Aurinkoprinssi: Tamminen Liigan alkamisesta: "Totta kai olen luottavainen"

LIIGA / Haastattelu
Viime kaudella Juhani Tamminen kantoi kultakypärää Mestiksessä.
Kuva © Timo Savela
Ilveksen Juhani Tammisen kesä täyttyi harjoittelusta ja valmistautumisesta ensimmäiseen liigakauteen. Elokuun harjoitusottelut antoivat esimakua tulevista otteluista, jotka alkavat tänään. Jatkoaika seuraa koko kauden Tammisen otteita ja mietteitä omassa Aurinkoprinssi-juttusarjassaan.

Omatoimijakson Hämeenlinnassa harjoitellut keskushyökkääjä Juhani Tamminen, 28, kertoo kotikaupungin olevan paikka, johon suuntaa joka kesä.

− Siellä olen aina reenannut kesäisin. Tutut reenipaikat, lenkkimaastot ja paljon kavereita, joiden kanssa harjoitella.

Tänä kesänä harjoittelu tapahtui fysiikkatestitulosten ja valmentajan avulla tehtyjen suunnitelmien mukaan. Harjoittelu painottui aerobiseen kuntoiluun.

− Paljon pyöräilyä ja lenkkeilyä. Siihen päälle tietenkin vähän punttia ja perjantaisin raskaampi setti, jolla sai hapot pois viikonlopuksi.

Jääkiekkoilijan kesään ei mahdu paljon lomailua toisin kuin muille. Juhannuksen Tamminen ehti ottaa rennommin, mutta sen jälkeen alkoi määrätietoinen kuntoilu alkavaa kautta silmällä pitäen.

− Neljä viikkoa juhannuksen jälkeen vedin kovaa. Sitten viimeisen omatoimiviikon vietin Espanjassa, mutta sekin oli enemmän reeniloma. Kuntoilin, nautin hienoista keleistä ja rannoista. Hyvin pääsi tyhjentämään pääkopan ennen yhteisten reenien alkua.

Kovaa vauhtia kohti kauden alkua

Hetken rentoutuminen muissa maisemissa oli hyväksi, koska ensimmäinen yhteinen viikko oli raskas. Harjoitukset olivat luistelupitoisia: joukkue kävi kaksi kertaa päivässä jäällä.

− Se oli kova viikko. Siinä menee viikko, kaksi ennen kuin luistelukunto löytyy kesän jälkeen. Vielä, kun oli uudet luistimet jalassa, niin jalat ja keuhkot olivat kovilla.

Jo elokuun toisena viikonloppuna pelattiin Tampere Cup, jossa Tamminen teki maalin lauantain ottelussa Pelicansia vastaan. Toisella viikolla harjoituksiin lisättiin viisikkopelaaminen ja muodostettiin ketjut.

− Karri (Kivi) antaa meille pelitavan, jota tulee noudattaa, mutta ketjun kanssa sovitaan pienemmät jutut. Esimerkiksi se, miten toimitaan aloituksissa ja mitä tehdään hyökkäyspäässä, jossa on vapaammat kädet ja saa olla luova.

Harjoitusotteluissa Tamminen on päässyt hakemaan tuntumaa Liiga-otteluiden vauhtiin.
Kuva © Jarno Hietanen

Tamminen aloitti valmistavat ottelut pelaten Topias Haapasen ja Juho Liuksialan välissä.

− Heidän kanssaan oli kiva pelata. Haapanen on nuori kaveri ja yllättävän röyhkeä. Nuoreksi osaa hyvin luoda maalipaikkoja. Liuksiala on sitten puhdasverinen maalintekijä.

− Nyt viimeiset kaksi ottelua on ketjuja sekoitettu. Mielenkiintoista nähdä, millainen ketju sitten on, kun tosipelit alkavat.

Hyökkääjä kokee löytäneensä hyvin paikkansa Ilveksen riveistä ja päässeensä mukaan pelirytmiin ja -tapaan. Omia peliesityksiä hän ei vielä pidä erityisen hyvinä.

− En ole ollut tyytyväinen omaan peliin, mutta olen muutenkin itsekriittinen kaveri. Pitää olla aivan täydellinen peli, että olen tyytyväinen itseeni.

Mestis vs. Liiga: Ei enää kiekon omimista

Mestiksestä Liigaan nousseena Tammisella on ollut tottumista uuden sarjan vaatimuksiin, kun peli on nopeampaa ja ratkaisuja pitää tehdä ripeämmin.

− Luisteluvoimaa tarvitaan paljon enemmän. Vielä on vaatinut totuttelua. On ollut vähän haahuilua välillä, eikä ole päässyt niille omille vahvuusalueille.

Tähän mennessä Mestiksen ja Liigan välille suurimmiksi eroiksi ovat nousseet pelinopeus, fyysisyys ja harjoitusten vaatimustaso.

"Ennen kuin edes saa kiekon, pitää tietää mitä sillä tekee seuraavaksi"

− Pelinopeus on suuri. Ennen kuin edes saa kiekon, pitää tietää mitä sillä tekee seuraavaksi. Ei ole aikaa pitää sitä itsellä samoin kuin Mestiksessä.

− Pelissä toinen iso ero on fyysisyys. Kulmissa ei niin vain pyöritäkään montaa kertaa ja pidetä kiekkoa, vaan nopeasti naulataan mies seinille.

− Reeneissä vaatimustaso on erilainen. Niissä pitää olla täysillä mukana joka päivä ja antaa kaikkensa, että oikeasti pärjää.

Valmistavien otteluiden jäätyä taakse ja Liigan alkaessa Tammisen tunnelmat ovat hyvät. Hyökkääjä odottaa uutta kokemusta, ensimmäistä liigakautta, odottavan jännityneenä. Luotto itseen on kova.

− Totta kai olen luottavainen. Ei siitä muuten mitään tulisi, jos en itseeni luottaisi.

Alkuun Tamminen on asettanut itselleen tavoitteeksi omalla panoksella joukkueen auttamisen ja oman pelipaikkansa vakiinnuttamisen aloittavassa kokoonpanossa. Kauden edetessä tavoitteena on nostaa omaa roolia joukkueessa.

Aiotko täräyttää maalin heti ensimmäisessä Liiga-ottelussa?

− Totta kai! Ajattelin tehdä maalin ja siihen päälle syötön, 28-vuotias sentteri heittää hyväntuulisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle