TBL - MTL 2.00
NYI - EDM 2.00
WPG - OTT 2.00
ARI - TOR 2.00
CAR - DAL 3.00
CHI - CBJ 3.30
VGK - NSH 5.00
SJS - VAN 5.00
LAK - BOS 5.30
PIT - NYR 19.30
MIN - STL 22.00

Blomqvistin punainen vaihtunut punaiseen

MESTIS / Haastattelu
Blomqvist oli ärjypaidoilta nappihankinta.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Vuosi sitten Sami Blomqvist pelasi Vaasan Sportissa liigakarsintoihin päättynyttä kevättä. Vuodessa on tapahtunut paljon, tie kulki Tanskan kautta Joensuuhun, ja keskiviikkona alkavissa puolivälierissä joensuulaisseuran vastaan asettuu juuri Sport. Jatkoaika tapasi hurjavireisen Blomqvistin pudotuspelien alla.

Joensuuhun tammikuun lopussa hankittu Sami Blomqvist on ollut huikea vahvistus Jokipojille. Seitsemässä ottelussa syntyneet tehopinnat 7+5 puhuvat omaa kieltään.

– Hyvältä on tuntunut pelata Joensuussa. Hyvä henki, hyvät pelikaverit ja valmennukselta on tullut vastuuta. Helvetin hyvä et pääsin tänne näin, listaa Blomqvist innokkaana.

Mieluinen rooli on löytynyt joensuulaisten ykkösketjusta Matti Järvisen ja Janne Nivan kanssa. Kumpikin pelimies on 22-vuotiaalle Jäähongan kasvatille tuttu ennestään.

– Järvisen kanssa pelattiin jo Jäähongan junnuissa samassa ketjussa ja Nivankin tunsin ennestään. Meillä on kyllä hyvä ketju. Matti puolustaa enemmän, me ollaan sitten hyökkäävämpiä hyökkääjiä, kuvailee Örnsköldsvikissä syntynyt laituri.

Oliko samassa ketjussa pelaaminen sitten toivomus päävalmentaja Mikko Haapakoskelle?

– Ei me sitä varsinaisesti toivottu. Matilta se taisi kysyä, että eikös me olla vanhoja tuttuja, myöntää Blomqvist.

Jokipoikien runkosarjan loppu oli lupaava. Kuudesta viimeisestä ottelusta voittoja niputettiin viisi, joista viimeinen seuran Mestis-historian suurimmin numeroin 9-1. Blomqvistin mukaan on hyvä, että onnistumisia tuli varsinkin laajalla rintamalla.

– Hyvä vire toki auttaa, voitot luo hyvää henkeä jengiin. Ihan nollilta pleijareihin lähdetään, ne ovat ihan oma maailmansa.

Tanskassa iski kaipuu Suomeen

Blomqvist on alkujaan Jäähongan kasvatti. Bluesin juniorikoulun läpikäynyt Blomqvist on kerännyt vuosien mittaan vyölleen 94 liigaottelua, mutta edes melkein täysiä liigakausia on vain yksi.

Kausi 2008-09 oli 22-vuotiaalle hurja. Bluesin A-nuoret voitti mestaruuden ja Blomqvist iski tuolla kaudella 51 ottelussa yhteensä 48 täysosumaa. Syöttöpinnojakin kertyi 29, joten kausi oli kokonaisuudessaan mieletön. Paikka nuorten MM-kisoista jäi haaveeksi.

– Olin mukana kaikissa muissa peleissä, mutta kisakoneeseen ei valittu. Totta kai se vähän harmitti, muistelee hyökkääjä.

Seuraavalla kaudella suurta vastuuta liigamiehistöstä ei avautunut, ja edessä olivat uudet tuulet.

– Näin siirron Lahteen parhaana vaihtoehtona urakehityksessäni. Lahden kausi oli ihan hyvä, mutta parannettavaa toki jäi, kuten aina, kertoo Blomqvist viitaten kauteen 2010-11, jolloin Pelicansin paidassa 40 ottelussa syntyi tehot 6+4.

Kaudella 2011-12 mies ehti edustaa peräti neljää eri seuraa. Pelicansin listoilla ollut hyökkääjä kävi Lukossa, Peliitoissa ja viimeisenä Sportissa, jossa kului koko kevät pudotuspeleineen ja liigakarsintoineen. Kuluva kausi alkoi uusissa maisemissa, kun suuntana oli Tanska ja Herning Blue Fox.

– Meillä oli amerikkalainen valmentaja siellä, treenattiin kovaa. Hyvä jengi siellä tänäkin vuonna on, paljon pohjoisamerikkalaisia pelaajia ja muutamia lupaavia paikallisia. Varmasti menevät pitkälle tänäkin vuonna, uskoo Blomqvist.

Siirto Suomeen tuli kuitenkin ajankohtaiseksi tammikuun lopussa. Perässä oli huhujen mukaan useampiakin suomalaisjoukkueita, mutta mies valitsi Joensuun.

– Tanskassa oli nyt vähän kaikennäköistä, mutta kaikki meni ihan OK. Halusin vain päästä takaisin kotimaahan. Helppo päätös oli tulla Joensuuhun, tarjolla oli iso kiekollinen rooli, perustelee tuore jokipoika.

Liigakarsinnat kummastakin vinkkelistä koettu

Blomqvist on yksi niistä harvoista pelaajista, jotka ovat kokeneet nykymuotoiset liigakarsinnat sekä liigajumbon että Mestis-mestarin paidassa. Kaudella 2010-11 hyökkääjä kiekkoili Pelicansin paidassa yhdessä karsintaottelussa, kun taas viime kauden karsinnat Ilvestä vastaan koettiin Sportin paidassa.

– Tietysti fiilis joukkueessa oli sellainen, että nämä on pakko vain hoitaa alta pois. Puhuttiin vaan paljon rentoudesta ja siitä, ettei pidä miettiä putoamista ja muuta, kuvailee Blomqvist ja jatkaa aidan toiselta puolen:

– Se on hieno mahdollisuus tehdä jotain suurta. Voitettu mestaruus alla on hyvä fiilis lähteä pelaamaan karsintaa, Siinä on sinänsä melko paineeton tila.

Uskooko Blomqvist, että nousuja tai laskuja sarjojen välillä voi tapahtua jopa tällä kaudella?

- Mestiksessä on niin monta hyvää, tasaista jengiä, joka voi haastaa Ilveksen. Mestiksen kärkijoukkueilla on ollut tänä vuonna todella tasaisia matseja. Uskon, että pystyy ainakin haastamaan!

Sportin kaatoon ilman taikatemppuja

Jokipojat lähtee kaatamaan kenties sarjan vaikeinta vastustajaansa puolivälieriin ilman muutoksia, oman pelin kautta.

– Ei tässä vaiheessa kautta mitään muutoksia ruveta tekemään. Meillä on neljä tasaista ketjua, kuka vain pystyy ratkomaan pelejä. Se on tärkeintä, muistuttaa Blomqvist.

Blomqvist osui muun muassa HCK-murskavoitossa. Tehot Jokipo-paidassa ovat olleet hurjia.
Kuvauspäivä 
Lauantai, helmikuu 9, 2013 - 20:13
Season 
Blomqvist osui muun muassa HCK-murskavoitossa. Tehot Jokipo-paidassa ovat olleet hurjia.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen

Vastaan asettuu siis tuttu seura. Blomqvist oli noin vuosi sitten vaasalaisjoukkueen paidassa pelaamassa pitkää kevättä, jolloin finaaleissa kaatui juuri Jokipojat.

– Paljonhan siellä on tuttuja kavereita. Ei se muuta sinänsä mitään, sama se, ketä siellä vastassa on. Omalle jengille painetaan sata lasissa!

Matkaa Vaasasta Joensuuhun on melkein viisisataa kilometriä. Blomqvistin mukaan tämä tasaa puntit, eikä se sinänsä ole etu kummallekaan.

– Kumpikin joukkue on tottunut matkustamiseen, koska sekä Vaasasta että Joensuusta on eteläänkin pitkät pelimatkat.

Jokipojat-valmentaja Haapakosken ja Sportin pääkäskyttäjä Pasi Räsäsen välinen historia Sportin ja Jokipoikien ruoreista on yksipuolinen. Kahdella viime kaudella kohtaamisia on ollut yhteensä 12, joista peräti 11 on päättynyt vaasalaisjuhliin.

– Sitä saldoa lähdetään nyt muuttamaan. Sport on hyvin liikkuva ja nuorekas joukkue. Kova vastus se on, eivät anna yhtään periksi. Kova sarja tulee!

» Lähetä palautetta toimitukselle