Björkqvist: "Ihan eri maailma pelillisesti"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Björkqvist tähyilee rapakon taakse ensi kaudeksi.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Suomen pelaavassa kokoonpanossa on mukana kaksi pelaajaa, joilla ei ole takanaan yhtään liigaottelua. Puolustaja Olli Juolevi pelaa Kanadan junioriliigassa, kun taas viime kevään 18-vuotiaiden hopeajoukkueen kapteeni Kasper Björkqvist on pelannut haaveidensa takia vain nuorten SM-liigaa Suomessa.

Nelosketju on usein joukkueessa se osa-alue, jonka tehtävänä on pitää oma pää puhtaana ja olla vastustajan kiusana mahdollisimman paljon. Sitä tuo esille myös laitahyökkääjä Kasper Björkqvist ketjun odotuksista.

− Suoraviivaista peliä ja pidetään hauskaa. Lisäksi (Miska) Siikosen kanssa olemme pelanneet koko kauden ajan alivoimaa parina, joten meillä on iso vastuu myös siinä.

Maanantaina Venäjä onnistui kolmesti ylivoimalla, joista Siikonen ja Björkqvist olivat kentällä toisen, Miro Keskitalon kautta menneen osuman aikana. Alivoimahyökkääjien osuutta maalissa ei voi kritisoida.

Björkqvistillä ei ole liigakokemusta, mutta hän ei näe sitä minkäänlaisena ongelmana MM-kisoissa.

− Ihan eri maailmahan tämä on pelillisesti. A:n peleissä on vahvoja jätkiä ja vauhtia on paljon. Mutta kyllä suuri ero tulee myös yleisössä, kun hypätään 58 katsojasta melkein 13 tuhannen lukemiin. Olen kuitenkin nauttinut siitä.

− Täällä järkeä on eri tavalla näkyvissä kuin junioreissa. Ei täälläkään ehkä järki ole sillä tasolla, mitä miesten tasolla on, mutta ainakin ihan sopivasti sitä on näissä peleissä.

Björkqvistin pelaamattomuudelle Liigassa on selkeä syy: Bluesin kasvatti haluaa ensi kaudeksi Yhdysvaltojen yliopistosarjoihin, joiden säännöt sanovat, että pelaajalla ei saa olla kokemusta ammattilaisena.

− Olen ajatellut vain asioiden positiivista puolta. Mielestäni olen mennyt eteenpäin pelaajana, kun rooli on koko ajan A-junioreissa kasvanut. Hyvässä valmennuksessa olen myös saanut fyysisyyttä lisää, kun siellä pystyy treenaamaan paremmin pelitemmon takia.

Björkqvist pelasi Bluesin A-juniorien mukana jo 16-vuotiaana.

− Aluksi rooli oli puolustava, mutta nyt kolmantena vuonna minulla on aika iso vastuu hyökkäyspelistä.

Uran suunta on Björkqvistille selvä, mutta tulevaa opinahjoaan hän ei ole vielä valinnut.

− Yliopistokiekko on tämän vuoden se iso juttu, mitä ollaan mietitty. Se on tavallaan iso unelma minulle, mutta katsotaan nämä kisat ensin ja sen jälkeen on sitten mietinnässä, mikä on tuleva osoite.

Minkälaisena Björkqvist sitten näkee Suomen joukkueen näissä kisoissa?

− On ihan selvää, että me lähdemme hakemaan mestaruutta. Meillä on hyvät pelaajat, ja kasvu joukkueena on se mittari, kuinka hyviä me lopulta olemme. Jo nyt ollaan yhtenäinen nippu ja koko jengi on todella hyviä jätkiä ympärillä. Se joukkue, joka on vahvin joukkueena, voittaa tämän turnauksen.

Joskus tappiot kasvattavat joukkuetta enemmän kuin voitosta voittoon kulkeminen. Björkqvist ei kuitenkaan anna tälle ajatukselle painoarvoa.

− Yksi tilastotappio tämä on. Kyllä sitä silti mieluummin voittaa pelejä kuin häviää.

» Lähetä palautetta toimitukselle