Blake, niitä Michiganin Pietilöitä

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lauantaina Blake Pietila pelasi isoisänsä synnyinmaan joukkuetta vastaan.
Kuva © Miro Pesonen
Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Yhdysvaltoja edustaa Blake Pietila, jonka sukujuuret ovat Suomessa. Laituri itse oli isoisänsä synnyinmaassa kisoja edeltävällä viikolla ensimmäistä kertaa.

Yhdysvaltain nuorten maajoukkue on pelaajien sukunimien perusteella varsinainen kulttuurien sulatusuuni. Esimerkiksi Sean Kuralyn, Rocco Grimaldin, John Gaudreaun, Matt Grzelcykin ja Alex Galchenyukin sukujuuret on helppo jäljittää eurooppalaisiin lähtömaihin.

Yhtä selvästi joukosta erottuu Blake Pietila, vaikka ä:n pisteet ovatkin matkalla pudonneet käytöstä. Hyökkääjä vahvistaa epäilyksen suomalaisista sukujuurista.

– Isoisäni syntyi ja kasvoi täällä, Pietila kertoo.

Itse 19-vuotias Blake oli menneellä viikolla Suomessa ensimmäistä kertaa. Joukkue saapui Suomeen keskiviikkoaamuna, ja torstai-iltana oli vuorossa jo ensimmäinen peli. Kanadan joukkue oli varautunut aikaeron aiheuttamiin ongelmiin kirkasvalolampuilla, etelänaapuriensa keinot olivat perinteisempiä.

– Ensimmäisenä päivänä nukuimme päiväunet, ja illalla oli vähän hankala nukahtaa, laituri myöntää.

– Torstaina nukuimme taas päivällä. Ei se niin suuri ongelma ole.

Suomalaishyökkääjän prototyyppi

Pietila pelaa toista vuottaan Michigan Techin yliopistojoukkueessa. Hänen mukaansa pelin taso ja tyyli maajoukkuepeleissä on melko lähellä yliopistokiekkoa, vaikka sarjapeleissä vastustajat ovatkin keskimäärin pari vuotta vanhempia.

– Täällä kaikki pelaajat ovat tietysti todella hyviä, maailman huipulta, Pietila vertailee.

– Peli on ehkä aavistuksen nopeampaa.

Samassa yliopistojoukkueessa pelaavat myös Blaken veli Chad Pietila ja serkku Aaron Pietila. Ensi vuodeksi joukkueeseen on liittymässä vielä yksi serkuskatraan taimi, Tyler Heinonen. Michiganin Pietilöiden lisäksi sukuun kuuluu siis Minnesotan Heinosia.

Pietilan kuvaus omista vahvuuksistaan ja pelityylistään kuulostaa suorastaan suomalaishyökkääjän prototyypiltä.

– Olen energiapelaaja. Pidän fyysisestä pelistä ja olen parhaimmillani, kun taklaan ja saan kiekkoja maalille, Pietila kuvailee.

– En pelaa juurikaan ylivoimaa, olen enemmänkin jäähyntappaja.

Yhdysvaltain joukkue jäi vuosi sitten nuorten MM-turnauksessa mitalipelien ulkopuolelle. Tänä vuonna tavoitteet ovat varmasti aivan muualla kuin putoamiskarsinnoissa.

– Meillä on hyvä joukkue, mutta niin ovat kaikki muutkin tässä turnauksessa, Pietila muistuttaa.

– Tässä ryhmässä on taitoa ja kokoa. Luulisin, että meillä on mahdollisuus mestaruuteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle