassa on ryhdytty puhumaan jo MM-välierästä luonnollisena jatkumona. Joukkue tuskin lähtee näihin höpöttelyihin mukaan, vaan osaa valmistautua jatkossakin seuraavan pelin voittamisen edellyttävin toimin, kokee 33-vuotias Koivu.

Entinen maajoukkuepuolustaja ei silti sulje pois suuryllätyksen mahdollisuutta. MM-kisojen uuden turnausformaatin ansiosta alkulohkosta etenevä joukkue on vain yhden voiton päässä mitalipeleistä.

- Norjan hyvä menestys ei ole sattumaa ja uskon sen toistamisen olevan hyvinkin mahdollista. Edellisvuosien menestys on antanut joukkueelle uskoa huippumaitakin vastaan ja luonut positiivisen ilmapiirin, jossa pelaajat saavat itsestään irti maksimisuorituksen erittäin usein.

Vuodenvaihteen jälkeen Norja on kukistanut esimerkiksi Venäjän, Suomen, Sveitsin ja Slovakian. Tämänkään vuoden Camp Roy ei anna syytä epäillä Norjan potentiaalia.

» Lähetä palautetta toimitukselle