Brett Lievers – Amerikkalainen Raksilassa

LIIGA / Haastattelu
Liigan alku lähestyy ja joukkueet ympäri Suomen valmistautuvat tositoimiin täydellä tohinalla. Lämpimänä elokuun päivän on Raksilan jäälläkin miehistö hiki hatussa harjoittelemassa. Ylivoimaa enimmäkseen tällä kertaa. Treenien jälkeen saa Jatkoajan toimittaja keppienglannillaan jututettavakseen Kärppien amerikkalaisen tehosentterin Brett Lieversin.

JA: Hockeydatabasen mukaan olet syntynyt Syracusassa, New Yorkin osavaltiossa. Vietitkö nuoruutesikin siellä?

Brett: En, vaan Minnesotassa, lähellä Minneapolista. Syracusasta muutimme kun olin jotain kolmevuotias.

Joten sielläkö sitten kiinnostuit jääkiekosta?

No oikeastaan se on isäni, joka oli innostunut jääkiekosta. Hän on kotoisin Minnesotasta ja hän oli itse nuorempana pelannut kiekkoa.

Ahaa, millä tasolla isäsi pelasi?

Nooh, yliopistokiekkoa… ei niin hirveästi mutta jonkin verran. Kova kiekkofani hän oli, ja opetti minut luistelemaan ja sitä rataa.

Kävittekö myös pelejä katsomassa, NHL:ää?

Joo totta kai. Minnesota North Starsin pelejä aina kun vain oli mahdollista. Myös Minnesotan yliopiston St Cloudin jääkiekkojoukkue on erittäin suosittu. Sen pelit myydään järjestään loppuun ja hallissa on jotain 10 000 katsojaa per peli. Sikäläisille nuorille on paikallinen yliopistojoukkue tärkeä, ehkä jopa NHL:ääkin tärkeämpi. Sanoisin näin.

Keitä pelaajia pidit esikuvinasi kun vielä aloittelit uraasi?

No jaa. Gretzky tietysti. Kaikki katsoivat häntä ylöspäin. Minä ainakin katsoin. Ehkäpä Amonte…ja kun Minnesotassa oltiin niin tietysti jotkut North Starsin pelaajat, esimerkiksi Neal Broten.

Pelasit pari ihan hyvää kautta IHL:ssä Utahissa. Lisäksi olet Rangersien NHL-varaus vuodelta –90. Oliko NHL-paikka lähellä? Olitko leireillä näyttöjä antamassa yms.?

Ei kovinkaan lähellä, heh. Ensimmäisen vuoden Utahissa pelasin sopimuksella sikäläisen joukkueen (Grizzlies) kanssa. Toisena vuonna Utahissa pelasin Ottawa Senatorsin sopimuksen alaisena pelaajana. Olin Ottawan leirillä ja organisaatiossa noin kuukauden, puolentoista ajan. Pelasin myös neljässä harjoitusottelussa. Ja siinäpä se oli, hyvä vuosi, heh, takaisin Utahiin. Enpä tiedä, ehkä jos olisin yrittänyt pidempään, kuka tietää miten olisi voinut käydä. Jos olisin vain yrittänyt kovemmin. Se oli kuitenkin ensimmäinen NHL-sopimukseni ja yleensähän siinä menee pari vuotta että jollain lailla löisit itseäsi läpi. Lopetin kuitenkin yrittämisen tuon yhden kauden jälkeen.

Pelasit yliopistokiekkoa monta vuotta. Tuliko suoritettua mitään tutkintoa siinä samalla?

Kyllä, puheviestinnässä. (Speech Communication). Nyt Suomessa ollessani suoritan myös toista tutkintoa talouden osalta. Vapaa-aikaakin kun on niin tuleepa hyödynnettyä sitäkin.

Suomessa on viime aikoina oltu kiekkoväen keskuudessa huolestuneita siitä, että nuoret pelaajat eivät nykyään juurikaan ehdi opiskella itselleen kiekkouran jälkeistä ammattia. Eihän kaikista tule menestyneitä liigakiekkoilijoita, saati sitten NHL-pelaajia.

Joo, no Kärpistä Joenväärä ja ehkä myös Myllykoski ovat opiskelleet yliopistossa itselleen tutkintoa. Mutta eipä taida juuri muita olla.

Sitten suuntasitkin Keski-Eurooppaan, ensin Sveitsin ja sitten Saksan liigaan. Mitä muistoja DEL-liigan ajoilta on jäänyt mieleen?

Kyllähän Saksa on ihan kiva paikka. Tuli paljon matkusteltua. Saksan ympärillähän on niin monta valtiota joten oli ihan kivaa nähdä paljon uusia paikkoja Euroopassa. Se oli ehkä parasta Saksassa oloaikanani. Kiekkokin oli ihan OK, heh, mutta matkustelusta pidin tosi paljon.

No se DEL-liigan kiekko. Miten tasokasta peli oli siellä verrattuna SM-liigaan?

Mielestäni Suomessa pelataan tasokkaampaa kiekkoa. Pelaajat täällä ovat parempia luistelijoita, ja taso & kilpailu on kovempaa. Parhaat 10-12 joukkuetta eivät suuresti taitotasoltaan poikkea; näin ei suinkaan ole DEL-liigassa.

Ja saksalaisia pelajia ei juuri joukkueissa ollut?

Ei niin. Mitähän siellä nykyään olisi, ehkä jotain 7-8 kotimaista pelaajaa per joukkue. Saksan liigakin elätteli aikanaan unelmia toiseksi NHL:ksi kasvamisesta, ja moni joukkue joutui vaikeuksiin syytäessään rahaa pelaajapalkkioihinsa. Nyt siellä kenties ajatellaan, että ehkä saksalaisten pelaajien käyttäminen ei niin huono idea olisikaan. Ja tulisi ehkä halvemmaksikin.

Kauden –99 aloitit sitten IHL:ssä, miten päädyit lähtemään Suomeen.

No juu, oikeastaan sain sinä kesänä pari tarjousta, joihin en kuitenkaan tarttunut. Tunsin Chicago Wolvesien general managerin ja hän antoi minun käydä joukkueen mukana harjoittelemassa samalla kun odottelin parempia työtarjouksia Euroopasta. Eli olin Chicagossa oikeastaan vain pitääkseni itseni kunnossa. Agenttini sitten yritti saada minua Suomeen alun perin heti kahdeksi kaudeksi kerrallaan, mutta jostain syytä ajattelin silloin että en välttämättä viihtyisi täällä niin pitkään…heh. No siinä olin kuitenkin väärässä. Tännetulo on ollut erittäin hyvä päätös.

Kausi 99-00 ei sitten mennyt Pelicanseilla kovin hyvin ja jouduitte aina liigakarsintaan asti.

Se oli todellakin kamala kausi. Hävisimme suurinpiirtein jokaisen pelin. Jossain vaiheessa kautta tiesimme aina pelissä, että tämä tulee kääntymään ja tulemme häviämään tämänkin matsin.

Teillä taisi olla vielä paljon niukkoja häviöitä, maalilla tai kahdella?

Niinpä. Jatkuva häviäminen vei todella itsetunnon nollille ja joukkue menetti itseluottamuksensa. Todella ankea kausi.

Keväällä sitten oli karsinnat, ja pitkin kautta oli huhuttu liigan sulkeutumisesta. Oliko joukkueessa (Pelicans) puhetta että liigassa todennäköisesti säilytään vaikka Kärpille hävittäisiinkin?

Joo, luullakseni sen kyllä kaikki tiesivät.

Niin, sehän oli aika tunnettu salaisuus.

Kyllä. Pelaajat ainakin tiesivät. Että näin huhu kertoo. Liiga halusi pitää showta yllä ja kerätä hiukan rahaa.

Kuitenkin sanoisin että täällä Oulussa tuo karsinnan voitto merkitsee ihmisille tosi paljon.

Näin varmasti on. Sehän tavallaan kuitenkin oikeutti tähän liigapaikkaan. Vaikka kaikki tiesivät että Kärpät pelaavat liigassa vaikka häviäisivät karsinnan, niin voitto täkäläisille ihmisille ja pelaajille oli varmasti itsetunnolle tärkeä, he tuntevat nyt ansainneensa paikan liigassa kuten pitääkin.

Vähän niin kuin kunniakysymys.

Täsmälleen. Ja kyllä täkäläisten onkin syytä olla ylpeitä joukkueestaan. On se kuitenkin kovan työn takana ollut.

Missä vaiheessa Junno sitten alkoi kysellä halukkuutta pelata Kärpissä?

Juha soitti minulle noin viikko sen jälkeen kun olin ehtinyt kotiin, ja kyseli kiinnostaisiko tulla Ouluun. Juteltuamme jonkin aikaa sanoin sitten että mikäpäs ettei.

No miten olet viihtynyt Oulussa?

Oulu on loistava paikka pelata jääkiekkoa. Fanit täällä ovat hulluja, jokaiseen matsiin riittää paljon porukkaa, ja vieraspeleissä on aina omia faneja kannustamassa.

Kärppäfanien vieraspeliaktiivisuus on ehkäpä liigan parasta.

Joo joka vieraspelissä aina on tosiaan hallissa omia kannustamassa äänekkäästi.

Onko ollut puhetta siitä että viihtyisit Oulussa pitempäänkin?

jaah… no on ehkä ollut jotain puhetta…

Mutta ei oikein mitään mistä voisi nyt puhua?

Niin… no ei ehkä.

Viime kaudella Pelicans olikin sitten ylittämätön vastustaja. Siellä taisi karsinnoista jotain jäädä hampaakoloon?

Joo, en oikein tiedä. Aina kun pelasimme heitä vastaan niin meidän jätkät vaikuttivat tosi hermostuneilta. Vaikea sanoa miksi. Heitä vastaan kentällä asiat alkoivat aina mennä huonosti. Kumma homma. No tänä kautena asiat tulevat kuitenkin olemaan toisin.

Parantamisen varaa tässä suhteessa tosiaan jäi.

Kyllä. Yhden tasurinko me heitä vastaan vain pelasimme vai miten se oli?

Kaksi tasuria. Pelicans pelasi kuitenkin hyvän kauden ja heillä oli hyvä joukkue. Yksi liigan tehokkaimmista ykkösketjuistakin, Jämsen, Peltola ja….

…Turunen. Kyllä, he olivat kova joukkue, ja hyvä niin.

Mitäs muita erityisen hankalia vastuksia viime kaudella oli. Tappara taisi ainakin olla aika kova vastus?

Tappara oli kyllä kova. Kuitenkin mielestämme pelasimme Tapparaa vastaan yleensä hyvin. Tapparalla oli toki kova joukkue, mutta he pelasivat joka kerta meitä vastaan todella hyvin. Näin joitakin Tapparan pelejä televisiosta, ja mielestäni he eivät aina muita vastaan pelanneet niin hyvin kuin meidät kohdatessaan. IFK oli myöskin paha vastus.

Heilläkin (HIFK) oli omat vaikeutensa viime kautena.

Olihan heillä, paljonkin…mutta aina he onnistuivat silti meidät voittamaan...heh.

No ei sentään joka kerta.

Ei niin. Viimeinen kohtaaminen voitettiin. Kun todella tarvitsimme sitä voittoa, otimme sen.

Viime kauden alkumetreillä jouduit tappeluun ottelussa Raumalla. Sehän oli siitä erikoinen tapaus että valmentaja (Tihonov) selkeästi käskytti vilttiketjun pelaajansa (Isosalo) ottamaan sinut pois pelistä. Vai sanoisitko että niin siinä kävi?

No niinhän siinä kävi. Jotkut Kärppien nuoremmista pelaajista tunsivat joitain Lukon pelaajia, ja myöhemmin kävi ilmi että valmentaja oli käskenyt tämän pelaajan hoitamaan minut pois pelistä. Jos hän ei sitä tekisi, niin valmentaja määräisi jonkun toisen tehtävään. En oikein tiedä mitä tein suututtaakseni hänet niin, mutta aiemmin pelissä meillä meni aika hyvin, ja ehkäpä tämä valmentaja ei pitänyt siitä mihin suuntaan asiat menivät. Joten hän yritti sekoittaa peliämme tällä tappelulla. Muu joukkue kuitenkin hoiti hommansa hienosti ja voitti tuon pelin

Oletko aiemmin joutunut pudottamaan hanskoja aikanasi Amerikan kaukaloissa?

Olen kyllä mutta vain pari kertaa. Siellä tilanne on selkeämpi siten että tappelijat yleensä tappelevat toisten tappelijoiden kanssa. Jos et erityisesti etsi hankaluuksia ei sinun tarvitse tapella. Joskus tietysti ajautuu tilanteisiin… vaikkapa jos valmentaja lähettää jonkun perääsi hoitamaan sinut, heh.

Mutta tapahtuisiko rapakon takana tällaista, että vitosketjun mies käy ykkössentterin kimppuun?

No se olisi aika harvinaista. Siinä on kyse vähän niin kuin toisten kunnioittamisesta.

Siellä taitaa olla pelaajien keskuudessa selkeämmät säännöt tämän suhteen?

Näin on. SM-Liiga ei taas halua pelaajien tappelevan joten täällä ei ole tarvetta tappelemaan erikoistuneille kavereille. Siten ei myöskään nämä ’säännöt’ ole niin selkeät.

Liigalla on ollut aika tiukka linja, juu. Pelaajat ja suurin osa katsojista kuitenkin hyväksyy pienet rähinät silloin tällöin. Mitä mieltä itse olet tappeluista?

Minä pidän niistä. Ne tekevät pelistä mielestäni puhtaampaa jääkiekkoa.

Karsisi pelistä todellisia epäpuhtaita otteita?

Nimenomaan. Siistisi mailankäyttöä, ja taitavammat pelaajat hyötyisivät tästä. Ei tarvitsisi huolehtia siitä että joka toisessa vaihdossa joku tulee perässäsi mailallaan sohien. Se olisi palkitsevaa nimenomaan taitopelajille.

Olet nyt ollut pari vuotta Suomessa. Osaako yhtään suomalaisia sanoja?

Heheh…no osaan joo. Mutta en ala niitä tässä sanomaan…

Eli kiroilu sujuu hyvin suomeksikin?

Nii-in… sehän se on ensimmäinen asia minkä jätkät opettaa ja AINOA asia minkä jätkät opettaa…
Noh, en ole itse asiassa laittanut siihen liiemmin aikaa… olisihan se tietysti hyvä ymmärtää jotain suomeksikin

Suomessahan pärjää kuitenkin englannilla aika hyvin?

Kyllä, ainakin kaikki alle neljäkymppiset osaavat aina sen verran englantia että asiat tulee ymmärretyksi.

Ja eihän sitä koskaan tiedä missä on ensi vuonna menossa?

No joo, ja eihän maailmassa ole kuin reilu viisi miljoonaa suomenkielistä ihmistä…heh. Mutta olen kuitenkin muutaman vuoden Suomessa ja olisihan tuo hyvä opetella vähän kieltäkin. Ehkäpä tänä vuonna.

Millaista ketjukaverisi Andrei Potaichukin kanssa on pelata? Taitava pelimies, vai kuinka?

Vihaan hänen kanssaan pelaamista. Keväällä sanoin Juhalle että please, kenen kanssa vaan mutta ei enää Potaichukin…hahah, no tuo oli tietysti vitsi. Hänen kanssaan on hauska pelata. Tulemme toimeen hyvin, näemme toisemme hyvin kentällä ja Andrei rakentaa peliä todella hyvin. Hän on todella taitava kiekonkäsittelijä.

Kuinka kommunikointinne kentällä sujuu, puhuuko Andrei englantia?

Kyllä puhuu. Pystymme keskustelemaan oikeastaan ihan mistä vaan.

Miten arvioisit viimekautisen ketjukaverisi Hagmanin mahdollisuuksia NHL:ssä?

No saa nähdä. Toivotan hänelle onnea, ja että hän saa mahdollisuuden näyttää taitonsa, koska sitä se vaatii. Floridan managementin täytyisi pitää hänestä ja päättää antaa hänelle mahdollisuuden. Koska peli on siellä aivan erilaista, se vaatii aikansa että siihen sopeutuu. Joten toivottavasti Floridan organisaatiossa oikea henkilö toteaa, että tämä kaveri ansaitsee näyttöpaikan. Toivon todellakin että Niklas tässä onnistuu.

Kärppiin on liittynyt kokenut ja NHL-kokemustakin omaava Jevgeny Davydov. Mitkä ovat ensivaikutelmasi hänestä?

No hän käsittelee kiekkoa hyvin ja on hyvä vastustajan maalilla. Osaa sijoittua oikeaan paikkaan jäällä ja tehdä maaleja.

Davydovilla lähti peli kulkemaan eri malliin kun hänet laitettiin Pyörälän ja Koskenkorvan kanssa samaan ketjuun. Palsolan kanssa ei oikein kulkenut, ilmeisesti pelityylit eivät natsanneet?

Joo, tämä koostumus näyttäisi toimivan aika hyvin pelityyliensä ansiosta. Saken ketjulla on ollut hiukan erilainen tyyli, kontrolloida peliä, pitää kiekko paljon hallussa, pyöriä vastustajan kulmissa ja sitä rataa. Jevgenillä on hiukan eri tyyli, suorempaa rynnistystä ja nopeita pelinkäännöksiä. Kossuhan sopii tähän erinomaisesti, ja Piku (Viuhkola) pelannee heidän sentterinään kun kuntoutuu.

Viime kausi oli niin joukkueella kuin itsellesikin erittäin menestyksekäs. 20+30 on melkoiset tehot runkosarjassa. Onko paineita tehdä sama temppu uusiksi tahi jopa pistää paremmaksi?

No tietyllä tapaa ainahan sitä itsellä on jonkin verran paineita pistää hiukan paremmaksi kuin viime kaudella. En kuitenkaan aio sitä tuolla kentällä alkaa murehtimaan. Totta kai tavoitteena on aina pelata hyvin ja tehdä muutama pinna. Tällöin yleensä joukkuekin menestyy.

Viime kautena Kärpät oli nousijajoukkue. Esiintyikö vastustajilla mielestäsi tämän johdosta joukkueen aliarviointia?

No enpä tiedä. En uskoisi. Kausikin alkoi niin hyvin ja voitimme viisi ensimmäistä peliä. Ja itse asiassahan joukkueessa oli jo valmiiksi paljon sm-liiga kokemusta. Ehkäpä…mutta en kuitenkaan usko. Jos kausi olisi alkanut kuin vaikkapa Pelicanseilla, että hävitään about kymmenen peliä putkeen, niin ehkä tällaista olisi esiintynyt. Mutta kun olimme liigan kärjessä, niin tuskin kukaan enää takki auki tuli vastaan.

Ja ehkäpä Kärpät ei ollut kuitenkaan mikä tahansa nousijajoukkue, vaan useampana kautena täällä oli pelannut paljon liigatason pelureita.

Niin, aikanaan karsinnoissakin moni pelaaja Pelicanseissa oli sitä mieltä että ’on ne meitä parempia’. Juuri noiden kokeneiden ja taitavien pelaajien takia mitä Kärpissä oli. He kyllä tiesivät, joten luulen että muut joukkueet ovat tienneet saman.

Kuinka kauteen valmistautuminen muuten on mennyt. Jotain ongelmia taisi välillä olla jalan kanssa?

Juu, nilkka leikattiin jotain reilu kuukausi sitten. Se on kuitenkin parantunut ja on ihan OK. Luistelemaan aloin viikko, pari sitten. Joukkueessa on uusia kavereita ja kentällisessäkin on pari uutta pelaaja, joten toisiin totutteleminenhan tässä on menossa.

Mitä pidät parhaina puolina itsessäsi kiekkoilijana?

No, hyvä luistelutaito… ja ihan hyvä laukaus…syötötkin menee kohdilleen. Aika lailla siis kaikkea, heh hee… No vakavammin, pidän itseäni joukkuepelaajana. En ole kentällä itsekäs.

Pääseekö koti-ikävä koskaan yllättämään?

Totta kai aina joskus. Etenkin juhlapyhinä kuten jouluna jolloin on hieman pidempään vapaata. Joukkuekaverit viettävät aina nämä ajat perheidensä parissa, melkein kaikki Kärpistä ovat paikallisia joten pitkiä ajomatkoja kotipuoleen ei heillä juuri ole. Silloin tuntuu välillä yksinäiseltä.

Mitä kaipaat eniten ameriikoista täällä?

Asioita kuten ravintoloita… ja ostoskeskuksia…heh. Sitä että paikat olisivat useammin auki, kuten kotipuolessa jossa kaikki on auki joka päivä, ja myöhään. Täällä kaikki menee kiinni lauantaina kello kahdelta. Etenkin talviaikaan kun useimmat vapaapäivät on sunnuntaina niin mitään ei ole auki missään.
Se on hiukan turhauttavaa.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi kiekkouran jälkeen?

Pörssivälittäjä (Trader). Se on hiukan eri asia kuin broker, joka välittää osakkeita yksittäisille ihmisille. Traderina toimitaan enemmänkin erillaisten institutioiden kanssa. Minulla on alalla ystäviä jotka toivottavasti voivat auttaa minuakin sitten pääsemään uralle. Joten sitä olen ajatellut sitten joskus yrittää.

Terveisiä vielä Jatkoajan lukijoille?

Äähh… terveisiä?….Kärpät on rautaa! (suomeksi) heh hee.

No se on hyvin sanottu. Kiitoksia oikein paljon tästä haastattelusta

Ovella poistuessaan Brett vielä kääntyy ja kysäisee huolestuneena: "Kärpät is iron? Sitähän se meinaa, eikö? Ettet vaan kirjoita että sanoin jotain että Kärpät on surkea?"

Kaikki ok, Brett. Pelikavereiden 'kieliopinnot' ovat olleet korrekteja tässä suhteessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle